Перегляд за Автор "Балабай, Катерина Сергіївна"
Зараз показуємо 1 - 7 з 7
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вивчення біологічно активних речовин у нових пребіотиках із інуліновмісної сировини у формі нанопорошків(2016) Балабай, Катерина Сергіївна; Бессараб, Олександр Семенович; Павлюк, Раїса ЮріївнаВ ході досліджень було вивченно біологічно активні речовини в нових пребіотиках із інуліновмісної сировини в формі нанопорошків із топінамбура. Було використано кріогенне «шокове» заморожування, низькотемпературне подрібнення та сублімаційне сушіння. In the course of research, biologically active substances were studied in new prebiotics from inulin-containing raw materials in the form of artichoke nanopowders. Cryogenic "shock" freezing, low-temperature grinding and sublimation drying were used.Документ Вивчення впливу низькотемпературної обробки та кріодеструкції на збереження БАР і трансформацію інуліну під час розробки оздоровчих добавок із топінамбура(2014) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Бессараб, Олександр Семенович; Балабай, Катерина Сергіївна; Борисова, Аліна Олексіївна; Лосєва, Світлана МихайлівнаЗапропоновано і розроблено нанотехнології дрібнодисперсних добавок з топінамбура в формі замороженого пюре і порошку сублімації сушіння з використанням низькотемпературної обробки, зокрема криогенного «шокового» заморожування і низькотемпературного механічного подрібнення. Унікальна нова технологія дозволяє отримати добавки і продукти, які містять рекордну кількість фруктози у вільній формі: 50 ... 55% інуліну трансформується у фруктозу у вільному стані, яка легко засвоюється організмом людини і призводить до зниження глікемічного індексу і зміцненню імунної системи. Nanotechnologies of finely dispersed additives from Jerusalem artichoke in the form of frozen puree and freeze-dried powder were proposed and developed using low-temperature processing, in particular, cryogenic "shock" freezing and low-temperature mechanical grinding. A unique new technology allows to obtain additives and products that contain a record amount of fructose in a free state: 50 ... 55% of inulin is transformed into fructose in a free state, which is easily absorbed by the human body and leads to a decrease in the glycemic index and strengthening of the immune system.Документ Вплив механолізу на активацію важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів при розробці нанотехнологій рослинних добавок(2017) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Балабай, Катерина Сергіївна; Погарський, Олексій Сергійович; Стуконоженко, Т. А.; Какадій, Ю. П.У статті вивчено вплив комплексної дії процесів кріогенного заморожування або паротермічної обробки та неферментативного каталізу — механолізу при дрібнодисперсному подрібненні на активацію неактивних прихованих форм важкорозчинних нанокомплексів гетерополісахаридів із біополімерами та їх трансформації в розчинну наноформу під час переробки фруктів, ягід та овочів і розробка нанотехнології добавок у формі пюре й порошків. Встановлено, що відбувається активація та більш повне вилучення пектинових речовин із зв’язаної прихованої форми у вільний стан (у 3,6...4,8 раза більше) заморожених (або термооброблених) плодів та овочів. Показано, що значна частина пектинових речовин у нанодобавках знаходиться в розчинній формі (до 70%). Розкрито механізм даних процесів, який зв’язаний з механокре- кінгом, механо- та кріодеструкцією. Якість нанопюре з плодів та овочів за вмістом біологічно активних речовин перевищує відомі світові аналоги та свіжу сировину. Розроблені нанотехнології пюре і ТУ (проекти) на їх виробництво й продукти для здорового харчування на основі плодоовочевих нанодобавок, зокрема начинок для кондитерських виробів та екструдованих продуктів і нанонапоїв. The purpose of the work is to study the influence of the complex action of cryogenic freezing or steam-thermal treatment and non-enzymatic catalysis-mechanolysis during the fine-dispersed grinding on the activation of inactive (hidden) forms of hardly soluble nanocomplexes of heteropolysaccharides with biopolymers and their transformation into the soluble nanoform during the processing of fruits, berries and vegetables; to develop nanotechnology of additives in the form of puree and powders. It is determined that activation and more complete extraction (3.6...4.8 times more) of pectins from the bound (hidden) form into a free condition of