Теоретичні аспекти і передумови створення кластеру молочної промисловості

Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

item.page.thesis.degree.name

item.page.thesis.degree.level

item.page.thesis.degree.discipline

item.page.thesis.degree.department

item.page.thesis.degree.grantor

item.page.thesis.degree.advisor

item.page.thesis.degree.committeeMember

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Анотація

Україна — потужна аграрна країна, з віковими традиціями рослинництва і тваринництва. Саме такі передумови і стали підґрунтям для розвитку харчової промисловості через формування й ефективне функціонування кластерних структур. При створенні кластеру виникає проблема ідентифікації самого кластеру як певного утворення, об’єднання, так і підприємств, що можуть стати повноправними учасниками кластеру та скористатися всіма перевагами участі в ньому. В роботі визначені основні методичні підходи ідентифікації кластерного утворення. Автором були визначені теоретичні підходи ідентифікації кластерів молочної промисловості, проаналізовані основні статистичні показники спроможності підприємств до кластерних утворень. Були визначені та проаналізовані КЛОК та КДВ молочної промисловості по Київській області за всіма варіантами розрахунків (за чистим доходом, кількістю підприємств та чисельністю працівників). В результаті розрахунку даних коефіцієнтів була визначена спеціалізація району та визначені перспективні галузі для розвитку кластерів. Ukraine is a powerful agrarian country with ancient traditions of crop and livestock farming. Such preconditions became the ground for the development of food industry by way of formation and effective operation of cluster structures. The process of cluster forming brings out a problem of cluster identification, concerning not only certain formation or association, but also enterprises that can become full members of the cluster and experience all the benefits of the membership. This research defines the main methodological approaches to cluster identification. The author determines theoretical approaches to identify dairy industry clusters, and analyses the main statistical indicators of enterprises towards capability of forming clusters. There were identified and analyzed coefficient of localization and coefficient of per capita production of dairy industry through Kiev region following all calculating options (net income, number of enterprises and quantity of employees). As a result of coefficient figure calculations, region specialization was determined and perspective fields for cluster development were defined

Опис

Ключові слова

спеціалізація району, коефіцієнт локалізації, кластер, ідентифікація, молочна промисловість, region specialization, coefficient of localization, cluster, identification, dairy, кафедра обліку і аудиту

Бібліографічний опис

Ніколаєнко, С. М. Теоретичні аспекти і передумови створення кластеру молочної промисловості / С. М. Ніколаєнко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – К. : НУХТ, 2015. - Т. 21, № 2. – С. 70-77.

Колекції

item.page.endorsement

item.page.review

item.page.supplemented

item.page.referenced