Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6845
Title: Влияние соевого лецитина на обезвоживание макаронного теста
Other Titles: The effect of soy lecithin for the dehydration of macaroni dough
Authors: Юрчак, Вера Гавриловна
Левадна, Татьяна Ивановна
Луцик, Юрий Павлович
Yurchak, Vera
Levadna, Tatiana
Lutsyk, Yuriy
Keywords: макаронное тесто
изотермы сорбции
энергия связи влаги
микропористая структура
лецитин
процесс сушки
макаронне тісто
ізотерми сорбції
енергія зв’язку вологи
мікропориста структура
кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів
процес сушіння
macaroni dough
isotherms of the sorption
water bond energy
microporous structure
lecithin
drying process
Issue Date: 2001
Citation: Юрчак, В. Г. Влияние соевого лецитина на обезвоживание макаронного теста / В. Г. Юрчак Т. И. Левадная, Ю. П. Луцик // Хлебопродукты. – 2001. - № 2. – С. 12-13.
Abstract: Установлено, что внесение соевого лецитина в количестве 0,3 - 0,5 % ускоряет процесс сушки почти в два раза. Анализ изотерм сорбции-десорбции воды макаронным тестом позволяет сделать вывод, что рост скорости сушки образцов теста с соевым лецитином является следствием уменьшения энергии связи влаги с материалом и увеличения его пористости. Встановлено, що внесення соєвого лецитину в кількості 0,3 – 0,5 % прискорює процес сушіння майже в 2 рази. Аналіз ізотерм сорбції-десорбції води макаронним тістом дозволяє зробити висновок, що збільшення швидкості сушіння зразків тіста з соєвим лецитином є наслідком зниження енергії зв’язування вологи з матеріалом і збільшенням його пористості. Found that the addition of soy lecithin in an amount of 0.3 - 0.5% accelerates the drying process is almost twice. Analysis of the sorption-desorption isotherms of water macaroni dough allows us to conclude that the growth speed of drying of the sample dough with soy lecithin is a consequence of the decrease of the water bond energy from the material and increase its porosity.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/6845
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
yvgvslomt.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.