Перегляд за Автор "Хижняк, Ольга Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 28
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Використання рослинних добавок для збагачення печінкових паштетів(2014) Безкоровайна, Вікторія Сергіївна; Хижняк, Ольга ОлександрівнаРізноманітні паштетні вироби є першими продуктами на основі м'яса, з якими стикається в своєму житті більшість споживачів: уже в шестимісячному віці, згідно з приписами дієтологів, дитина має одержувати біологічно повноцінні білки, жири, залізо в легкій для засвоювання формі, тобто м'ясо у прийнятній для годування малюків формі дрібнодисперсних паст. Various pashtetni products are the first products based on meat faced in their lives, most consumers: as early as age six-month, according to the prescriptions of dietitians, the child should receive a biologically complete proteins, fats, iron in an easy to digestible form, ie, m 'meat in a suitable form for feeding babies fine paste.Документ Виробництво вершкового масла, збагаченого рослинною клітковиною(2014) Філенко, Альона; Хижняк, Ольга ОлександрівнаЗбагачене масло містить в більшій кількості комплекс вітамінів і мінералів, що робить його кориснішим, тому збагачення вершкового масла клітковиною зародків пшениці і кісточок винограду зробить його ще кориснішим. Enriched oil contains more vitamins and minerals, making it useful as enrichment butter fiber wheat germ and grape seed make it even more useful.Документ Виробництво вершкового масла, збагаченого рослинною клітковиною(2014) Філенко, Альона; Хижняк, Ольга ОлександрівнаВершкове масло є одним з найуживаніших серед молочних продуктів. За добу здорова людина має вживати мінімум 10 грам, але не більше 30 грам. До складу вершкового масла входять жирні кислоти, вуглеводи, вітаміни групи В, А, Е, D, РР, білки, кальцій, залізо, фосфор, калій, мідь, цинк, марганець, магній, натрій. Butter is one of the most common among dairy products. During the day, a healthy person should eat at least 10 grams but not more than 30 grams. The structure consists of butter fatty acids, carbohydrates, vitamins, A, E, D, PP, protein, calcium, iron, phosphorus, potassium, copper, zinc, manganese, magnesium, sodium.Документ Виробництво вершкового масла, збагаченого рослинною клітковиною(2013) Іванов, Сергій Віталійович; Хижняк, Ольга Олександрівна; Філенко, АльонаВ даній статті йде мова про користь та необхідність споживання молочних продуктів для нормального функціонування організму людини на прикладі вершкового масла, яке несе в організм білки, рослинні жири, вітаміни, незамінні амінокислоти та мінеральні речовини. Широку популярність в наш час набуло використання клітковини з рослинної сировини у якості збагачувача харчових продуктів. Клітковина дуже важлива для нашого організму. Зокрема, корисна для шлунково-кишкового тракту, вона покращує моторику кишечника, виводить холестерин, шлаки і токсини з організму, навіть у профілактиці раку клітковина відіграє велику роль. Додавання клітковини до вершкового масла не тільки зробить продукт корисним, оздоровчим чи функціональним, а й покращить стан здоров’я його споживачів. This article is about the benefits and necessity of consumption of dairy products for the normal functioning of the human body with an example of butter , which carries the body proteins, vegetable oils , vitamins, essential amino acids and minerals. The widespread popularity nowadays acquired using cellulose from plant material as food enrichers. Fiber is very important for our body. In particular, useful for the gastrointestinal tract, it improves intestinal motility, removes cholesterol, toxins from the body, even in the prevention of cancer it plays an important role. Adding fiber to the butter will not only make the product useful, wellness or functional, but also improve the health of its consumers.Документ Для очищення води(2006) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій КириловичВ статті представлений огляд існуючих реагентів, а саме коагулянтів, які застосовуються для отримання питної води високої якості. Вимоги до якості води різні і залежать від її призначення, виду продукції, що виготовляється, та технологій, що застосовуються. В харчовій промисловості технологічна вода повинна відповідати вимогам до питної води і господарських потреб, а також додатковим вимогам, які обумовлені специфічними умовами галузі. Зазвичай якість води із природних джерел, поверхневих та підземних, не задовольняє вимог споживача. Саме вимоги споживача та хімічний склад і властивості природної води визначають вибір