Перегляд за Автор "Ляшко, Галина Василівна"
Зараз показуємо 1 - 8 з 8
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз дисперсного стану рослинної сировини зернового походження(2015) Чорний, Валентин Миколайович; Прищепа, Юлія Юріївна; Лапіна, Надія Володимирівна; Ляшко, Галина Василівна; Рибачок, Альбіна Вікторівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПредставлено результати досліджень дисперсного аналізу рослинної сировини зернового походження. На підставі отриманих даних побудовано диференціальні та інтегральні криві дисперсного складу сировини зернового походження різного помелу. Results of the research of dispersed analysis of plant material grain origin. Based on these data constructed differential and integral curves of particulate materials of different origin grain milling.Документ Дослідження впливу висівок пшеничних та соди харчової на екструдування зерна кукурудзи(2018) Ляшко, Галина Василівна; Євтушенко, Олег ОлександровичОсновні фактори: вміст висівок в суміші – Х1 (%), вміст харчової соди в суміші Х2 (%), Х3 – рН доданого розчину. Критерій оптимізації – коефіцієнт спучення. Розрахована формула: у= 1,37375+0,08875x1-0,05125x2-0,05375х3+0,02875x1x2-0,03125x1x3+0,02625х1х2х3. The main factors: the content of bran in the mixture - X1 (%), the content of soda in the mixture of X2 (%), X3 - pH of the added solution. Optimization criterion is the coefficient of empathy. The formula is: у= 1,37375+0,08875x1-0,05125x2-0,05375х3+0,02875x1x2-0,03125x1x3+0,02625х1х2х3.Документ Дослідження впливу додавання соди та пшеничних висівок на екструдування зерна кукурудзи(2019) Шаповаленко, Олег Іванович; Євтушенко, Олег Олександрович; Ляшко, Галина ВасилівнаУ статті наведена інформація щодо дослідження впливу додавання крупнодисперсних пшеничних висівок та соди на екструдування зерна кукурудзи. При виробництві комбікорму для молодняка свиней використовують основну сировину – кукурудзу та висівки пшеничні. Однак висівки містять в своєму складі сполуки, які без спеціальної обробки не засвоюються в організмі моногастричних тварин. Традиційна їх обробка передбачає лише сепарування та подрібнення, тому були проведені дослідження по екструдуванню висівок. Соду використовують як хімічний розпушувач. При відгодівлі її додають для зменшення кислотності в шлунку сільськогосподарських тварин та як джерело натрію. При проведенні досліджень крупність пшеничних висівок становила 1,3 мм. При екструдуванні висівки попередньо не подрібнювали. Представлені діаграми хімічних складу сировини та оптимального зразка, де наведені такі показники: вологість, протеїн, жир, клітковина, зола та безазотисті екстрактивні речовини. Проведено оптимізацію процесу екструдування сумішей. За критерій оптимізації (Y) обрано технологічний показник готової продукції – коефіцієнт спучення екструдату. Розрахункові кінцеві значення критеріїв Стьюдента та Фішера становили відповідно 0,01215 та 1,216. Отже, лінійне рівняння регресії є адекватним. Проведено оптимізацію математичного процесу за допомогою методу крутого сходження (Бокса-Уілсона). Значення факторів на нульовому рівні С1 = 45 г, С2= 15 г, С3 = 6,5, а значення інтервалу варіювання відповідно – 15, 5 та 2,5. За допомогою програми крутого сходження визначено оптимальний зразок процесу екструдування, за коефіцієнтом спучення, який становить 1,55. Розрахункова обмінна енергія становить 1,874 МДж / 100 г. Отриманий екструдований продукт в подальшому може бути використаний при виробництві комбікормів як джерело натрію, в якому він рівномірно розподілений в суміші, не втрачається при механічному переміщенні та здійснює протимікробний вплив. The article deals with the study of the influence of the coarse wheat bran and soda addition on the corn grain extrusion . A corn and a wheat bran are the main raw material for the production of feed for pigs. However, bran contains compounds that, without special treatment, are not digested into monogastric animals. Their traditional treatment involves only delimitation and shredding, so extrusion studies have been carried out. The soda is used as a chemical scarifier. It is added to reduce the stomach acidity of farm animals and as a source of sodium. The grain size of wheat bran was 1.3 mm. Bran extruded without prior grinding. The diagrams of the chemical composition of the raw material and the optimal sample are presented, where the following indicators are given: moisture, protein, fat, fiber, ash and extractives. The extrusion process was optimized. The extrudate extrusion coefficient is an optimization criterion (Y) and a technological indicator of the finished product. The calculated values of the Student and Fisher criteria were 0.01215 and 1.216, respectively. So the linear regression equation is adequate. The mathematical process was optimized using the steep ascent method (Box-Wilson). The factors at the zero level are C1 = 45 g, C2 = 15 g, C3 = 6.5, and the value of the interval of variation is 15, 5, and 2.5, respectively. Using the steep ascent program, an optimal sample of the extrusion process has been determined, based on the coefficient of expansion, which is 1.55. The estimated exchange energy is 1.874 MJ / 100 g. The extruded product can be further used in the production of animal feed as a source of sodium, in which it is evenly distributed in the mixture, it is not lost during mechanical movement and produces an antimicrobial effect.