Перегляд за Автор "Popova, Nataliia"
Зараз показуємо 1 - 14 з 14
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Application of Low-Frequency Mechanical Vibrations for Development of Highly Efficient Continuous Extraction Equipment(Application of Low-Frequency Mechanical Vibrations for Development of Highly Efficient Continuous Extraction Equipment / V. Zavialov, T. Mysiura, N. Popova, Yu. Zaporozhets, V. Chornyi // Design, Simulation, Manufacturing: The Innova-tion Exchange: Book of Abstracts of the 5th International Conference on Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange June 7-10, 2022 | Poznan, Poland p.148, 2022) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zaporozhets, Yuliia; Chornyi, ValentynResearch results of the regularities of pulsating turbulent flows distribution generated with the transport elements of a vibrating extractor for solid-liquid systems with a small difference in phase densities in a non-flowing liquid medium are presented. The experimental results in the entire investigated range of hydrodynamic operating modes of the apparatus are summarized by the dependences by which it becomes possible to determine the distance between vibro-mixing devices, the dimensions of the apparatus, the height of the unloading device for removing the meal, to choose the design of the transporting open element of the plate, to optimize and scale the process.Документ Determining of optimal mode extracting of Robinia(2017) Pryshchepa, Yuliia; Chornyi, Valentyn; Lapina, Nadiia; Mysiura, Taras; Popova, NataliiaIn this work, optimum regimes of extraction of Robinia under various factors as temperature, concentration of alcohol in the extractant, duration, hydromodule with the use of vibration mixing of the medium are determinedДокумент Extractors with vibratory mixing devices and prospects of their use in the food industry(2012) Zavialov, Volodymyr; Bodrov, Viktor; Zaporozhets, Yuliia; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Dekanskiy, VadimThe low efficiency of the existing technologies for the extraction of desired components from vegetable raw materials with a high degree of milling is due to the imperfection of extraction equipment. Though the designs of modern periodic and continuous extractors are fairly diversified, there exist common disadvantages caused by the insignificant porosity of fine-fraction vegetable raw materials or the mass prepared from them for counterflow continuous extraction, their poor transportability, densification, and, as a result, the low permeability for the extractant. It has been established that vibratory extractors are most promising in this respect. In the present work, we present results of investigations of the intensifying action of low-frequency mechanical vibrations on the extraction process of desired components from vegetable raw materials under conditions of continuous vibration extraction. For industry, we propose a new design of a periodical and a continuous apparatus with vibratory mixing devices.Документ Intensification of the extraction process manufacture of bitter tinctures(2017) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Chornyi, Valentyn; Rybachok, AlbinaThe article substantiates the relevance of the use of extracts of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures, such as cardamom, red bitter pepper and ginger. When choosing the type of spicyaromatic raw material it was guided by its chemical composition, namely high content of vitamin C and phenolic compounds. The disadvantages of traditional technologies are considered and ways of solving these problems are determined with the purpose of intensification of the extraction process. A number of studies have been conducted to determine the kinetics of the extraction process, depending on the type of extractant, the size of the raw material particles, the phase ratio, the duration and temperature of the extraction process. The influence of temperature and mechanical refraction on the speed of passage of the extraction process of spiсу -aromatic raw materials is considered. The influence of the phase ratio, the type of extractant and the raw material on the process of extracting vitamin C and phenolic compounds from spiсу aromatic raw materials was established. Based on the foregoing, recommendations are made regarding the parameters of the extraction process for its intensification, and as a result is obtaining of bitter infusions of high biological value. Стаття обґрунтовує доцільність використання екстрактів пряної ароматичної сировини у виробництві гірких настоянок, таких як кардамон, червоний гіркий перець та імбир. При виборі виду пряної сировини він керувався її хімічним складом, а саме високим вмістом вітаміну С та фенольних сполук. Розглянуто недоліки традиційних технологій та визначено шляхи вирішення цих проблем з метою інтенсифікації процесу видобутку. Було проведено ряд досліджень для визначення кінетики процесу екстракції залежно від типу екстрагента, розміру частинок сировини, фазового співвідношення, тривалості та температури процесу екстракції. Розглянуто вплив температури та механічного заломлення на швидкість проходження процесу екстракції спіру-ароматичної сировини. Встановлено вплив фазового співвідношення, типу екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С та фенольних сполук із пряноароматичної сировини. Виходячи з вищевикладеного, даються рекомендації щодо параметрів процесу екстракції для її інтенсифікації, і як результат - отримання гірких настоїв високої біологічної цінності.Документ Investigation of extraction of plant materials for making milk drinks(2017) Chornyi, Valentyn; Popova, Nataliia; Mysiura, TarasThe process of extraction of pectin-containing raw materials under various factors of temperature, duration, hydromodule using the vibration mixing medium was investigated. The extracts obtained from apples and pumpkin are offered for use in the production of milk drinks, since whey was used as an extractant. Досліджено процес екстрагування пектиновмістної сировини при різних факторах температури, тривалості, гідромодулі з використанням вібраційного перемішування середовища. Отримані екстракти з яблук та гарбуза пропонується використовувати для виробництва молочних напоїв, адже в якості екстрагента використовувалась молочна сироватка.