Перегляд за Автор "Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 26
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вегетаріанська періодика Російської імперії(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті реконструювані етапи, проблеми та умови створення і функціонування вегетаріанської преси в Російській імперії. Проаналізовані успіхи і причини занепаду видань.Документ Винокуріння та шинкування в Гетьманщині (друга половина XVII - XVIII століття). Історіографія проблеми(2005) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаПодано аналіз літератури кінця XIX - XX cm. з історії винокуріння та шинкування в Гетьманщині. This article given analysis literature of the and XIX-XX s. about manufacturing and sale of alcohol on the region of Getman XVII-XVIII s.Документ Гастрономічні практики, як фактор суспільної легітимізації російської адміністрації у 30-Х рр. ХVIII ст. в Гетьманщині(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ роботі досліджуються гастрономічні практики, як фактор суспільної легітимізації російської адміністрації у 30-Х рр. ХVIII ст. в Гетьманщині. The paper investigates the culinary practices as a factor of social legitimization of the Russian Administration in the 30's. Eighteenth Century in Hetman.Документ До проблем міждисциплінарності сучасних наукових досліджень у сфері харчування(2014) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаПіднімається проблема необхідності створення нового інтегрального напрямку наукових досліджень, що охоплював би коло якнайширших питань, пов’язаних з їжею. З’ясовуються критерії об’єкта досліджень, що дозволяє вказати на відсутність єдиного розуміння та визначення понять їжа та харчування. Аналізуються функції їжі як біологічної потреби та соціального фактору. Подається огляд основних наук та напрямків, до тематики яких входить дослідження продовольчого забезпечення людства, фізіології, філософії і культури вживання їжі та технології виробництва, обробки та зберігання харчових продуктів тощо. Окремо зосереджено увагу на доробку вітчизняних науковців. Це дозволило дійти висновку, що світова наука віддає належне їжі у найдрібніших деталях і аспектах, однак наголошується, що існуючий вузькопрофільний підхід унеможливлює формування цілісного уявлення. In the article there is risen a problem of necessity of creation the new integral direction of scientific research which would cover the widest possible range of issues connected with food. There are investigated the criteria for the object of research, what allows indicate a lack of common understanding and determining definitions food and nutrition. There are analyzed the functions of food as a biological needs and social factors. There is given a review of the basic sciences and directions, to study subjects which human food supply, physiology, philosophy and culture of eating and production, processing and storage of food etc. are included. Separately there is made a focus on the heritage of national scientists. It made possible to conclude that the world science pays tribute to the food in the smallest details and aspects, but there is noted that the current narrow approach prevents the formation of a holistic view.Документ Доброчинна діяльність вегетаріанських товариств на українських землях на початку ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті висвітлено питання доброчинної діяльності вегетаріанських товариств, що функціонували на підросійських землях України. З’ясовано, що фінансовою основою для такої діяльності служили прибутки від вегетаріанських їдалень, що належали товариствам. Доведено, що найбільше коштів з-поміж інших виділяли Київське й Одеське вегетаріанські товариства, оскільки були найбільшими і мали непогані прибутки. З’ясовано, що основною формою доброчинності була роздача безкоштовних і пільгових обідів, часто цільових, переважно для студентської молоді. Встановлено, що початок Першої світової війни активізував доброчинну діяльність, що виражалась у виділенні значних грошових коштів на різноманітні гуманітарні потреби, опікуванні дітей-сиріт, облаштуванні військового лазарету. In the historiography this is the very first attempt to explore one more side of vegetarian societies’ activity on Ukrainian lands. It is their charitable work. Relying on materials from the periodical vegetarian press, it was discovered that the financial basis for such activities consisted of the profits from vegetarian canteens belonging to mentioned societies. It has been proved that the largest amount of funds, among others, was allocated by Kiev and Odessa vegetarian societies, since they were the largest and the richest comparing to others. It was found out that the distribution of free meals was the main form of charity which was constantly growing. Such assistance was frequently targeted and intended mainly for student youth. The beginning of the World War I intensified charitable activities. Free lunches started to be distributed to families of lower-ranking officers called to the army prior to commencement of hostilities. Moreover, new forms of charity were created, such as the allocation of significant funds on various humanitarian needs, for instance, the arrangement of colonies and shelters for children deprived of parental care and arrangement of a military infirmary for lower ranks. Kyiv vegetarian society was the most active regarding these issues.