Перегляд за Автор "Михайлик, Ольга Михайлівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 21
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ FINTECH в банківському бізнесі: особливості розвитку та потенційні можливості(2022) Михайлик, Ольга Михайлівна; Наконечна, Олена СергіївнаУ дослідженні здійснено оцінювання сучасного стану фінтех-розвитку глобального банківського бізнесу, проаналізовано рівень проникнення FinTech-послуг на ринки іноземних країн та виявлено тенденції сучасного глобального інвестування у фінтех-компанії. Виділено основні фактори, які сприяли виникненню і розвиткові FinTech та притаманні виключно для України, серед яких: розвиток технологій і інновацій, удосконалення правового та регулятивного середовища, доступ до ринку капіталів, пошук альтернативних шляхів фінансування банківського бізнесу, кваліфікація. Встановлено, що успішними та перспективними напрями розвитку банківського бізнесу в Україні є штучний інтелект, відкритий банкінг, блокчейн та цифровий банкінг. З метою виявлення перспектив подальшого просування банківського бізнесу проведено SWOT-аналіз розвитку цифрового банкінгу в Україні. Також сформовано адаптаційну схему впровадження фінтех-інновацій в банківництві, описано особливості процедури розробки банківських інноваційних продуктів та послуг. Визначено основні переваги інтеграції фінтех-рішень в банківські сервіси та окреслено потенційні можливості розвитку банківського бізнесу на фінтех-ринку України.Документ Альтернативний підхід до визначення інтегрального показника оптимальної структури капіталу будівельного підприємства(2016) Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті розглянуто можливість застосування таксономічного аналізу для оцінки оптимальної структури капіталу будівельного підприємства (на прикладі ПАТ «Трест Київміськбуд-3»). З використанням даного підходу проведено аналіз динаміки показників діяльності підприємства та показників, що характеризують структуру його капіталу, визначено вплив даних показників на ефективність управління підприємством.The article examines the possibility of using taxonomic analysis for estimation of the optimal capital structure building enterprise ("Trest Kyivmiskbud-3"). With using of this approach is analyzed the dynamics of indicators enterprise activity and indicators of the structure of its capital, analyzed the influence of these indicators on the efficiency of enterprise management.Документ Визначення та оцінка інвестиційного потенціалу підприємства(2023) Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга Михайлівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Кубік, Ярослав ВолодимировичУ статті запропоновано систематизацію визначень поняття інвестиційного потенціалу підприємства, зокрема, як сукупність різного роду ресурсів, здатність суб’єкта досягати запланованих результатів через управління ресурсами, тобто з позиції отримання кінцевих результатів, сукупність економічних можливостей, вкладення капіталу з метою збільшення інвестиційних можливостей, можливість оновлення матеріально-технічної бази та конкурентоспроможності підприємства (через товари та послуги). Обгрунтовано, що розвиток підприємства забезпечується в числі інших умов ефективним функціонуванням механізму управління інвестиційним потенціалом, що потребує дотримання низки запропонованих принципів. Визначено фактори можливості мобілізації інвестиційних ресурсів та фактори впливу на можливість альтернативного використання інвестиційних ресурсів.Документ Використання методики таксономічного аналізу для оцінювання рівня продовольчої безпеки України(2023) Михайлик, Ольга Михайлівна; Страшинська, Лариса ВолодимирівнаУ статті доведено практичну цінність застосування спеціальних економіко-математичних методів для проведення процесу оцінювання рівня продовольчої безпеки держави. Запропоновано для спрощеної формалізації розрахунків індексу продовольчої безпеки використати метод таксономії. Запропонований підхід дозволяє оцінити ступінь сукупного впливу факторних ознак на рівень забезпечення продовольчої безпеки держави. Визначено систему індикаторів (множинних ознак) для оцінки інтегрального показника рівня продовольчої безпеки за ретроспективний період з 2015 по 2021 рік, які створюють ваговий (стимулюючий, дестимулюючий) внесок в загальний індекс продовольчої безпеки. Згідно правила проведення таксономічної процедури нормовано індикатори вхідної матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими індикаторами та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник рівня продовольчої безпеки України. The article proves the practical value of using special economic and mathematical methods for the process of assessing the level of state food security. It is proposed to use the taxonomy method for a simplified formalization of food security index calculations. The proposed method makes it possible to assess the degree of cumulative influence of factor characteristics on the level of state food security. The research was used publicly available, reliable and representative indicators with statistical significance. The formalized indicators of food security according to the Methodological