методів її обробки. Найбільш поширені, неорганічні коагулянти. Тому наведені переваги та недоліки саме таких коагулянтів. In the article the presented review of existent reagents, namely coagulants that are used for the receipt of drinking-water of high quality. Requirements to quality of water are different and depend on her setting, type of products that is made, and technologies that are used. In food industry technological water must answer requirements to the drinking-water and economic necessities, and also to the additional requirements that is conditioned by the specific terms of industry. Usually quality of water from natural sources superficial and underground dissatisfies the requirements of consumer. Exactly the requirements of consumer and chemical composition and properties of natural water determine the choice of methods of her treatment. Most widespread, inorganic coagulants. Therefore the brought advantages over and lacks of just the same coagulants.Документ Дослідження показників безпеки картоплі з різних регіонів України(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Філіпченко, Ірина МиколаївнаВ статті висвітлене актуальне питання щодо безпеки харчових продуктів. Рослинна сировина, що використовується в харчовій промисловості, не завжди задовольняє вимог споживача через забрудненість їх токсичними речовинами – токсичними металами, пестицидами, мікотоксинами, нітратами, радіонуклідами. Які потрапляючи в організм людини можуть спричиняти незворотні наслідки для здоров’я. Тому, одним з перспективних напрямків є використання сировини для отримання харчових продуктів з «екологічно чистих» регіонів України. В ході досліджень визначили, що найбільш екологічно чистим регіоном для вирощування картоплі є Західний регіон. The article is devoted to the topical issue of food safety. Vegetable raw materials used in the food industry, not always meet the requirements of the consumer through the contamination of their toxic substances toxic metals, pesticides, mycotoxins, nitrates, radionuclides. That once in the human body can cause irreversible health effects. Therefore, one of perspective directions is the usage of raw materials for food products of «ecologically clean» regions of Ukraine. During the research was determined that the most ecologically clean region for potato is the Western region.Документ Дослідження якості паштетів збагачених рослинними добавками(2014) Безкоровайна, Вікторія Сергіївна; Хижняк, Ольга ОлександрівнаРізноманітні паштетні вироби є першими продуктами на основі м'яса, з якими стикається в своєму житті більшість споживачів: уже в шестимісячному віці, згідно з приписами дієтологів, дитина має одержувати біологічно повноцінні білки, жири, залізо в легкій для засвоювання формі, тобто м'ясо у прийнятній для годування малюків формі дрібнодисперсних паст. Various pashtetni products are the first products based on meat faced in their lives, most consumers: as early as age six-month, according to the prescriptions of dietitians, the child should receive biologically complete proteins, fats, iron in an easy to digestible form, ie m 'meat at an affordable feeding babies form fine paste.Документ Дослідження якісного складу гарбузової олії(2014) Хижняк, Ольга ОлександрівнаОлію з насіння гарбуза зазвичай отримують методом холодного пресування, що дозволяє зберегти весь комплекс біологічно активних речовин. Однією з переваг гарбузової олії серед інших, є те що вона містить значну кількість вітамінів, особливо вітаміну Е, ненасичених ліноленової та лінолевої жирних кислот, мінеральних речовин, токоферолів та інших корисних речовин. Визначення якісних характеристик такої олії є важливим, так як при недотриманні умов зберігання чи виробництва хімічний склад, останньої буде істотно різнитись, так як не всі сполуки стійкі в часі. Ненасичені жирні кислоти під дією прямих променів світла, окислюються, тривале зберігання та зберігання при підвищеній температурі - все це призводить до погіршення якості гарбузової олії. The oil from pumpkin seeds is usually obtained by cold pressing, which leaves the whole complex of biologically active substances. One of the advantages pumpkin oil, among others, the fact that it contains a significant amount of vitamins, especially vitamin E, unsaturated linolenic and linoleic fatty acids minerals, tocopherols and other nutrients. Definition of quality characteristics of the oil is important, as non-compliance with the storage conditions or production of the chemical composition, it will be significantly different, as not all compounds stable over time. Unsaturated fatty acids under direct light rays oxidized, long-term storage and storage at elevated temperatures - all leads to a deterioration in the quality of pumpkin oil.