Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24666
Title: Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation
Authors: Zmievskiy, Yuriy
Mironchuk, Valeriy
Keywords: кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування
reverse osmosis
sugar beet juice
concentration
membrane
dry matter
зворотний осмос
дифузійний сік
концентрування
мембрана
суха речовина
обратный осмос
диффузионный сок
концентрирование
сухое вещество
Issue Date: 2016
Citation: Zmievskii Y. G. Reverse osmosis for concentration of sugar beet juice after the second carbonation / Y. G. Zmievskii, V. G. Myronchuk // Environmental Protection: from Sorbents to Membranes. – Kiev : ART OK, 2016. – С. 90–93.
Abstract: Preliminary experiments of concentrationof sugar beet juice after the second carbonation were carried out. A dead-end cell with a reverse osmosis membrane was used. The dependence of the permeate flux vs pressure, which was varied from 0 to 6 MPa,has been obtained. Duringjuice concentration, a linear decrease of the flux was observed. It means no fouling of the membrane surface. Preliminary calculations show that the use of reverse osmosis provides at least 30% of energy consumption. Проведено попередні дослідження процесу концентрування дифузійного соку після другої сатурації. Застосовували непроточну мембранну комірку із зворотноосмотичною мембраною, робоча температура становила 20±3 °С. Отримано залежність питомої продуктивності від тиску, який змінювали в діапазоні від 0 до 6 МПа. Під час концентрування дифузійного соку спостерігалось лінійне зниження продуктивності мембран, що вказує на відсутність забруднення поверхні розділення. Попередні розрахунки показують, що впровадження результатів досліджень у виробництво дозволить знизити споживання енергоносіїв мінімум на 30 %.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/24666
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
16_Zmievskii.pdf1,1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.