recommendations are: average daily caloric content of human nutrition; ratio of production and consumption volumes: meat products, milk and dairy products, eggs, oil, sugar, potatoes, vegetables and food melon crops; production of grain per person per year; the level of stocks of grain crops; the share of sales imported food products through the trade network of enterprises. The use of the taxonomy method as methodical research is determined to the search for a generalizing integral indicator among a significant number of indicators (multiple signs that have a vector character), which form the most significant impact on the overall level of food security and contribute to the sustainable development of agriculture. A step-by-step algorithm was used to calculate the food security on the basis of taxonomic analysis: a system of indicators (multiple signs) is defined for evaluating the integral indicator of the level of food security for the retrospective period from 2015 to 2021, which create a weighted (stimulating, disincentive) contribution to the overall food security index. In accordance with the rules of the taxonomic procedure, the indicators of the input matrix were normalized, the coordinates of the reference point were determined, the deviation between individual indicators and the base comparison was determined, and the integral (taxonomic) indicator of the level of food security of Ukraine was calculated.Документ Дискусійні питання щодо сутності фінансової стратегії підприємства(2021) Шидловська, Анастасія Олексіївна; Михайлик, Ольга МихайлівнаДокумент Ефективність збалансування грошового ринку: теоретичні підходи та практичні реалії(2015) Михайлик, Ольга Михайлівна; Щербина, Ольга ВікторівнаСтаття присвячена дослідженню механізму функціонування грошового ринку та визначення впливу його основних елементів – попиту та пропозиції на гроші. Обґрунтовано, що існує ряд різних підходів до визначення сутності означених категорій, пропонується власний погляд на них. Особливу увагу приділено динаміці грошових агрегатів, показникам швидкості обігу грошей та коефіцієнту монетизації, рівню доларизації економіки.The article investigates the mechanism of functioning money market and determines the impact of its basic elements – supply and demand for money. It is well-known that there are a number of different approaches to defining the essence of the mentioned categories, the own opinion on them is offered. The special attention is given to dynamics of monetary aggregates, money velocity and monetization ratio, level of dollarization of the economy.Документ Забезпечення конкурентоспроможності національної економіки в умовах альтерглобалізму(2020) Рибалка, Вікторія Сергіївна; Михайлик, Ольга МихайлівнаДокумент Застосування економіко-математичного моделювання для діагностики фінансового стану підприємства(2023) Михайлик, Ольга МихайлівнаНа основі узагальнення економіко-математичних методів розглянуто можливість застосування таксономічного аналізу для діагностування фінансового стану підприємства харчової промисловості (ТДВ «Яготинський маслозавод»). За використанням даного підходу проведено аналіз динаміки показників діяльності підприємства та показників, що характеризують фінансовий стан підприємства, визначено вплив даних показників на ефективність управління підприємством. Проведено розрахунки за чотирма групами показників, сформовано матрицю спостережень за період з 2016 року по 2020 рік, стандартизовано показники матриці, визначено координати точки-еталону, визначено «відхилення» між окремими спостереженнями та базовою порівняння, розраховано інтегральний (таксономічний) показник діагностування фінансового стану підприємства. The article is devoted for the possibility of applying taxonomic analysis to diagnose the financial condition of the food industry enterprise ("Yagotinsky Maslozavod"), based on the economic and mathematical methods. Using this method, an analysis of the dynamics of the company's activity indicators and indicators characterizing the company's financial condition was carried out, and the influence of these indicators on the efficiency of the company's management was determined. In the article is proposed the method of integral assessment of the financial state of the enterprise, based on the taxonomy method, includes the following steps: 1. Formation of the plurality of observations. 2. Standardization of the indicators. 3. Distribution of indicators for stimulants and dissimulates. 4. Formation vector – standard. 5. Determination of the distance between the objects of observation and vector-standard. 