DSpace About DSpace Software
 

eNUFTIR >
Статті >
Статті >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11000

Название: Antioxidants in food systems. Mechanism of action
Другие названия: Антиоксиданти в харчових системах. Механізм дії
Авторы: Polumbryk, Maksim
Polumbryk, Oleg
Ivanov, Sergey
Полумбрик, Максим Олегович
Полумбрик, Олег Максимович
Іванов, Сергій Віталійович
Ключевые слова: oxidation
free radicals
activation of oxygen
photosensitizations
synergism
antagonism
окисление
свободные радикалы
активация кислорода
фотосенсибилизаторы
синергизм
антагонизм
окиснення
вільні радикали
активація кисню
фотосенсибілізатори
синергізм
антагонізм
кафедра екологічної безпеки та охорони праці
кафедра харчової хімії
кафедра експертизи харчових продуктів
Issue Date: 2013
Библиографическое описание: Polumbryk, Maksym Antioxidants in food systems. Mechanism of action / M. Polumbryk, S. Ivanov, O. Polumbryk // Ukrainian journal of food science. — 2013. — Vol. 1, Issue 1. — P. 15-40.
Краткий осмотр (реферат): The mechanisms of action of natural and synthetic antioxidants in food systems including lipids, proteins and carbohydrates have been discussed. It is essentially important and may predict the antioxidants effectiveness in the processes of food storage. The main benefits of industrial antioxidant utilization were considered. The most attention was given to the antioxidants mixtures and most effective synergists.Описаны механизмы действия натуральных и синтетических антиоксидантов в пищевых системах (окисление липидов, белков, углеводов), позволяющие прогнозировать эффективность их применения для продолжительного хранения пищевых продуктов. Рассмотрены основные преимущества применения промышленных антиоксидантов основных типов. Особое внимание уделено рассмотрению смесей антиоксидантов, определены наиболее эффективные синергисты.Описані механізми дії антиоксидантів природного і синтетичного походження в харчових системах (окиснення ліпідів, білків, вуглеводів), які дозволяють передбачати ефективність їх застосування для тривалого зберігання харчових продуктів. Розглянуті головні переваги використання промислових антиоксидантів основних типів. Особлива увага приділена розгляду сумішей антиоксидантів, визначені найбільш ефективні синергісти.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/11000
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Polumbryk_M_O.pdf891,6 kBAdobe PDFView/Open
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback