Перегляд за Автор "Кравченко, Інна Валеріївна"
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз і прогнозування фінансової стійкості підприємства(2021) Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна ВалеріївнаМетою статті є визначення ролі аналізу фінансової стійкості як важливої складової комплексного аналізу фінансового стану суб’єкта господарювання. Систематичне оцінювання фінансової стійкості дозволяє вчасно коригувати стратегію і тактику розвитку підприємства, приймати обгрунтовані управлінські рішення, контролювати ліквідніст ь, платоспроможність і фінансову стабільність підприємства. У результаті дослідження для досягнення мети вирішено завдання: з’ясовано тип фінансової стійкості підприємства кондитерської промисловості; здійснено коефіцієнтний аналіз фінансової стійкості; пр оаналізовано динаміку змін фінансової стійкості; здійснено прогнозування фінансової стійкості за допомогою інтегрального показника на основі таксономічного підходу. Під час вирішення поставлених завдань використано загальноекономічні та спеціальні методи і прийоми дослідження економічних задач: синтез, індукція, дедукція, узагальнення, агрегатний метод, порівняльний аналіз відхилень, коефіцієнтний і маржинальний метод, стандартизація показників, прогнозування, метод аналізу трендів, графічний метод. Об’єктом дослідження виступає ПрАТ «Монделіс Україна». Результати аналізу за період 2017–2020 років свідчать про нестійкий фінансовий стан, порушення фінансової стійкості підприємства. Але за допомогою лінії тренду ми прогнозуємо підвищення інтегрального таксономічного показника фінансової стійкості у майбутньому. Узагальнюючий показник зміни фінансової стійкості підприємства підтверджує зроблений висновок про покращення фінансової стійкості підприємства в динаміці. Вирішення проблеми підвищення фінансової стійкості й рівноваги ПрАТ «Монделіс Україна» та збільшення наявності власних коштів є можливим перш за все за рахунок збільшення обсягу реалізації продукції, розмірів прибутку та відповідно підвищення рентабельності. Проте заходи щодо зміцнення фінансової стійко сті можуть дати позитивні результати лише за умови комплексного, системного та обов’язкового їх застосування. Перспективи подальших досліджень полягають у виявленні взаємозв’язків рівня фінансової стійкості з синхронністю формування у часі збалансованих за розміром грошових потоків підприємства.Документ Забезпечення фінансової стійкості підприємства(2021) Кравченко, Інна ВалеріївнаДокумент Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства на прикладі кондитерської фабрики ПАТ "Ласощі"(2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна ВалеріївнаОдними з головних критеріїв стабільного фінансового стану підприємств є платоспроможність і ліквідність, які визначають здатність розрахуватися за своїми зобов’язаннями в поточному і майбутніх періодах. У роботі досліджено «ліквідність» та «платоспроможність» як категорію фінансів підприємств. Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливості взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. Постановка проблеми. На сьогодні існує проблема відсутності якісної методики оцінки ліквідності та платоспроможності українських підприємств, яка б дозволяла би фінансовим аналітикам на її основі приймати ефективні управлінські рішення. Метою статті є з’ясування ступеня ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності) та розробка заходів, що дозволять покращити ліквідність та платоспроможність підприємства кондитерської промисловості. Теоретично-методологічною основою статті є фундаментальні положення фінансової науки у сфері управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств. Під час виконання дослідження застосовано наступні загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу; аналогій та порівняльного співставлення; графічний метод; критичного аналізу існуючих методів аналізу; метод декомпозиції. Результати. Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Виробничо-торгової кондитерської фірми «Ласощі» за період 2016–2018 років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб’єктів підприємництва виражається через ліквідність їх балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведено аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, а саме, нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Практичне значення. Визначено основні фактори впливу на ліквідність та платоспроможність підприємства та запропоновані заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. Найкращим варіантом покращення фінансового стану підприємства можуть бути оптимізація величин і структури оборотних активів та підвищення якості управління короткостроковими зобов’язаннями. Отримані у статті результати можуть використовуватися фінансовими аналітиками під час здійснення практичної роботи з діагностики ліквідності підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають в розробці заходів щодо підвищення ліквідності і платоспроможності досліджуваного підприємства. In the paper liquidity and solvency as a category of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed.The aim of the article is to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for Lasoshchi Confectionery Factory for 2016-2018 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities is expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period has been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.