6. Calculation of the integral index. Matrix (size n × m) is used as an information base for creation taxonomic index. This matrix is a combination of a set of statistical indicators and a set of multidimensional objects. To create a matrix of observations were selected the indicators of property status, liquidity and solvency, financial stability and profitability. According to the methodology of taxonomy application, based on the calculations for four groups of indicators, a matrix of observations was formed for the period from 2016 to 2020, the matrix indicators were standardized, the coordinates of the benchmark point were determined, the distance between individual observations and the base comparison was determined, and an integral taxonomic indicator for financial diagnostics of the enterprise is calculated. The proposed model can be used to track the causes of crisis phenomena in the economic activity of food industry enterprises. The decrease of the taxonomic indicator or its certain stabilization when deviating from the ideal value is an impulse for the implementation of measures to increase the efficiency of using the enterprise resources and improve the management mechanism.Документ Макроекономічні показники та їх вплив на формування інвестиційних ресурсів у будівництві(2014) Михайлик, Ольга МихайлівнаДосліджено основні соціально-економічні показники розвитку економіки (валовий внутрішній продукт, валова додана вартість, грошова маса, доходи та заощадження населення, номінальна заробітна плата, темпи інфляції та ін.) та доведено їх вплив на формування інвестиційних ресурсів у будівництві.The main socio-economic indicators of economic development (gross domestic product, gross value added, money supply, income and savings, nominal wages, inflation rates, etc.) were studied. In the article was proven the influence of socio-economic indicators on the formation of investment resources in construction.Документ Методичні підходи до визначення рівня продовольчої безпеки держави(2023) Страшинська, Лариса Володимирівна; Шеремет, Олег Олексійович; Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті досліджено теоретико-методологічні підходи до визначення поняття «продовольча безпека», проте зауважено, що на законодавчому рівні відсутнє офіційне трактування цього поняття. Обґрунтовано низку критеріїв оцінки рівня продовольчої безпеки, використання яких передбачено в сукупності, при цьому рівень продовольчої безпеки може оцінюватись як задовільний на основі сукупного позитивного результату віх оціночних критеріїв. Досліджено рівень самозабезпеченості основними видами продовольства в Україні. Визначено, що незважаючи на досить високий рівень самозабезпеченості України на сучасному етапі розвитку, при наближенні споживання до раціонально рекомендованих норм, держава може стикнутися з проблемами значного нарощування виробництва продовольства. Проаналізовано рівень достатності продовольчого споживання. З'ясовано значне відставання України у 2020 р. як від раціонально рекомендованих норм споживання, так і від рівня споживання економічно розвинених країн світу. Запропоновано показник недостатності (неповноцінності) харчування, який доцільно називати дефіцитом продовольчого споживання і обчислювати його як різницю між фактичним і раціональним рівнями продовольчого споживання як для всього набору продуктів харчування, так і для окремих його складових. Досліджено, що недоспоживання висококалорійних продуктів таких як м'ясо та м'ясні продукти, молоко та молочні продукти, риба та рибні продукти заміщувалось в основному продуктами низької калорійності, а саме картоплею, овочами та баштанними продовольчими культурами. Запропоновано розподіл країн на групи в залежності від рівня калорійності продовольчого споживання. Проаналізовано рівень доступності продовольчого споживання. Визначено низьку цінову доступність для населення висококалорійних харчових продуктів, а також значний відсоток витрат у структурі доходів домогосподарств на харчові продукти, що свідчить про бідність нашої країни порівняно з європейськими державами. The article examines theoretical and methodological approaches to the definition of the concept of "food security", but it is noted that there is no official interpretation of this concept at the legislative level. A number of criteria for assessing the level of food security are substantiated, the use of which is provided in aggregate, while the level of food security can be assessed as satisfactory based on the overall positive result of the evaluation criteria. The level of self-sufficiency in the main types of food in Ukraine was studied. It was determined that despite the fairly high level of self-sufficiency of Ukraine at the current stage of development, when consumption approaches rationally recommended norms, the state may face problems of significantly increasing food production. The level of sufficiency of food consumption was analyzed. It was found that Ukraine is significantly behind in 2020 both from rationally recommended consumption norms and from the level of consumption of economically developed countries of the world. An indicator of insufficiency (inferiority) of nutrition is proposed, which should be called the deficit of food consumption and calculated as the difference between the actual and rational levels of food consumption both for the entire set of food products and for its individual components. It has been studied that the lack of consumption of high-calorie products such as meat and meat products, milk and dairy products, fish and fish products was mainly replaced by low-calorie products, namely potatoes, vegetables and melon food crops. It is proposed to divide countries into groups depending on the level of caloric content of food consumption. The level of availability of food consumption was analyzed. The low price availability for the population of high-calorie food products was determined, as well as a significant percentage of expenses in the structure of household incomes for food products, which indicates the poverty of our country compared to European countries.