Документ Дослідження якісного складу гарбузової олії(2014) Хижняк, Ольга Олександрівна; Галицька, Лілія ЮріївнаОлію з насіння гарбуза зазвичай отримують методом холодного пресування, що дозволяє зберегти весь комплекс біологічно активних речовин. Однією з переваг гарбузової олії серед інших, є те що вона містить значну кількість вітамінів, особливо вітаміну Е, ненасичених ліноленової та лінолевої жирних кислот, мінеральних речовин, токоферолів та інших корисних речовин. The oil from pumpkin seeds usually obtained by cold pressing, thus preserving the full range of biologically active substances. One of the benefits of pumpkin oil, among others, the fact that it contains significant amounts of vitamins, especially vitamin E, unsaturated linolenic and linoleic fatty acids, minerals, tocopherols and other nutrients.Документ Ефективність алюмінієвих коагулянтів різної основності при очищенні природної води(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович; Демченко, В. Я.; Голюк, П. В.В даній статті представлені результати експериментальних досліджень ефективності коагулятивного очищення природної води основними сульфатами алюмінію в порівнянні з традиційним коагулянтом – сульфатом алюмінію в зимовий період, а також оцінка якості води після її обробки.Документ Застосування композиції високоосновного коагулянту з бактерицидним флокулянтом для отримання води високої якості(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович; Ничик, Оксана ВасилівнаВ даній статті представлені результати експериментальних досліджень ефективності очищення природної води від бактерій E.coli основними сульфатами алюмінію в порівнянні з традиційним коагулянтом – сульфатом алюмінію, бактерицидними флокулянтами та їх композиціями.Документ Застосування основних сульфатів алюмінію для ефективного очищення природної води(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій КириловичПредставлені результати коагуляційного очищення природної води річок Десна і Дніпро в весняно-осінній та паводковий періоди року коагулянтами на основі сульфату алюмінію. Визначено ефективний коагулянт для отримання якісної води.Документ Збагачення сиркових виробів зародками зернових культур з використанням пряно-ароматичної сировини(2013) Бурлай, Вікторія; Хижняк, Ольга Олександрівна; Іванов, Сергій ВіталійовичСтаття присвячена розробці нового виду сиркових виробів з підвищеною біологічною цінністю. Вона буде цікавою для молокопереробних підприємств, які бажають розширити асортимент власної продукції за рахунок виробництва функціональних молочних продуктів, а саме сиркових мас. Як функціональні інгредієнти нами було обрано зародки зернових культур та пряно-ароматичну композицію, до складу якої входить імбир, куркума та плоди сумаху. В даній статті обґрунтовано використання зазначених інгредієнтів для виробництва сиркових мас із нежирного кисломолочного сиру.Документ Збагачення сиркових виробів зародками зернових культур з використанням пряно-ароматичної сировини(2014) Бурлай, Вікторія; Хижняк, Ольга ОлександрівнаВ результаті проведеної роботи ми очікуємо отримати новий сирковий продукт підвищеної харчової цінності, виробництво якого не вимагатиме зміни технологічного процесу виготовлення.Документ Зменшення вмісту залишкового алюмінію в питній воді(2008) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій Кирилович; Філіпченко, Ірина МиколаївнаВ статті представлені дослідження по застосуванню коагулянтів – основних сульфатів алюмінію та їх композиції з бактерицидним флокулянтом «Валеус» для зниження вмісту залишкового алюмінію в очищуваній воді. Оскільки флокулянт має знезаражуючі властивості, представлені також результати по бактерицидній ефективності композиції «коагулянт+флокулянт».Документ Знезаражування води для харчової промисловості(2008) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій КириловичВ даній роботі представлені експериментальні дослідження з метою зниження токсичності питної води за рахунок зниження дози дезінфектантів. В якості реагентів використовували коагулянти сульфат алюмінію, дигідроксосульфат алюмінію, оксихлорид алюмінію, катіонний флокулянт полідиалілдиметиламоній хлорид та їх композиції. Поєднання процесів коагуляції і флокуляції забезпечують глибоке видалення органічних речовин з очищуваної води, що в свою чергу також знижує вміст хлорорганічних речовин.