Аналіз національних та міжнародних стандартів обліку фінансових інвестицій

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

В сучасних умовах глобалізаційних процесів та становлення нової економічної парадигми, актуалізується питання дослідження обліку фінансових інвестицій в системі ведення бухгалтерського обліку і складання звітності. Статтю присвячено дослідженню теоретичних засад аналізу національних та міжнародних стандартів обліку фінансових інвестицій. Автором визначено, що національними положеннями України, котрі виконують регулюючу функцію бухгалтерського обліку фінансових інвестицій, є П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції»; головними стандартами, що регулюють міжнародні стандарти фінансової звітності, є МСФЗ 7 «Фінансові інструменти: розкриття інформації», МСФЗ 9 «Фінансові інструменти», МСФЗ 28 «Інвестиції в асоційовані підприємства, МСФЗ 31 «Частки у спільних підприємствах», МСФЗ 32 «Фінансові інструменти: подання» та МСФЗ 39 «Фінансові інструменти: подання та оцінка». Розглянуто, що в міжнародних стандартах регламентуються базові моменти того напряму обліку, який розглядається в певному стандарті і використовується під час розроблення національних стандартів. Автором аналізовано відмінності міжнародних та національних стандартів і визначено, що в зарубіжній практиці є кілька методів обліку фінансових інвестицій, в той час, як в Україні оцінка фінансових інвестицій відображається на дату балансу за справедливою вартістю. Цей факт ускладнює процедуру обліку фінансових інвестицій в Україні. Досліджено три методи формулювання справедливої вартості активу: ринковий метод; витратний метод; доходний метод. Окрему увагу в дослідженні автором приділено питанню оцінки фінансових інвестицій на дату балансу серед яких: метод участі в капіталі; ефективна ставка відсотка; собівартість, враховуючи зменшену корисність інвестицій. Варто зазначити, що одним із найактуальніших напрямів розвитку бухгалтерського обліку в Україні є оцінка активів за справедливою вартістю.

Опис

Ключові слова

фінансові інвестиції, національні стандарти бухгалтерського обліку, міжнародні стандарти фінансової звітності, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, справедлива вартість, собівартість активів, financial investments, national accounting standards, international financial reporting standards, international accounting standards, fair value, cost of assets, кафедра обліку і аудиту

Бібліографічний опис

Кравченко, І. Й. Аналіз національних та міжнародних стандартів обліку фінансових інвестицій / І. Й. Кравченко // Ефективна економіка. – 2022. – № 4.

Зібрання