Документ Моделі розвитку ринків інститутів спільного інвестування(2015) Щербина, Ольга Вікторівна; Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті, на основі узагальнення зарубіжного досвіду розвитку ринків інститутів спільного інвестування, виявлено способи появи інвестиційних фондів на національних ринках (еволюційний розвиток та імпорт інститутів спільного інвестування). В якості критерію типологізації моделей формування інститутів спільного інвестування було обрано рівень розвитку формальної (сформованість законодавчо-нормативної бази, наявність органів державного регулювання, розвинута система інфраструктурних учасників) і неформальної (сукупність традицій, правил, пов'язаних з інвестуванням на фінансових ринках; наявність органів саморегулювання фінансових інститутів) складових інституційної структури ринків інститутів спільного інвестування як сегмента фінансового посередництва. Визначено типи моделей розвитку ринків інвестиційних фондів (моделі зрілого розвитку, недостатнього розвитку формальної складової, недостатнього розвитку неформальної складової та модель відсутності (слабкого розвитку) інституційної структури інститутів спільного інвестування), які можуть характеризувати специфіку функціонування даного сегмента фінансового посередництва в різних країнах на різних етапах розвитку фінансових ринків. The article is based on a synthesis of international experience of market collective investment institutions, the ways of emergence of investment funds in national markets is discovered (evolution and import of collective investment institutions). As a rule of models typologization of forming collective investment institutions have been chosen the level of formal development (formation of the legal and normative base, the presence of regulatory agencies, developed infrastructure system participants) and informal (set of traditions and rules associated with investing in the financial markets, the presence of self-regulation of financial institutions) components of the institutional structure of markets collective investment institutions as financial intermediation. In the article is detected the types of models market development of investment funds (mature model of development, low level of formal component, low level of informal component and model of absence (underdevelopment) institutional structure of collective investment institutions that can characterize the specific operation of this segment of financial intermediation in different countries at different stages of development financial markets.Документ Необанки як ключові учасники FINTECH-ринку в Україні(2022) Михайлик, Ольга Михайлівна; Наконечна, Олена СергіївнаДослідження присвячене розгляду необанків як учасників FINTECH-ринку в Україні.Документ Нормативно-правове регулювання інвестиційної діяльності(2023) Михайлик, Ольга Михайлівна; Черній, Антон СергійовичДокумент Особливості банківського кредитування аграрних підприємств України(2015) Наконечна, Олена Сергіївна; Михайлик, Ольга МихайлівнаПроведено моніторинг банківського ринку надання кредитних послуг аграрним підприємствам України. The monitoring of the banking market for the provision of credit services to agricultural enterprises of Ukraine was made.Документ Особливості міжнародного кредитування: МВФ та МБРР(2015) Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті проаналізовано необхідність економіки в міжнародному кредитуванні в рамках програм співробітництва з міжнародними фінансово-кредитними організаціями - МВФ та МБРР. Досліджено етапи проведення співробітництва України з МВФ в рамках програм системної трансформаційної позики, програм розширеного фінансування та програм «Стенд-бай», критично проаналізовано кожний із етапів. Визначено фундаментальні моменти програм економічного розвитку на 2015 р., які пропонують МВФ та МБРР, надано пропозиції подальшого їх розвитку в умовах глобалізації. Окреслено основні переваги та недоліки співпраці України з МВФ.The article analyzes the necessity for economy in international lending programs in cooperation with international financial institutions - IMF and World Bank. In the article is investigated stage of cooperation between Ukraine and IMF within programs of Systemic transformation loan, Extended Fund Facility program and «Stand-by» programs, critically analyzed each of the stages. Defined the fundamental aspects of economic development programs in 2015 offered by IMF and World Bank, The proposals are given to further their development under conditions of globalization. The basic advantages and disadvantages of cooperation between Ukraine and IMF is submitted.