Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6652
Title: Інтенсифікація процесів теплового оброблення пивного сусла з хмелем
Other Titles: Intensification processes of heat processing of wort with hops
Authors: Мелетьєв, Анатолій Євгенович
Прядко, Микола Олексійович
Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
Meletyev, Anatoly
Pryadko, Nikolai
Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana
Keywords: кип'ятіння
пивне сусло
хміль
виносний теплообмінник
пиво
кипячение
пивное сусло
хмель
выносной теплообменник
кафедра фізики
boiling
wort
hops
external heat exchanger
beer
кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства
кафедра теплоенергетики та холодильної техніки
Issue Date: 2001
Citation: Інтенсифікація процесів теплового оброблення пивного сусла з хмелем / А. Є. Мелетьєв, М. О. Прядко, С. І. Літвинчук // Наук. праці УДУХТ. – 2001. – № 9. – С. 68–69.
Abstract: Експериментально встановлено, що застосування виносного теплообмінника дає змогу інтенсифікувати процес кип'ятіння сусла в 2 рази. Інтенсифікація кип'ятіння позитивно впливає на якість сусла, прогнозується підвищення стійкості пива під час реалізації. Нова технологія оброблення хмелю забезпечує його економію на 10-18 %. Экспериментально установлено, что применение выносного теплообменника даёт возможность интенсифицировать процесс кипячения сусла в 2 раза. Интенсификация кипячения положительно влияет на качество сусла, прогнозируется повышение стойкости пива во время реализации. Новая технология обработки хмеля обеспечивает его экономию на 10-18 %. Experimentally was determined, that the using of external heat exchanger allows to intensify the process of boiling wort in 2 times. Intensification of boiling influences positive on a quality of wort, projected to increase stability of beer during the implementation. The new technology of processing hops provides its economy by 10-18 %.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6652
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf1.75 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.