Документ Дослідження усної історії як інструмент виховної, патріотичної та наукової роботи(2015) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЦілком можливо поєднати наукову роботу не тільки з навчальною, ай з патріотично-виховною. Гуманітарні науки, в основі яких лежить звернення, до Людини надають можливість для багатовекторних, міждисциплінарних студій практично з будь-якої тематики. It is possible to combine scientific work not only with the training, ah of patriotic education. Humanities, which are based on appeal to the Human provide an opportunity for multidisciplinary, interdisciplinary studies from almost any subject.Документ Діяльність Полтавського вегетаріанського товариства на початку XX ст.(2021) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті вперше висвітлено передумови й процес заснування Полтавського вегетаріанського товариства, етапи його функціонування і розвиток протягом досліджуваного періоду. Визначено його кількісний склад та ідентифіковано основних діячів. З’ясовані основні напрямки діяльності та дана їх оцінка. Проаналізовано позитивні й негативні фактори, що безпосередньо впливали на його функціонування.Документ Кабацька справа в Гетьманщині(2006) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаІсторія горілки та всього, що пов'язане з нею, викликає в суспільстві великий інтерес. І це не випадково, оскільки горілка на сьогодні є лідером серед спиртних напоїв. Вона є не тільки економічною складовою, а являє собою один з компонентів народної культури. The history of vodka and everything connected with it, cause in the society of great interest. This is not surprising, since vodka is now a leader among the spirits. It is not only the economic component, and represents one of the components of the national culture.Документ Київський мурал-арт(2017) Остапенко, Анна Анатоліївна; Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаСучасне мистецтво є тривалим експериментом, в якому естетизація навколишнього середовища, пошуки нової художньої мови, процеси глобалізації спричинили виникнення нових мистецьких напрямів, форм та практик. Вуличне мистецтво вважається одним з феноменів художньої культури кінця ХХ – початку ХХІ століття. Сьогодні будівлі великих міст не можливо уявити без настінних розписів – графіті та муралів, що є невід'ємним елементом сучасної стріт-арт культури. Мурал-арт можна назвати найбільш прогресуючим напрямом вуличного мистецтва сучасної України. Contemporary art is long experiment in which the aesthetic quality of the environment, the search for a new artistic language, the processes of globalization have caused the emergence of new artistic directions, forms and practices. Street art is one of the phenomena of artistic culture of the late XX - early XXI century. Today, building large cities can not be imagined without murals - Graffiti and Mural, which is an integral part of modern street-art culture. Mural art can be called the most progressive street art direction of modern Ukraine.Документ Київські громадські вегетаріанські їдальні на початку XX ст.(2019) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаЗ’ясовано, що, при інертності вегетаріанської спільноти, втілити проект вдалося виключно зусиллями справжніх ентузіастів вегетаріанської ідеї, робота яких часто належним чином не оцінювалась, а іноді й зневажалась. Київське вегетаріанське товариство безкоштовно отримало діючу прибуткову їдальню, яка стала основним постачальником коштів для Товариства, що дозволило відкрити ще кілька успішних їдалень. Простежено передумови заснування та етапи розвитку громадських їдалень. Визначено, адреси розташовувань їдалень. Висвітлено динаміку зростання їх відвідування та прибутковості. Доведено, що комерційний успіх київських громадських вегетаріанських їдалень був обумовлений постійною увагою з боку членів Товариства до справ, належно організованого постачання, контролю, вдалого їх розташування та привабливій ціновій політиці. У той же час, популярність вегетаріанських їдалень протягом усього досліджуваного періоду ніяким чином не може ототожнюватись з розповсюдженням вегетаріанських ідей. Вона мала, в першу чергу, економічний характерДокумент Могорич як явище національного соціокультурного простору. Спроба системно-структурного аналізу(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті вперше виділено «могорич» як окремий феномен, що вимагає міждисциплінарних студій, задля чого розглянуті основні вектори досліджень цього питання представниками різних наук. Доведено правовий зобов’язальний характер використання могорича, що залишався незмінним і дієвим способом закріплення угод, а іноді навіть протиставлявся / виступав як альтернатива діючим правовим нормам аж до кінця ХІХ ст., ідентифіковано випадки, коли могорич слугував прихованою формою хабаря. Здійснена спроба класифікації типових випадків та ритуалів його застосування. Визначено форми та способи репрезентації цієї традиції та вказано на їхній варіативний характер. The article for the first time highlights «mohorych» as a separate phenomenon requiring interdisciplinary studies, for which the main vectors of research on this issue are considered by representatives of various branches of science. The legal obligatory nature of its use was proved, as far as it remained to be a stable and effective way of securing transactions and sometimes even contrasted / acted as an alternative to the existing legal norms until the end of the 19th century. Some cases, when «mohorych» served as a hidden form of bribe were identified. An attempt to classify typical cases and rituals of its application has been made. The forms and methods of representing this tradition were determined as well as its variational nature.