Документ Investigation of Hydrodynamics during Continuous Vibroextraction in a Liquid–Solid Body System(2018) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zaporozhets, Yuliia; Dekanskiy, VadimResults of investigations of the hydrodynamics of flows in a counterflow continuous column-type vibroextractor for a liquid–solid body system and their generalization in the form of a mathematical description are presented. Результати досліджень гідродинаміки протитечій віброекстрактор безперервної дії колонного типу для системи рідина–тверде тіло та подано їх узагальнення у вигляді математичного опису.Документ Investigation of particle size distribution of grinded amber by electropulse discharges in a liquid medium(2021-01-27) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zavialov, VolodymyrThe article presents the study results of electropulse grinding of amber in aqueous and alcoholic media at different amounts of supplied energy. Description of the electropulse grinding laboratory installation, the mechanism of the destruction process of amber particles and methods of statistical processing of experimental data are given. It was established that alcohol medium has a greater impact on the efficiency of crushing than water. Thus, under the same conditions of energy supply, in the aqueous medium the weighted average particle size of amber was 601:6 688:9 m, and in an alcohol medium – 368:0 269:6 m. In an aqueous medium, the particle size decreased to 1/13.6 of raw sample, and in an alcoholic medium to 1/22.3 of raw sample compared to the initial size of raw amber. We found that in the aqueous medium the ratio of large to small fractions is mainly the same with the coefficient of alignment of particles with a size of 1.09. In an alcoholic medium, this ratio significantly differs, with the coefficient of alignment of amber particles of a size of 1.67 with the amount of supplied energy of 125 kJ. В статті представлені результати дослідження електроімпульсного подрібнення бурштину у водному та спиртовому середовищах при різній кількості підведеної енергії. Описано лабораторну електроімпульсну установку, механізм процесу руйнування бурштинових частинок і методів статистичної обробки експериментальних даних. Встановлено, що спиртове середовище має більший вплив на еффективність подрібнення, ніж вода. Таким чином, при однакових умовах підведення енергії, у водному середовищі середньозважений розмір частинок бурштину становив 601 мкм, а в спиртовому середовищі - 368 мкм. У водному середовищі, розмір частинок зменшився до 1/13,6 від необробленого зразка, а в спиртовому середовищі середній розмір частинок зменшився до 1/22,3 в порівнянні із початковим розміром необробленого зразка бурштину. Ми знайшли що у водному середовищі співвідношення крупних та дрібних фракційв основному таке саме, як і коефіцієнта вирівняності частинок за розмірами 1,09. У спиртовому середовищі, це співвідношення суттєво відрізняється, причому коефіциєнт розміру частинок бурштину із розміром 1,67 мкм із кількістю енергії, яку підведено 125 кДж.Документ Investigation of the extraction process of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures(2017-09) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Rybachok, Albina; Chornyi, ValentynThe research was conducted to determine the influence of the parameters of the extraction process on the extraction of target components from spices and aromatic raw materials for its intensification, and the ability of cardamom, ginger and red pepper to determine the accumulation of heavy metal ions was determined. Дослідження проводилося з метою визначення впливу параметрів процесу екстрагування на вилучення цільових компонентів з спецій і ароматичної сировини для його інтенсифікації, а також здатність кардамону, імбиру та червоного перцю визначати накопичення іонів важких металів.Документ Justification of Local Expenditure Characteristics of Vibrotransporting Devices in Design Modeling of Continuous Vibroextractors(2021) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zaporozhets, Yuliia; Chornyi, ValentynExtensive industrial implementation and practical provision of conditions for optimal vibroextraction process, which is based on a new method of countercurrent phase separation and creation of a regime of intensive alternating turbulence of the workflow by pulsating jets, is constrained by the complexity and insufficient study of expenditure characteristics of vibrotransporting devices required for modeling and design of this type apparatuses. For this purpose, the article describes the regularity of pulsating jets propagation generated by transport elements, the dependence of the vibroextractor productivity on the solid phase, and the level of longitudinal mixing by the longitudinal mixing coefficient from determining relative geometric parameters. The mathematical description can be taken as a basis for optimizing problems for the definition of rational operating modes of the vibroextractors having the combined structure of hydrodynamic flows and providing necessary productivity with the minimum effect of longitudinal mixing.Документ Justification of the influence of low-frequency mechanical vibrations on the intensification of the process of extraction of desired components from plant raw materials(2014) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Malezhik, Ivan; Bodrov, Viktor; Zaporozhets, Yuliia; Popova, Nataliia; Lobok, AlexeyThe problem to justify the influence of low-frequency mechanical vibrations on external mass transfer under the conditions of vibroextraction from plant raw materials and establish the regularities of its change depending of the mode parameters of the process was stated. Tim intensive renewal of the contact surface of phases in vibroextractors was achieved due to the mode parameters of the process (frequency and anqjlitude of vibrations of the vibrotransporting system). The established functional dependence of saturation of the extract by extractive substances with time on the volume mass-transfer coefficient will enable us to determine the minimum time for which the system achieves die equilibrium state of not only extraction processes, but also of the processes that are accompanied by mass exchange in apparatuses with mixing devices. The conclusions and results of the mathematical modeling under the conditions of vibroextraction agree with the results of die experiments.