Перегляд за Автор "Вовкодав (Обизюк), Наталья Ивановна"
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Исследование влияния диаметра сатуратора сахарного производства на поглощение диоксида углерода(2013) Ющук, Инна Васильевна; Овчарук, Владимир Алексеевич; Вовкодав (Обизюк), Наталья Ивановна; Метлев, Сергей ГеннадьевичРабота посвящена исследованию влияния размеров оборудования для сатурации в процессе очистки диффузионного сока в сахарном производстве. Разработана математическая модель и параметрические схемы для расчета процесса карбонизации. Установлено, что теоретический размер сатуратора меньше тех аппаратов, которые используются на сахарных заводах. Насыщение диоксидом углерода сатурационного газа негативно влияет на коэффициент его использования. The main task of cleaning of the crude juice by lime and kiln gas – the maximum possible removal of various nonsugar components and receive deposit with high sedimentation and filtration performance. One radical methods to improve the filtration-sedimentation properties of deposit – before carbonation treatment. Therefore, in industrial practice, especially in foreign countries, were spread purification and where to get sludge with good sedimentation, filtration properties used predefecosaturation or previous defecation in combination with predefecosaturation. As a result of macromolecular substances and substance coagulated colloidal dispersion with simultaneous dehydration and adsorbed on the surface of the formed crystals of calcium carbonate. The Department of Computer Science (NUFT, Kyiv) work on optimization calculation process equipment intended for the absorption of carbon dioxide with calcium hydroxide to neutralize cleansing crude juice in sugar production. For this purpose was developed a mathematical model calculation process carbonation. The first carbonation of calcium carbonate with the forming of deposit required for its isolation sedimentation and filtration properties. Resulted in a determination that the theoretical size saturator lower than those devices that are used in the sugar factories and varies from 2,5 to 2,1 meters with increasing content of carbon dioxide gas in carbonation. Saturation with carbon dioxide gas carbonation negative impact on rate of its use. With the increase of CO2 in the gas twice the efficiency of its use is reduced by 25%.Документ Колебания и диссипативный разогрев пьезоактивных биморфных сферических элементов с учетом тепловой деполяризации(1999) Киричек, Иван Федорович; Вовкодав (Обизюк), Наталья ИвановнаРабота посвящена изучению влияния температурной зависимости вязкоупругих модулей и тепловой деполяризации пьезоматериала на колебательные характеристики составных сферических оболочек. Поставленная задача описывается уравнениями термомеханической теории слоистых пьезоактивных оболочек. Ввиду малости толщины элементов считается, что температура не зависит от толщинной координаты.The article studies influence of temperature dependence of viscoelastic modules and thermal depolarization of piezomaterial on vibrational characteristics of spherical shells components. Posed problem is described by equations of thermomechanical theory of layered piezoactive shells. Because of smallness of elements thickness the temperature is considered to be not depended on coordinate thickness.Документ Математическое моделирование активации функционально-технологических свойств яблочного пюре(2013) Полищук, Галина Евгеньевна; Бреус, Наталья Николаевна; Вовкодав (Обизюк), Наталья Ивановна; Раманаускас, РимгаудасВ качестве натурального стабилизирующего ингредиента для производства мороженого и замороженных десертов предлагается использовать яблочное пюре с повышенным содержанием растворимого пектина. Подтверждена возможность активации функционально-технологических свойств яблочного пюре путем его гидротермической обработки в определенном температурном и временном диапазоне при минимально возможной активной кислотности в составе мороженого (85ºС, 20 мин, рН=3,0). Установлено, что под воздействием последующей обработки под высоким давлением, создаваемым в реакционной среде гомогенизатора клапанного типа, в яблочном пюре повышается содержание растворимого пектина. Установлен максимально возможный уровень механического воздействия на яблочное пюре (не выше 20 МПа), который обеспечивает технологически необходимое содержание растворимого пектина в количестве не менее 9,5% и не приводит к существенной деградации пектиновых веществ. Apple puree with increased content of soluble pectin is proposed as a natural stabilizing agent for ice-creams and frozen desserts. It has been established that the functional and technological properties of apple puree can be activated by hydrothermal treatment through a specified temperature range, time period and at a minimal acidity obtainable in ice-cream (85C, 20 min, pH=3.0). The ice-cream mixture is homogenized by high pressure treatment within a valve homogenizer, which increases the soluble pectin content in apple puree. In order to obtain 9.5% of soluble pectin in apple puree, the optimal homogenization pressure should be no less than 20 MPa. Having exceeded this pressure, partial degradation of pectin substances starts.