Інституційний репозитарій

Національного університету харчових технологій

ISSN 2310-8282

Положення про Інституційний репозитарій

 

Нові надходження

Документ
Елементи адитивного моделювання для синтезу машини для пакування сипких харчових продуктів у готові пакети doy-pack
(2024) Скула, Дмитро Сергійович; Д'яченко, Іван Богданович; Володін, Сергій Олексійович
Сучасний ринок харчової промисловості характеризується високими вимогами до якості та ефективності виробництва. Автоматизація процесів пакування, зокрема використання машин для фасування продукції в пакети типу doy-pack, є одним із ключових напрямів розвитку галузі. Актуальним напрямом удосконалення пакувального обладнання є спрямування на розробку методології математичного й фізичного 3D-моделювання модульних структур пакувального обладнання з метою оптимізації його енергоефективності. Запропонований підхід передбачає створення гнучкої та масштабованої системи, яка допоможе зменшити енергоспоживання окремих модулів на етапі проєктування, спростити конструкцію обладнання та полегшити його інтеграцію в технологічні лінії.
Документ
Перспектива застосування структурно-параметричного синтезу для проєктування функціональних модулів машин-автоматів пакування штучних харчових продуктів
(2024) Кохан, Антон А.; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна
Сучасні зразки пакувальних машин -це складні технологічні системи, побудовані на агрегатно-модульному принципі. Тенденцією розвитку пакувальних машин передбачено, що новітні зразки такого обладнання – інтегральні технічні комплекси, створені на базі мехатронних та адаптронних модулів, кожен з яких є як функціонально, так і конструктивно самостійним виробом із великою кількістю синергетично зв’язаних між собою характеристик та параметрів, призначені для реалізації технологій пакування.
Документ
Innovation recipe ice cream “gelato” with inulin
(2023) Sofinska, Valeria; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Havrysh, Andrey
У статті представлено інноваційну технологію приготування морозива «Джелато» з використанням інуліну. Морозиво є популярним продуктом харчування на ринку харчової промисловості та в ресторанах. Згідно зі статистичними даними, морозиво споживають понад 70% населення України. У сучасному світі проблема ожиріння серед дорослих та дітей стоїть досить гостро. До ожиріння призводить безліч факторів, одним із яких є вживання неякісних молочних продуктів. Саме тому розробка малокалорійних молочних продуктів є актуальним напрямом. Як функціональний інгредієнт у рецептурі інноваційного морозива був обраний інулін з цикорію. The article presents an innovative technology for making “Gelato” ice cream using inulin. Ice cream is a popular food product on the food industry market and in restaurants. According to statistical data, ice cream is consumed by more than 70% of the population of Ukraine. In the modern world, the problem of obesity among adults and children is quite acute. Many factors lead to obesity, one of which is the consumption of poor-quality dairy products. That is why the development of low-calorie dairy products is an urgent direction. Inulin from chicory was chosen as a functional ingredient in the innovative ice cream recipe.
Документ
Вплив параметрів матеріалу на ефективність пневматичних стопорів: дослідження методом скінченних елементів LS-DYNA
(2024) Туфекчі, Валентин Іванович; Токарчук, Сергій Володимирович; Костін, Володимир Борисович; Цимбаленко, І. О.
Комп'ютерне моделювання стало невід'ємною частиною процесу проектування і вдосконалення фрикційних гальмівних пристроїв в структурі робототехнічних комплексів пакувальних систем [1]. Програмні комплекси як ANSYS та інтегрований в нього пакет програмного забезпечення для багатофізичного моделювання LS-DYNA дозволяють інженерам та конструкторам виконувати детальний аналіз динамічних властивостей гальмівних систем, враховуючи всі значимі фактори, від матеріалів фрикційних поверхонь до специфік робочих навантажень.
Документ
Оптимізація робочих режимів запірно-регулювальної мережі продуктопроводу на базі позиційних приводів
(2024) Володін, Сергій Олексійович; Мирончук, Валерій Григорович; Бутик, Тарас Васильович
Одним із критичних аспектів ефективної експлуатації підприємств цукрової галузі є раціональна організація технологічних комунікацій. Зокрема, правильний вибір та конфігурація запірно-регулювальної мережі на основі запірно-регулювальних пристроїв (ЗРП). Актуальними задачами автоматизації харчових підприємств є обгрунтування впливу ЗРП на енергоефективність процесів та загальну продуктивність виробництва. Сучасні ЗРП, оснащені позиційними електропневматичними системами керування, дозволяють досягти високої точності регулювання та гнучкості управління технологічними процесами. Проте, для досягнення оптимальних робочих режимів необхідно розробляти та впроваджувати ефективні методи їхньої оптимізації.