Документ Дослідження кінетики набухання зернової рослинної сировини(2015) Логвиненко, Наталія Петрівна; Рожко, Олександра Юріївна; Юшко, Марія Ігорівна; Чорний, Валентин Миколайович; Лапіна, Надія Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Ляшко, Галина Василівна; Бодров, Віктор Семенович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Запорожець, Юлія ВладиславівнаПроведена серія експериментів та отримані закономірності зміни коефіцієнта набухання в системі екстрагент (технологічна вода) — подрібнена зернова рослинна сировина (вівсяний, кукурудзяний, ячмінний та пшеничний солод). Отримані апроксимаційні залежності введено як складові математичної моделі всього об’єкту — віброекстрактора періодичної та безперервної дії. A series of experiments was carried out and the regularities of the change in the swelling coefficient in the system of extractant (technological water) - crushed grain plant raw material (oat, corn, barley and wheat malt) were obtained. Obtained approximation dependencies are introduced as components of the mathematical model of the entire object - a vibration extractor of periodic and continuous action.Документ Дослідження процесу екстрагування цвіту робінії псевдоакації(2016) Чорний, Валентин Миколайович; Лапіна, Надія Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Ляшко, Галина Василівна; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія ВікторівнаВ роботі досліджено процес екстрагування Робінії з метою виділення ефірних олій. Визначені фактори, які впливають на процес та зясовано їхню дію. Провівши запланований трифакторний трьохрівневий експеримент змогли отримати залежності та побудувати рівняння регресії другого порядку. In this work, the process of extraction of Robinia has been investigated in order to extract essential oils. The factors that influence the process are identified and their effect is determined. After conducting the planned three-factor three-level experiment, dependences were obtained and a second-order regression equation was created.Документ Олійні та бобові культури як джерела рослинного білка(2023) Ляшко, Галина Василівна; Янюк, Тетяна ІванівнаНезамінними компонентами раціону людини є білки. Білки рослинного походження неухильно набирають популярності, і очікується, що ця тенденція зростання збережеться протягом наступних кількох десятиліть. Рослинні білки є гарним джерелом багатьох незамінних амінокислот, важливих макроелементів, і їх достатньо для досягнення повноцінного білкового харчування.Документ Отримання швидкорозчинних харчових продуктів із гороху(2023) Янюк, Тетяна Іванівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Ляшко, Галина ВасилівнаГорох – давня сільськогосподарська культура, він був відомий за 5 тис. років до н.е. Зерно гороху містить від 16 до 32 % білка, який є повноцінним за амінокислотним складом і засвоюється в 1,5 рази краще, ніж білок пшениці. Зерно містить також вуглеводи, жир, вітаміни, каротин, мінеральні речовини (солі калію, кальцію, марганцю, заліза, фосфору), завдяки чому його цінують не тільки як харчовий, а й дієтичний та лікувальний продукт. Горох - цінна сировина для виробництва крупи, борошна та інших білкових продуктів рослинного походження. Гороховий білок ідеальний у поєднанні з іншими інгредієнтами рослинного походження, що дозволяє знаходити найкращі рішення для збалансованого харчування.Документ Ситовий аналіз дисперсного складу подрібненої зернової сировини(2015) Чорний, Валентин Миколайович; Лапіна, Надія Володимирівна; Прищепа, Юлія Юріївна; Ляшко, Галина Василівна; Деканський, Вадим Євгенійович; Мисюра, Тарас Григорович; Запорожець, Юлія ВладиславівнаВиконано ситовий аналіз подрібненої зернової сировини, а саме солоду ячменю, вівса, кукурудзи, пшениці. Матеріали були розділені на фракції, визначені середні розміри частинок фракцій, побудовані диференціальні та інтегральні криві розподілу подрібненого матеріалу та знайдений ступінь відхилення розмірів частинок від їх середнього розміру. Sieve analysis of crushed grain raw materials, namely malt of barley , oats, corn, wheat, was performed. The materials were divided into fractions, the average sizes of fraction particles were determined, the differential and integral curves of the distribution of the crushed material were constructed, and the degree of deviation of particle sizes from their average size was found.