Документ Національна ментальність українців та її вплив на вибір методів управління персоналом(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ даній роботі проведено аналіз впливу окремих етнічних особливостей українців і менталітету вцілому на управління, виходячи з теоретичних положень та наукових підходів, а також особистих практичних спостережень. This paper analyzes the impact of certain ethnic characteristics and Ukrainian mentality in general management, based on theoretical positions and research approaches, practical and personal observations.Документ Періодична вегетаріанська преса в україні на початку хх ст.: проблеми становлення та функціонування. На матеріалах журналу «Вегетарианское обозрение»(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статі йдеться про єдиний вегетаріанський друкований орган Російської імперії – журнал «Вегетарианское обозрениезапочаткований 1909 р. Й. Перпером у м. Кишиневі, а з 1910 р. по травень 1915 р. виходив у м. Києві. Проаналізовано періодичність його друку, обсяг, ціну, редакційний склад, тематику, мету та завдання. Визначено головних редакторів, видавців журналу та їхній персональний внесок у розвиток видання. Наголошено, що до складу співробітників редакція зараховувала понад 30 осіб, у тому числі Л.М. Толстого, який всіляко сприяв журналу. Доведено, що журнал впродовж часу свого виходу постійно переживав нестачу фінансів. З’ясовано, що підтримувати його друк довгий час вдавалось виключно зусиллями та коштами співробітників і, в першу чергу, його редакторів. Прослідковано додаткові джерела фінансування журналу. The article refers to the sole vegetarian body of the Russian Empire. This is «Vegetarianskoye obozrenie» («Vegetarian Review») magazine which was launched in 1909 by J. Perper in Kyshyniv. Starting from 1910 it had been coming out in Kyiv till forced closure by the authorities in 1915. The periodicity of its printing, volume, price, editorial structure, subject, purpose and tasks were analyzed in the article. It was found out that the magazine was published monthly, 10 times a year, except for June and July. Designed for a wide range of readers it was issued in Russian and had a broad programme. The volume of one issue used to be 32 pages but due to financial challenges twin issues were frequently published. During the whole period of magazine’s existence, the cost of annual subscription was stable, although the retail price varied significantly. In order to attract as many readers as possible, publishers sometimes offered substantial discounts. But still, in 1914 constant financial difficulties forced them to abandon this practice. Obviously, issued number of copies had never been sold out. Thus in 1915 readers were offered to buy a whole-year set of issues published in 1909. There were determined main editors of the magazine. These were J. Perper (1909), O.Kondratkovska (starting from 1910), J. Sklovskyi (starting from Issue #4, 1911), J. Perper (starting from Issue #5, 1915). Regarding publishers, these were J. Perper (1909), O. Kondratkovska (starting from Issue #2, 1910), L. Fish and J. Perper (starting from Issue #4, 1911). The editorial staff counted more than 30 people, most of whom weren’t local. One of editorial commission’s members was L. Tolstoy. He was an ideologist of Russian Empire vegetarian movement and highly contributed to publishing of the magazine. It is proved that the magazine, during its existence, was experiencing a severe financial crisis and was repeatedly on the verge of closure. The editorial staff, in the first place, relied on their readers, constantly encouraging them to popularize the magazine. But its publication was managed solely by efforts of publishers and other members of editorial staff. Starting from 1913 financial problems had been partly covered by private donations and significant contributions from vegetarian associations in support of the magazine. This contributed to the stabilization of the financial condition of the edition and led to its improvement. However, it did not solve the problems permanently.Документ "Полное собрание законов Российской империи" як джерело для вивчення ґуральної справи в Гетьманщині у другій половині XVII-XVIII ст.(2003) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаПроаналізовано закони Російської імперії кінця XVII-XVIII ст. щодо ґуральництва в Гетьманщині. The following is an analysis of 17-18 century laws in the Russian Empire regarding the production alcohol In the Hetman State.Документ Проблема продовольчого забезпечення армій, як фактор розвитку харчових технологій(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті досліджується проблема продовольчого забезпечення армій, як фактор розвитку харчових технологій. In the article the problem of food security armies, as a factor in the development of food technologies.Документ Розвиток винокуріння та шинкування на Лівобережній Україні у другій половині ХVII–ХVIII ст.