DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27091

Название: Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори
Другие названия: Actuality and ways of processing lokal spicyaromatic raw materials into food flavors
Авторы: Силка, Ірина Миколаївна
Фролова, Наталія Епінетівна
Українець, Анатолій Іванович
Науменко, Ксенія Андріївна
Чепель, Наталія Василівна
Sylka, Iryna
Frolova, Natalia
Ukrainets, Anatoliy
Naumenko, Ksenia
Chepel, Natalia
Ключевые слова: натуральні ароматизатори
ефіроолійна сировина
ефірна олія
імітована дистиляція
фракції
фракційна перегонка
натуральные ароматизаторы
эфиромасличная сырье
эфирное масло
имитированная дистилляция
фракции
фракционная перегонка
natural flavors
essential oil
raw material
essential oil
imitated distillation
fractions
fractional distillation
кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
кафедра технології оздоровчих продуктів
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2017
Библиографическое описание: Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка, К. А. Науменко, Н. В. Чепель // Наукові праці НУХТ. - 2017. – Т. 23, № 5, - Ч. 2 - С. 220-228.
Краткий осмотр (реферат): В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з отриманням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин — ефірні олії надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з отриманням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями. Ключові слова: натуральні ароматизатори, ефіроолійна сировина, ефірна олія, імітована дистиляція, фракції, фракційна перегонка. В основу научного исследования положены необходимость и целесообразность разработки высокоэффективных комплексных технологий переработки растительного сырья с получением качественных конечных продуктов с минимальными потерями, поскольку пищевая промышленность нуждается в расширении ассортимента продукции с использованием натуральных ароматизаторов на замену их синтетических аналогов. Одним из основных источников ароматоформуючих компонентов для ароматизации пищевых продуктов является пряно-ароматическое сырье. Выделенные концентраты ароматических веществ - эфирные масла придают продуктам специфического аромата натурального сырья, повышают их пищевую ценность, обогащают биологически активными веществами. Для рационального использования сырья и обеспечения различных технологий пищевых продуктов натуральными ароматическими веществами на основе эфирных масел целесообразно использовать инновационные способы их переработки с получением натуральных ароматизаторов с заданными ароматическими свойствами. Ключевые слова: натуральные ароматизаторы, эфиромасличная сырье, эфирное масло, имитированная дистилляция, фракции, фракционная перегонка. The scientific work is based on necessity and feasibility of developing highly complex technology of herbal raw material for obtaining quality finished products with minimal losses of raw materials. Food industry needs to expand the range of products using natural flavors to replace their synthetic analogues. One of the main sources of aroma-forming components for the flavoring of food products is spicyaromatic raw materials, which are in sufficient quantities on the territory of Ukraine. Allocated concentrates of aromatic substances — essential oils — give products a specific aroma of natural raw materials, increase their nutritional value, enrich the biologically active substances. For rational use of raw materials and provision of various technologies of food products with natural aromatic substances on the basis of essential oils it is expedient to use innovative methods of their processing to obtain natural flavors with given aromatic properties.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/27091
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
actual.pdf4,2 MBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback