Інституційний репозитарій

Національного університету харчових технологій

ISSN 2310-8282

Положення про Інституційний репозитарій

Кількість документів у репозитарії: 47414

Нові надходження

  • Тип елементу:Документ,
    Важливість ефективної взаємодії держави та бізнесу для економіко-правого забезпечення господарської діяльності
    (2024) Відоменко, Оксана Іванівна; Хижняк, Ілля
    Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення сталого економічного розвитку України в умовах інтеграційних процесів та підвищення глобальної конкурентоспроможності. Робота присвячена аналізу сутності та механізмів ефективної взаємодії держави і бізнесу як ключової передумови для формування сприятливого економіко-правового середовища. Досліджено вплив регуляторної політики, податкового та інвестиційного законодавства на результативність господарської діяльності. Обґрунтовано, що конструктивний діалог та партнерство між публічним і приватним секторами є критично важливими для мінімізації адміністративних бар'єрів та стимулювання інноваційної активності. Запропоновано напрями вдосконалення правових засад такої взаємодії для підвищення ефективності національної економіки.
  • Тип елементу:Документ,
    Цифрові технології у формуванні мотивації до навчання майбутніх фахівців з економіки
    (2025) Відоменко, Оксана Іванівна; Макаревич, Ольга Вікторівна; Жужукіна, Наталія Іванівна
    Сучасне суспільство важко уявити без цифрових технологій. Їх роль в усіх сферах життя неухильно зростає. На часі необхідність підготовки мотивованих фахівців, здатних ефективно працювати в умовах цифрової економіки. У той же час існують серйозні виклики зумовлені зниженням мотивації здобувачів (особливо, в умовах дистанційного навчання). Тоді як потенціал цифрових технологій може стати чинником підвищення мотивації.
  • Тип елементу:Документ,
    Determining patterns of lactose hydrolysis in liquid concentrates of demineralized whey
    (2024) Mykhalevych, Artur; Moiseeva, Liudmyla; Polishchuk, Galyna; Bandura (Kuzmyk), Uliana
    The object of this study was the process of milk sugar hydrolysis in liquid whey concentrates. The problem solved was the intensification of the lactose hydrolysis reaction in liquid whey concentrates through the use of a combination of leavening and enzyme preparations. Patterns in the lactose hydrolysis process in liquid concentrates of demineralized whey were studied.It was established that the use of an enzyme prepara-tion for liquid whey concentrates does not make it possible to achieve a degree of lactose hydrolysis higher than 75–77 % within 10 h. The simultaneous use of enzyme and leavening preparations for 6 hours ensures the conversion of more than 95 % of lactose for concentrates with a mass fraction of dry substances of 10–30 % and more than 90 % for a 40 % concen-trate. The rational duration of lactose hydrolysis in demineral-ized whey concentrates for the combination of preparations is 6 hours for 10 and 20 % concentrates, and 8 h for 30 and 40 % concentrates, which enables lactose hydrolysis at the level of 96.8–100 %. The rheological properties of concentrates with a solids content of 30 and 40 % indicate that these systems have a high ability to restore the structure.The dynamics of monosaccharide formation during hydroly-sis are similar for 10 and 20 % concentrates, in which galactose slightly predominates the systems. Data on the increase in glu-cose content in fermented 30 and 40 % concentrates contradict the known data regarding the consumption of glucose by the aci-dophilic bacillus and its conversion to galactose. This may indi-cate suppression of the activity of the acidophilic bacillus under conditions of increased osmotic pressure in the concentrates.The results of the work could be used in the technology of whey ice cream, as well as dairy products that require adjust-ment of the chemical composition, primarily in terms of protein and lactose content.
  • Тип елементу:Документ,
    Сучасний підхід до організації технологічного процесу підготовки зерна жита до помелу
    (2025) Галка, Дмитро Володимирович; Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій Васильович; Єремеєва, Олена Анатоліївна
    Наведено технологічний процес підготовки зерна жита до сортового помелу із застосуванням оптичного сортування. Описано етапи підготовки зерна жита до переробки із обґрунтуванням кожного етапу.
  • Тип елементу:Документ,
    Крупність мучки в залежності від параметрів лущення зерна пшениці
    (2023) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій Васильович
    Показано результати дослідження крупності частинок мучки під час лущення пшениці в залежності від вологості зерна, швидкості обертання абразивних кругів та зернистості робочих органів машини. Найменший середньозважений розмір частинок мучки отримано при зернистості 40 одиниць, а найменший розмір частинок мучки отримано при зернистості 80 одиниць. Зі зниженням вологості зерна пшениці, середньозважений розмір частинок мучки зменшується. Тривалість лущення також знижує середньозважений розмір частинок мучки.