Документ Нетрадиційна олієвмісна сировина в Україні(2014) Галицька, Лілія Юріївна; Хижняк, Ольга ОлександрівнаСучасні тенденції формування здорового раціону харчування диктують необхідність створення нових продуктів з підвищеною біологічною і фізіологічною цінністю, з цією метою доцільно використовувати природну олійну сировину, що містить збалансований комплекс жирних кислот, білків і біологічно активних ліпідів, у тому числі каротиноїдів і токоферолів, а також мінеральних елементів. Modern trends in the development of a healthy diet requires a new product with high biological and physiological value, for this purpose it is advisable to use natural oilseeds containing a balanced set of fatty acids, proteins and bioactive lipids, including carotenoids and tocopherols, and minerals elements.Документ Нетрадиційна олієвмісна сировина в Україні(2013) Хижняк, Ольга Олександрівна; Галицька, Лілія Юріївна; Іванов, Сергій ВіталійовичВ тезах представлений огляд та характеристика олій виготовлених з нетрадиційної сировини в Україні, які є перспективними джерелами біологічно активних ліпідів, білків, мікроелементів і вітамінів. До нетрадиційних видів сировини відносять насіння томатів, гарбузів, виноградні кісточки, пшеничні та кукурудзяні зародки тощо. Олію з них застосовують для харчових та лікувально-профілактичних цілей. Завдяки тому, що олії виготовляються методом холодного пресування, зберігаються незамінні поліненасичені ω-3 та ω-6 кислоти, вітаміни А та Е. Саме збереження корисних і незамінних речовин у процесі виробництва рослинних олій є досить важливим. Так як вони не лише задовольняють потреби у харчових речовинах, смаку та енергії, а й позитивно впливають на здоров’я споживачів. In the abstract provides an overview and characteristics of oils produced from new raw material in Ukraine, which are promising sources of bioactive lipids, proteins, minerals and vitamins. By non-traditional raw materials include seeds of tomatoes, pumpkins, grape seeds, wheat germ and corn and so on. Oil are used for food and health care goals. Because the oil produced by cold pressing, kept the essential polyunsaturated ω-3 and ω-6 acids, vitamins A and E. It is the preservation of useful and essential substances in the production of vegetable oils is very important. Since they not only meet the needs nutrients, taste and energy, but also positively influence the health of consumers.Документ Очищення води від бактерій за допомогою коагулянтів – основних сульфатів алюмінію(2012) Хижняк, Ольга Олександрівна; Скроцька, О. В.Анотація У зв’язку з проблемою отримання води питної кондиції, було поставлено за мету отримати реагенти з високою коагуляційною здатністю не тільки в відношенні до фізико-хімічних домішок, але й до мікроорганізмів. Запропоновані коагулянти – основні сульфати та дигідроксосульфат алюмінію дозволяють отримати воду високої якості, та видалити бактерії E.coli з природних вод рр. Дніпро та Десна. Ступінь видалення становить біля 90 %, що вказує на високу їх ефективність. In connection with the problem of receipt of water of drinkable standard, it was put by an aim to get reagents with high coagulative ability not only in attitude toward physical and chemical admixtures but also to the microorganisms. Offer coagulants are basic sulfates and allow to get water of high quality a digidroxosulphat of aluminium, and delete to the bacterium E.coli from natural waters Dnepr and Desna. The degree of moving away presents about 90 %%, that specifies on their high efficiency.Документ Очищення питної води за допомогою високоефективних коагулянтів(2007) Хижняк, Ольга Олександрівна; Запольський, Анатолій КириловичВ роботі представлені результати очищення природної води коагулянтами – традиційним реагентом сульфатом алюмінію та запропонованим – дигідроксосульфатом алюмінію. При порівнянні фізико-хімічних показників очищеної води, можна зробити висновок, що останній ефективніше очищає воду. Умови створювались наближені до виробничих. Показники, за якими проводиться порівняльна характеристика - це кольоровість, каламутність, залишковий алюміній, окисність, рН. In process the presented results of natural water treatment by coagulants - traditional reagent by the sulfate of aluminium and offered by the digidrosulfate of aluminium. At comparison of physical and chemical indexes of the cleared water, it is possible to draw conclusion, that the last clears water more effective. Terms were created close to productive. Indexes after that comparative description is conducted is coloured, turbidity, remaining aluminium, oxidableness, рН.