Перегляд за Автор "Стоянова, Людмила Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз причин та заходів попередження утворення токсинів C. Botulinum в консервованих продуктах протягом усього виробничого циклу(Іващенко, К. Ю. Аналіз причин та заходів попередження утворення токсинів C. Botulinum в консервованих продуктах протягом усього виробничого циклу / К. Ю. іващенко, Л. О. Стоянова, О. О. Красуля // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, № 5. – С. 135–142., 2019) Іващенко, Катерина Юріївна; Стоянова, Людмила Олександрівна; Красуля, Олена ОлександрівнаВ статті досліджено та узагальнено інформацію про випадки ботулінічних отруєнь, особливості бактерій C. botulinum, способи зберігання та перероблення сировини на харчові продукти, що дало змогу виділити найбільш небезпечні, з точки зору ботулінічних отруєнь, продукти. Із застосуванням логіко-аналітичного методу проаналізовано вітчизняні та закордонні публікації, власні дослідження, систематизовано та узагальнено вимоги щодо санітарного стану виробництва та загального принципу обробки бутулінонебезпечної сировини, охарактеризовано вплив процедур систем менеджменту безпечності харчових продуктів на підвищення якості продукції. The article investigates and summarizes information on cases of botulinum poisoning, features of C. botulinum bacteria, methods of storage and processing of raw materials for food, which made it possible to identify the most dangerous products from the point of view of botulinum poisoning. Using the logic-analytical method, the analysis of domestic and foreign publications, own research, systematized and summarized the requirements for the sanitary status of production and the general principle of processing butulin-hazardous raw materials, characterized the impact of procedures of food safety management systems on improving the quality of products.Документ Вплив гідродинамічної обробки сировини на зміну пектинових речовин(2012) Пахомова, Катерина Юріївна; Дашковський, Юрій Олександрович; Стоянова, Людмила ОлександрівнаВідомо, що з рослинної сировини можна отримати всі необхідні біокомпоненти для нормального функціонування організму, оздоровлення та профілактики захворювань людини. Одним з таких важливих біологічно активних нутрієнтів сировини є пектин за рахунок своїх радіопротекторних, детоксичних, гемостатичних та вологоутримуючих властивостей. It is known that from plant material can be obtained all the necessary bio-components for the normal functioning of the body, treatment and prevention of human diseases. One of these important bioactive nutrients of raw material is pectin at the expense of their radioprotective, detoxing, haemostatic and moisture retaining properties.Документ Інноваційна технологія фруктових гомогенізованих продуктів підвищеної біологічної цінності на основі гідродинамічної обробки сировини(2014) Бессараб, Олександр Семенович; Осипенко, С. Б.; Стоянова, Людмила Олександрівна; Пахомова, Катерина ЮріївнаМета роботи – розробка технології фруктових гомогенізованих промислово стериль-них продуктів тривалого зберігання підвищеної біологічної цінності з використанням гідродинамічної (кавітаційної) обробки рослинної сировини. Результати. Розроблено параметри гідродинамічної (кавітаційної) обробки для якісного подрібнення рослинної сировини та забезпечення мікробіологічної стабільності готової продукції. Досліджено показники якості та поживної цінності отриманих гомогенізованих фруктових продуктів. Наукова новизна. Уперше застосовано гідродинамічні (кавітаційні) установки для виготовлення промислово стерильних гомогенізованих фруктових продуктів. Установлено закономірності перебігу процесу подрібнення фруктової сировини та самонагрівання продукту в гідродинамічних (кавітаційних) установках типу ТЕК-СМ, а також вплив гідродинамічної обробки на зміну фізико-хімічних та мікробіологічних показників оброблюваного продукту. Установлено раціональні параметри обробки фруктової сировини на гідродинамічних (кавітаційних) установках періодичної дії типу ТЕК-СМ для отримання промислово стерильно-го гомогенізованого продукту. Доказано, що розроблена технологія мінімізує відходи сирови-ни та забезпечує максимальне збереження в готовому продукті біологічно активних речовин. Практична значущість. Розроблено малоенергоємний спосіб отримання фруктового пюреподібного гомогенного продукту з підвищеним вмістом біологічно активних речовин (БАР) з мінімізацією втрат і відходів сировини. Objective was to develop the technology of fruit homogenized products for long-storage and increased biological value using hydrodynamic (cavitation) treatment of plant materials. Results. Options for hydrodynamic (cavitation) treatment were developed for high-quality crushing plant materials and ensure microbiological stability of finished products, and also investigated the performance of quality and nutritional value of fruit produced homogenized products. Scientific novelty. Hydrodynamic (cavitation) units were first used for the production of industrial sterile homogenized fruit products. The regularities of the process crushing the fruit raw materials and self-heating of products in the hydrodynamic (cavitation) installation type TEK-SM were explained, and also the influence of hydrodynamic treatment on changes in physico-chemical and microbiological parameters of the processed raw materials were studied. The rational parameters for processing of fruit raw materials in hydrodynamic (cavitation) installations of periodic action type TEK-SM were studied to produce industrially sterile homogenized product. It was proved that developed technology minimizes material waste and maximizes the preservation of the biologically active substances in finished product. Practical value. Low-power way to get fruit puree homogeneous product with a high content of biologically active substances (BAS) with minimization of losses and waste materials was developed.