Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37009
Title: Investigation of the effect dried food products on the properties of the butter mixture during storage
Authors: Vasheka, Oksana
Niemirich, Oleksandra
Frolova, Natalia
Ustymenko, Ihor
Havrysh, Andrey
Skyrda, Olena
Matyiashchuk, Olena
Fedak, Natalia
Hubenia, Vyacheslav
Lulka, Alexander
Keywords: кафедра готельно-ресторанної справи
кафедра експертизи харчових продуктів
кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
butter mixture
dried food products
storage, fat phase
melting endoderm
nutritional value
microbiological stability
functional numbers
масляна суміш
сушена харчова продукція
зберігання
жирова фаза
ендодерми плавлення
харчова цінність
мікробіологічна стабільність
функціональні числа
Issue Date: 2021
Citation: Investigation of the effect dried food products on the properties of the butter mixture during storage / O. Vasheka, O. Niemirich, N. Frolova [and other] // Journal of Hygienic Engineering and Design. – 2021. – Vol. 35. – P. 122–128
Abstract: To meet the needs of consumers, the technology of oil mixture was developed using dried food products - tomato and carrot powders and pre-dispersed sesame seeds. The optimized combination of ingredients allows to ensure the quality of the oil mixture for 8 days of storage under the following conditions: t = 0 - 8 0 C and relative humidity of 75%. The nutritional value is increased by 3.5 times, organic acids - 4.5 times, beta-carotene 2.6 times, daily human needs for sodium, potassium and iron by 40%, magnesium, calcium and phosphorus is provided by 15 to 30%. Microbiological studies have shown that the oil mixture enriched with dried foods and sesame seeds is characterized by purity during the specified shelf life. The intensity of accumulation of free acids and peroxides proved the resistance to oxidation of the oil mixture during storage. Inhibition of oxidative transformation of lipids of butter and sesame seeds due to antioxidants of plant supplements is shown. Для задоволення потреб споживачів була розроблена технологія масляної суміші з використанням сушеної харчової продукції – томатного та морквяного порошків та попередньо диспергованого насіння кунжуту. Оптимізоване поєднання інгредієнтів дозволяє забезпечити якість масляної суміші протягом 8 днів зберігання за таких умов: t = 0 - 8 0 C та відносної вологості 75%. За харчовою цінністю спостерігається збільшення білка в 3,5 рази, органічних кислот - в 4,5 рази, бета-каротину в 2,6 рази, щоденна потреба людини в натрію, калію та заліза на 40 %, магнію, кальцію і фосфору забезпечується від 15 до 30%. Мікробіологічні дослідження довели, що масляна суміш, збагачена сушеними харчовими продуктами та насінням кунжуту характеризується чистотою протягом зазначеного терміну зберігання. За інтенсивністю накопичення вільних кислот та пероксидів доведено стійкість до окиснення масляної суміші впродовж зберігання. Показано інгубування окиснювальної трансформації ліпідів вершкового масла і насіння кунжуту завдяки антиоксидантам рослинних добавок.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37009
Appears in Collections:Статті



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.