(2007) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаВперше комплексно досліджується розвиток винокуріння та шинкування в Гетьманщині. Аналізується коло важливих питань цієї багатопланової теми: основні засади політики царського і гетьманського урядів стосовно цих промислів, їх причини та наслідки. Дано комплексну характеристику винокуріння та розглянуто його особливості в Гетьманщині. З’ясовано сировинну базу та продуктивні сили винокуріння. Детально досліджена інфраструктура та функціонування шинків різної форми власності і кабаків, показано рівень конкурентної боротьби. Визначено прибутковість винокуріння та шинкування як для окремих власників так і держави загалом. Проаналізовано еволюцію оподаткування цих промислів. Розкрито вплив винокуріння та шинкування на формування ринку праці. The development of distillation and alcohol sale in Hetmanshchyna is fully investigated for the first time in Ph.D. Thesis. A complex of significant topic questions is analyzed: the main internal political situation of tsar's and hetman governments with regard to distillation and pot-house business, their causes and effects. Data are given about thorough descriptions, characteristics, and peculiarities of distillation in Hetmanshchyna. It is described in short the distillation source of raw materials and productive forces. Attention is drawn to the potatory establishments infrastructure and existence of different types of properties; the level of competitive struggle is also introduced. It is defined the distillation and pot-house business yield not only for individual men of properties, but also for the state. Attempts are made to analyze the taxation evolution of these businesses. It is dealt with the influence of distillation and pot-house business on the labour-market formation.Документ Російські впливи на застільні практики козацьких еліт першої половини XVIII ст. (на матеріалах щоденників Якова Марковича)(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті на основі матеріалів щоденників Я. Марковича вперше прослідковано динаміку російських впливів на застільні практики козацьких еліт Гетьманщини. Класифікація здійснена за приводом, типом, способом новації у святкових трапезах. Доведено, що запровадження російськими представниками нових застільних традицій було дієвим засобом суспільної легітимізації нової влади. The article is based on J. Markovych diaries. For the first time it reflects the dynamics of Russian influences on the practice of Hetmanate Cossack elites. These influences are classified by the occasion, type, way of innovation regarding feasts. It is proved that implementation of new feasts by Russian representatives was an effective way of public confirmation of the new government legitimacy.Документ Різновиди горілчаних напоїв у ХVIII столітті (на матеріалах щоденників Якова Марковича)(2016) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаУ статті на основі щоденників Якова Марковича відображено місце та роль горілчаних напоїв у житті козацької старшини XVIII століття. Розглянуто види та сорти горілчаних напоїв, здійснена спроба їх класифікації за різноманітними ознаками та реконструйовано технологію виготовлення. Окремо виділені імпортні міцні алкогольні напої. З’ясовано, що певні напої, які подаються автором щоденників як «водки», насправді були настоянками або лікерами. The article is based on the diaries of James Markovic reflected the place and role in the life of beverages Cossack XVIII century. We consider the types and varieties of alcoholic beverages, the attempt of their classification on various grounds and renovated manufacturing technology. Separately identified imported spirits. It has been found that certain drinks are served Blog author as "vodka" were actually liqueurs or liquor.Документ Статути вегетаріанських товариств підросійської України поч. ХХ ст.(2018) Пивоваренко(Михалко), Олена АндріївнаВ статті вперше здійснена спроба дослідити проблеми створення й удосконалення Статутів вегетаріанських товариств, що діяли на українських землях на поч. ХХ ст. З’ясовано, що затвердження владою проекту Статуту було необхідною умовою для створення власне товариства. Зразком для перших Статутів став Статут Санкт-Петербурзького вегетаріанського товариства. Проаналізовані основні положення Статутів, передумови та підстави до їх змін. Доведено, що основними центрами реформації Статутів стали Київське та Одеське вегетаріанське товариства, а основні зміни стосувались урегулювання господарської діяльності. The article contains the first attempt to investigate issues of creating and improving Regulations of Vegetarian Societies, which existed on Ukrainian lands on the beginning of the twentieth century. It was discovered that the approval of the Regulations’ draft by the authorities was a prerequisite for the creation of the society itself. St. Petersburg Vegetarian Society Regulations became a model for all next similar documents. Main norms of Regulations, preconditions and reasons for their changes were analyzed. Kyiv and Odesa Vegetarian Societies were proved to be the main centres of Regulations’ reformation. What about main changes, those were related to the regulation of economic activity.Документ Столітня горілчана війна у м. Києві (друга пол.ХYII-ХYIII ст.)(2015) Пивоваренко(Михалко), Олена Андріївна; Силка, Оксана ЗахарівнаУ роботі досліджується проблема горілчаних промислів в історії України, об’єктивні труднощі з документальними забезпеченням, інша це заполітизованість цього питання загалом та упередження щодо історії Гетьманщини в певні періоди зокрема. Inthispaper, the problem of beverageindustries in the history of Ukraine, the objectivedifficulties of providingdocumentary, the other is the politicization of the issue in general and prejudicesabout the history of Hetmanparticularly in certainperiods.