Документ Mecanismul si particularitatile procesului continuu de vibroextractare a materiei prime vegetale(2014) Zavialov, Volodymyr; Bodrov, Viktor; Zaporozhets, Yuliia; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Dekanskiy, VadimDevelopment of industry in economic conditionNovember is characterized by creating systemsRapone use but complexprocessingdeep vegetal material, implementationdeçeuri free technologies.Enhancing before production, its eficienfei all manufacturing industries largelydepend not only raw materials but also plantits quality, but the degree of extraction butValuable components thereof.In most branches of the food industry,such as: wine, preservation, sugar, oil,The pharmaceutical production of starch, in whichannually processes millions of tons of vegetables but fruit - these targets feel particularly relevant.The rule vegetal material preparationfor extractare, no natural porositysufficient countercurrent extraction, it is difficult toCargo can compress. For this reasonensuring optimal working condipilorensuring by means of the extraction process tradiponale complicated on the one hand by proprietâple menponate IEA raw materials on theanother - but posibilitàple technological proceduralIEA constructive existing devices.In connection with the above, one of themost effective ways of improving the processThe extracpe is using intensive regimens hydrodynamics. Among the known devicesperspective using such regimes are vibrating extractors. This is manifested by interacpunii relatively high speed phase executiontechnology but simplicity in operation.Devices of this type are capable funcponeze turbulenfâ intensity under current -interacpune mixed phases. Such activation of the surface leads to higher instantaneousto shear driving but reduce resistancediffusion process. It is provided by turbulizatoare jets mixture butvibrating mechanism mounted mixing room of the unit.Документ Regularities of solid-phase continuous vibration extraction and prospects for its industrial use(2019) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Sukmanov, Valeriy; Chornyi, ValentynПредставлено переваги, будову та конструктивні особливості високоефективної віброекстракційної апаратури періодичної та безперервної дії, розробленої в останнє десятиріччя на кафедрі процесів і апаратів НУХТ за пріоритетним напрямом наукових досліджень, а також перспективи її практичної реалізації в різних галузях промисловості для раціонального перероблення рослинної сировини, її відходів з високим ступенем подрібнення та з різною морфологічною структурою з метою створення нових високоефективних технологій та обладнання. Акцентовано увагу на тому, що ефективність використання віброекстракторів для перероблення рослинної сировини та її відходів обумовлена створенням інтенсивних гідродинамічних режимів турбулентними пульсуючими струменями, генерованими віброперемішувальними елементами спеціальної конструкції. Advantages, devices and design features of high-performance vibroextraction apparatus for periodic and continuous operation developed in the last decade at the Department of Processes and Apparatuses of the Scientific and Technical University for the priority direction of scientific research are presented, as well as prospects for its practical implementation in various industries for rational processing of plant raw materials, High degree of grinding and with different morphological structure with the aim of creating new high Technologies and equipment. Attention is focused on the fact that the effectiveness of using vibroextractors for the processing of plant raw materials and waste is due to the creation of intensive hydrodynamic regimes by turbulent pulsating jets generated by special mixing vibro-mixing elements.Документ Research of electrical treatment of plant raw materials in vibroextraction(2018) Zavialov, Volodymyr; Zaporozhets, Yuliia; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Sukmanov, Valeriy; Chornyi, ValentynThe paper presents the results of research on the influence of low-frequency mechanical oscillations and electric discharges on morphological changes in a structure of hop raw material for vibroextraction. Shown expedience of preliminary processing of water-hops suspension by electropulse discharges in order to intensify vibroextraction of plant raw material with low extractive property. Determined rational process parameters. Представлено результати досліджень впливу низькочастотних механічних коливань та електричних розрядів на морфологічні зміни структури хмелевої сировини при виброекстракції. Показано доцільність попередньої обробки водно-хмільної суспензії електроімпульсними розрядами з метою інтенсифікації вібекстрагування рослинної сировини з низькою екстрактивною властивістю. Визначено раціональні параметри процесу.Документ Substantiation of Energy Parameters of a Continuous-Action Vibroextractor for a Solid-Liquid System(2020) Zavialov, Volodymyr; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zaporozhets, Yuliia; Chornyi, ValentynThe results of studies on energy consumption for the process of extracting target components with continuous vibration extraction in a solid-liquid system with a small difference in phase densities are presented. The influence of low-frequency mechanical oscillations on energy consumption is substantiated and regularities of their change from the mode parameters of the process are established. It is established that the power required to perform vibration mixing is determined by the fictitious force in the oscillatory motion and the resistance created by the viscous friction of the mixing device in the working environment. Taking into account the fictitious component of the vibrating mixing system, the equation of total energy consumption for the continuous vibration extraction process is obtained. For the interpretation of the obtained experimental dependencies, the energy consumption by the vibration mixing devices was calculated. It has been shown that vibration mixing allows for the efficient use of the energy invested in a unit of work volume, evenly distributing it in the cross-section of the apparatus.