frozen (or heat- treated) fruits and vegetables occur due to the mentioned processes. It is shown that a considerable part of pectins is in the soluble form (as much as 70%) in nanoadditives. It is revealed that the mechanism of these processes is connected with mechanocracking, mechanical and cryogenic destruction. The quality of fruit and vegetable nanopuree exceeds the world- known analogues and start raw materials by the content of biologically active substances. Nanotechnologies of puree and technical specifications (the projects) for the manufacture and products for healthy nutrition based on fruit and vegetable nanoadditives, in particular for confectionary, extruded products and nano-beverages are developed.Документ Розробка кріогенної технології нанопорошків із топінамбуру з використанням рідкого та газоподібного азоту(2015) Павлюк, Раїса Юріївна; Бессараб, Александр Семенович; Погарська, Вікторія Вадимівна; Балабай, Катерина Сергіївна; Лосєва, Світлана МихайлівнаЗапропоновано та розроблено кріогенну технологію отримання нанопорошків із топінамбуру, яка відрізняється від традиційних застосуванням кріогенного «шокового» заморожування, низькотемпературного дрібнодисперсного подрібнення та сублімаційного сушіння. Нова технологія дозволяє більш повно вилучити біологічно активні речовини із зв’язаного з біополімерами наноасоціатів у вільний стан та зруйнувати полісахарид інулін на 45–55 % до окремих його мономерів – фруктози. The cryogenic technology of obtaining nanopowders from artichoke is proposed and developed, which differs from the traditional applications of cryogenic "shock" freezing, low temperature fine splitting and sublimation drying. New technology allows more complete removal of biologically active substances from Linked to nanoassociate biopolymers in a free state and to destroy the inulin polysaccharide by 45-55% to separate its monomers - fructose.Документ Розробка нанотехнології дрібнодисперсних добавок з використанням кріомеханічної обробки(2014) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Бессараб, Олександр Семенович; Балабай, Катерина Сергіївна; Лосєва, Світлана МихайлівнаЗапропоновано та розроблено нанотехнології дрібнодисперсних добавок із топінамбуру в формі замороженого пюре та порошку сублімаційного сушіння з використанням кріомеханічної модифікації шляхом застосування кріогенного ”шокового” заморожування та низькотемпературного подрібнення, що дозволяє отримати добавки та продукти з рекордною кількістю фруктози та інших БАР у вільному стані, які легко засвоюються організмом людини. Nanotechnologies of fine dispersed supplements from artichoke mash in the form of frozen puree and sublimation drying powder with the use of cryomechanical modification are proposed and developed using cryogenic "shock" freezing and low-temperature grinding, which allows obtaining additives and products with a record amount of fructose and other BAR in a free state that are easy Are digested by the human body.Документ Склад пюреподібного продукту на основі топінамбуру з фруктовими добавками (Патент на корисну модель №99567)(2015) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Бессараб, Олександр Семенович; Балабай, Катерина СергіївнаСклад пюреподібного продукту на основі топінамбуру з фруктовими добавками, що включає рослинну сировину, при чому як рослинна сировина використовується дрібнодисперсне кріопюре із топінамбуру в кількості 88•92% та дрібнодисперсне кріопюре із лимонів або обліпихи в кількості 8 ... 12 %. The composition of the puree product on the basis of Jerusalem artichokes with fruit additives, which includes vegetable raw materials, with the use of finely dispersed cryopurea from artichoke in the amount of 88 • 92% and finely divided cryopyra from lemons or sea buckthorn in the amount of 8 ... 12% as vegetative raw material.Документ Технологія оздоровчих кисломолочних нанонапоїв, збагачених наноструктурованими кріодобавками з топінамбура та моркви з пребіотичними властивостями(2016) Павлюк, Раїса Юріївна; Бессараб, Олександр Семенович; Погарська, Вікторія Вадимівна; Балабай, Катерина Сергіївна; Бендерська (Дущак), Ольга ВячеславівнаЗапропоновано та розроблено інноваційну технологію функціональних кисломолочних нанонапоїв (йогуртів) для здорового харчування на основі молочної сироватки, збагачених замороженими дрібнодисперсними добавками із рослинної сировини з високим вмістом біологічно активних та пребіотичних речовин.