Документ Особливості організації управління інвестиційним процесом у житловому будівництві(2014) Михайлик, Ольга МихайлівнаСтаття присвячена дослідженню особливостей організації управління інвестиційним процесом у житловому будівництві, що включає управління через функції, спираючись на визначені закони та принципи, державне управління через важелі прямого та непрямого впливу, розробку етапів та механізму управління інвестиційним процесом у житловому будівництві. The article is devoted to the features of investment management process in residential construction, including control over functions based on certain laws and principles, governance instruments through direct and indirect effects, development stages and mechanism of investment management process in residential construction.Документ Перспективи застосування фінансового лізингу як альтернативи іпотечному кредитуванню при операціях з нерухомістю(2021) Михайлик, Ольга МихайлівнаДокумент Підвищення ефективності використання оборотних активів підприємств переробної промисловості(2022) Михайлик, Ольга МихайлівнаДокумент Структурні деформації у виробництві сільськогосподарської продукції та їх наслідки для продовольчої безпеки України(2024) Страшинська, Лариса Володимирівна; Гривківська, Оксана Василівна; Михайлик, Ольга МихайлівнаУ статті досліджено сутність терміну «продовольча проблема» у вузькому та широкому її значенні. Проаналізовано структуру виробництва продукції сільського господарства у 2020–2022 рр. та акцентовано увагу на суттєвих диспропорціях у розвитку вітчизняного сільського господарства, де значна частина припадає на продукцію рослинництва. Проаналізована сучасна ситуація в Україні щодо основних показників діяльності в рослинництві. Визначено, що збільшення обсягів виробництва сільськогосподарських культур в рослинництві протягом 2020–2021 рр. було обумовлено, головним чином, за рахунок підвищення їх врожайності при незначних змінах площі вирощування, проте з початком війни ситуація в рослинництві зазнала кардинальних змін. Проаналізовано основні показники діяльності в тваринництві. Визначено, що кількість сільськогосподарських тварин протягом 2020-2022 рр. зменшилась за всіма видами, що вплинуло на виробництво основних видів продукції тваринництва в цілому. Наголошено, що зазначені тенденції знайшли своє відображення у споживанні населенням України основних харчових продуктів, споживання харчових продуктів на одну особу в рік збільшилось стосовно продукції рослинного походження і зменшилося стосовно продукції тваринного походження. Зауважено, що значний дефіцит споживання населенням України харчових продуктів відносно раціонально рекомендованих (медично обґрунтованих) норм споживання спостерігається за висококалорійними видами продукції, які, зважаючи на досить високу їх вартість, є недоступними для значної кількості населення України. Проаналізовано структуру сукупних витрат домогосподарств в Україні, де визначено, що наші співвітчизники разом зі збільшенням рівня доходів, також збільшують обсяги витрат на харчові продукти, при цьому не маючи можливість досягти раціональних норм споживання за основними видами харчових продуктів. Обгрунтовано напрямки державної політики щодо створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників з ціллю подолання негативних тенденцій та підвищення поголів’я тварин і збільшення обсягів виробництва відповідної харчової продукціїДокумент Фінансова безпека підприємства в цифровому середовищі(2021) Наконечна, Олена Сергіївна; Михайлик, Ольга МихайлівнаУ науковій роботі на основі теоретичних та методичних базисів фінансового менеджменту постало питання дослідження функціонування фінансової безпеки підприємства в цифровому середовищі. Окреслено основні наукові парадигми розвитку цифрової економіки України, деталізовані основні компоненти та представлено характеристику моделей структурування бізнес-елементів в контексті цифровізації економічного простору. Також описано потенційні можливості та виклики й загрози для підприємницьких структур від впровадження процесів цифровізації. Проведено детальний аналіз теоретичних аспектів фінансової безпеки підприємства, визначено складові її процесу організації. Враховуючи проблематику проведеного дослідження обґрунтовані базиси механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства у цифровому полі. Вказано, що успішна реалізація механізму передбачає розроблення дієвих способів зниження можливих ризиків та напрямів їх нейтралізації; досягнення стратегічних параметрів діяльності підприємства, нейтралізація негативного впливу з боку кризових явищ економіки; впровадження ефективної системи управління грошовими потоками підприємства та їх контроль; оптимізація структури капіталу підприємства, моніторинг рівня допустимого рівня боргового навантаження; запобігання халатності, шахрайства, а також навмисним діям персоналу та іншим фінансовим порушенням; запровадження системи постійного моніторингу фінансового стану підприємства з метою раннього діагностування кризових явищ і ознак банкрутства. Доведено, що запровадження вказаних напрямів надає можливість підприємству бути фінансово стійким та незалежним, мати відповідний запас фінансової міцності задля усунення загроз та ризиків, які виникають в процесі впровадження цифрової економіки.