Використання природних мінералів та активного вугілля в технології підготовки води при виробництві хлібного квасу
Дата
2018
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
У статті досліджено вплив природних мінералів та активного вугілля при підготовці води на процес зброджування квасного сусла й показники хлібного квасу. Визначена оптимальна температура бродіння різних зразків сусла при використанні дріжджів Saccharomyces cerevisiae МП-10. Встановлено, що підготовлена вода, оброблена у послідовності клиноптилоліт, активне вугілля, гірський кришталь із швидкістю фільтрування 10 см3/хв позитивно впливає на перебіг технологічного процесу. При цьому тривалість бродіння квасного сусла зменшується на 13% та на 25% збільшується титрована кислотність. Збільшення кислотності напою дає змогу, відповідно, зменшити витрати молочної або лимонної кислоти на стадії купажуванні. Скорочення тривалості бродіння та збільшення кислотності збро- дженого сусла забезпечує зниження собівартості готового продукту. Підготовлена вода з використанням досліджуваних матеріалів зменшує такожмутність готового напою на 5...11%. Підготовка води запропонованим способом дала змогу суттєво знизити окисно-відновний потенціал води і готового продукту. Для води це зниження становило 54 мВ, а готового продукту, приготовленого на підготовленій воді, — 106 мВ. Окисно-відновний потенціал хлібного квасу, приготовленого на обробленій воді у визначеній послідовності обробки клиноптилолітом, активним вугіллям, гірським кришталем і швидкості фільтрування, становив 86 мВ, що наближається до оптимальних для клітин організму людини значень.
Опис
Ключові слова
хлібний квас, вода, водопідготовка, клиноптилоліт, гірський кришталь, активне вугілля, кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства
Бібліографічний опис
Використання природних мінералів та активного вугілля в технології підготовки води при виробництві хлібного квасу / О. С. Дулька, В. Л. Прибильський, А. М. Куц, О. О. Коваленко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2018. – Т. 24, № 4. – С. 130–138.