Перегляд за Автор "Geichenko, Bogdana"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Application of surface-active substances produced by Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 for the treatment of vegetables(2019) Pirog, Tatiana; Beregova (Pokora), Khrystyna; Geichenko, Bogdana; Stabnikov, VictorApplication of surface-active substances (SAS) produced by Nocardia vaccinii ІМV В-7405 for shelf live extension of vegetables was studied.Materials and methods. Organic vegetables such as tomato, cucumbers, and squashes were washed with the solution of SAS produced by N. vaccinii ІМV В-7405 with concentrations of 0.25 or 0.5 g/L. Microbiological analysis was done before the beginning of the vegetables storage. Evaluation of vegetable quality was conducted by viewing during time of the storage. Results and discussions. The results of our research showed the efficiency of the application of biosurfactant produced by Nocardia vaccinii ІМV В-7405 using industrial wastes for shelf life extension of vegetables. Results of visible observations as well as microbiological analysis showed that the treatment of vegetables with SAS solutions at the concentrations of 0.25 and 0.5 g/L was more effective than washing them with tap water. The total number of heterotrophic bacteria and fungi in the samples decreased after treatment of vegetables with SAS of N. vaccinii ІMV B-7405 by 16–34 and 3–14 times, respectively, meanwhile the washing of vegetables with tap water decreased total microbial number only by 2–2.5 times. It was shown that vegetables washed with water spoiled faster than those treated with SAS solution. The advantages of application of this biosurfactant for vegetables post-harvest treatment are that (1) it can be used at the lower by 2–6 times concentration in comparison with other reported in literature microbial SAS, and (2) it can be produced using industrial wastes that will reduce the cost of its production.Conclusion. Biosurfactant produced by Nocardia vaccinii ІМV В-7405 can be used for the treatment of vegetables to extent their shelf life. Досліджено застосування поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii ІМV В-7405 для подовження терміну зберігання овочів. Матеріали і методи. Органічні овочі, такі як помідори, огірки, кабачки, мили розчином ПАР виробництва N. vaccinii ІМВ В-7405 з концентрацією 0,25 або 0,5 г/л. Мікробіологічне дослідження проводили перед початком зберігання овочів. Оцінку якості овочів проводили шляхом огляду протягом часу зберігання. Результати та обговорення. Результати наших досліджень показали ефективність застосування біосурфактанту виробництва Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 з використанням промислових відходів для подовження терміну зберігання овочів. Результати наочних спостережень, а також мікробіологічного аналізу показали, що обробка овочів розчинами ПАР у концентрації 0,25 і 0,5 г/л була більш ефективною, ніж миття їх водопровідною водою. Загальна кількість гетеротрофних бактерій та грибів у зразках зменшувалася після обробки овочів ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 у 16–34 та 3–14 разів відповідно, тоді як миття овочів водопровідною водою зменшувало загальну мікробну кількість. лише в 2–2,5 рази. Показано, що вимиті водою овочі псувалися швидше, ніж оброблені розчином ПАР. Переваги застосування цього біосурфактанту для післязбиральної обробки овочів полягають у тому, що (1) його можна використовувати в меншій у 2–6 разів концентрації порівняно з іншими мікробними ПАР, зареєстрованими в літературі, та (2) його можна отримувати з використанням промислових відходів, що здешевить його виробництво. Висновок. Біосурфактант Nocardia vaccinii ІМV В-7405 можна використовувати для обробки овочів з метою збільшення терміну їх зберігання.Документ Post-harvest treatment of vegetables with exometabolites of Nocardia vaccinii IMV B-7405, Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 and Rhodococcus erythropolis IMV Aс-5017 to extend their shelf life(2019) Pirog, Tatiana; Geichenko, Bogdana; Zvarych, AnnaThe aim of the work was to study the possibility of Nocardia vaccinii IMV B-7405, Acinetobacter calcoaceticus IMV B-7241 and Rhodococcus erythropolis IMV Ac-5017 supernatants usage with various concentrations of surfactants for post-harvest treatment of vegetables. N. vaccinii IMV B-7405, A. calcoaceticus IMV B-7241 and R. erythropolis IMV Ac-5017 were grown on waste sunflower oil and ethanol. For vegetables treatment, supernatants of the culture broth with surfactant concentration of 0.01–0.5 g/l were used. The concentration of surfactants was determined by the gravimetric method after extraction with Folch mixture. The total number of heterotrophic bacteria and fungi on the surface of vegetables was determined by the Koch method on meat-peptone agar and wort agar, respectively. It was shown that treatment of broccoli, Brussels sprouts, sweet pepper and tomatoes with N. vaccinii IMV B-7405, A. calcoaceticus IMV B-7241 and R. erythropolis IMV Ac-5017 supernatants was accompanied by 6–17 and 8–50 times decrease of bacteria and fungi number on their surface, respectively, compared with that on the surface of vegetables washed with tap water. The possibility of double use of the same supernatant for various batches of vegetables washing was established. Non-treated and water-washed vegetables rotted faster than those treated with surfactant-containing supernatants. N. vaccinii IMV B-7405, R. erythropolis IMV Ac-5017 and A. calcoaceticus IMV B-7241 exometabolites used for treating vegetables to extend their shelf life have the following advantages in comparison with known microbial surfactants: they exhibit high antimicrobial activity when the surfactant concentration was several times lower and in the form of supernatant, which lets you exclude the expensive stage of isolation and purification of the target product from the technological process. In addition, surfactant-containing supernatants are highly effective in their repeated use. Метою роботи було вивчити можливість використання супернатантів Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 та Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 з різними концентраціями ПАР для післязбиральної обробки овочів. N. vaccinii IMV B-7405, A. calcoaceticus IMV B-7241 та R. erythropolis IMV Ac-5017 вирощували на відпрацьованій соняшниковій олії та етанолі. Для обробки овочів використовували супернатанти культурального бульйону з концентрацією ПАР 0,01–0,5 г/л. Концентрацію ПАР визначали гравіметричним методом після екстракції сумішшю Фольха. Загальну кількість гетеротрофних бактерій та грибів на поверхні овочів визначали методом Коха на м’ясо-пептонному агарі та сусло-агарі відповідно. Показано, що обробка брокколі, брюссельської капусти, солодкого перцю та томатів супернатантами N. vaccinii IMV B-7405, A. calcoaceticus IMV B-7241 та R. erythropolis IMV Ac-5017 супроводжувалася 6–17 та 8–50 разів зменшується кількість бактерій і грибків на їх поверхні відповідно в порівнянні з такою на поверхні овочів, промитих водопровідною водою. Встановлено можливість дворазового використання одного і того ж супернатанту для різних партій миття овочів. Необроблені та промиті водою овочі гнили швидше, ніж ті, що були оброблені супернатантами, що містять ПАР. Екзометаболіти N. vaccinii IMV B-7405, R. erythropolis IMV Ac-5017 та A. calcoaceticus IMV B-7241, які використовуються для обробки овочів з метою подовження терміну їх зберігання, мають наступні переваги порівняно з відомими мікробними поверхнево-активними речовинами: вони виявляють високу антимікробну активність, коли концентрація ПАР була в рази нижчою і у вигляді супернатанту, що дозволяє виключити з технологічного процесу дорогий етап виділення та очищення цільового продукту. Крім того, супернатанти, що містять поверхнево-активні речовини, є високоефективними при багаторазовому застосуванні.