Перегляд за Автор "Voitsekhivskyi, Volodymyr"
Зараз показуємо 1 - 3 з 3
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Comparative study of carvones from various essential oils and their ability to increase the stability of fat-containing products(2021) Frolova, Natalia; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, Volodymyr; Ocheretna, Alona; Synenko, TetianaКарвон є ключовим компонентом ефірних олій рослин Anethum graveolens L. (кріп) і Mentha spicata L. (м'ята). Встановлено, що ефірні олії містять карвон у різних оптично активних формах. Ефірна олія кропу містить d (R) – карвон (правоповоротна ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D + 62,5 +0,05; ефірна олія м’яти Mentha spicata містить l(S) –карвон (лівообертаюча ізомерна форма) зі специфічним обертанням площини поляризації [α] D – 63,2 +0,05. Порівнюючи дію оптичних ізомерів карвону між собою за динамікою окиснення жировмісних продуктів, встановлено, що в цілому їх захисна дія подібна. Однак лівий карвон демонструє більший вплив на стійкість соняшникової олії порівняно з правим карвоном. Крім захисту від окислення, оптичні ізомери карвону можуть надавати фізіологічну дію на організм людини. Таким чином, оптичні ізомери карвону можуть надавати певні аромати харчовим продуктам, а при створенні функціональних жировмісних продуктів можливе використання обох оптичних форм карвону в залежності від спрямованості нового функціонального продукту.Документ Plants of Nepeta cataria var. Citriodora Beck. and essential oils from them for food industry(2019) Frolova, Natalia; Ukrainets, Anatoliy; Korablova, Olga; Voitsekhivskyi, VolodymyrNepeta cataria var. citriodoraBeck. (котяча м'ята) є джерелом промислового виробництва цитралю та привабливою сировиною для харчової промисловості та кулінарії. Надземна частина характеризується високою протимікробною та фунгіцидною дією проти пліснявих грибів, використовується в народній медицині, як компонент рецептур ковбасних виробів, лікерів і безалкогольних напоїв, овочевих і фруктових консервів, при виготовленні вермутів. Український сорт «Мелодія» створений спеціально для вирощування в зоні Лісостепу, а сорт «Переможець» – у зоні Степу. Визначено дані про врожайність надземної частини та ефірної олії м’яти котячої. Суху надземну частину рослин N. catariawe використовують для створення сухої пряної суміші для солодких десертних страв. У статті наведено кількісний та якісний склад ефірної олії рослин за органами та фазами вегетації. У наших дослідженнях використовували ефірні олії, отримані методом гідродистиляції протягом 2 год на апараті типу Клевенджера з квіткових частин рослин N. cataria «Переможець» і «Мелодія». Проведено дослідження компонентів за допомогою високоефективної газової хроматографії з хроматографом HP 6890 у поєднанні з мас-селективним детектором HP 5972. Найбільш поширеними компонентами ефірної олії Nepeta є цитраль, гераніол, а також нерол, цитронелол, цитронеллаль, карвакрол, камфора, евгенол. Нами запропоновано фракційну дистиляцію ефірних олій для отримання лінійки ароматизаторів зі стабільними сенсорними та фізико-хімічними показниками для харчової промисловості. Поділ ефірних олій на фракції проводили на дослідній установці фракційної дистиляції DFD (Device of Fractional Distillation). Проведено розрахунки параметрів контрольованого диспергування ефірних олій (залишковий тиск, температурні режими, кількість теоретичних тарілок, флегмове число). Під час фракціонування ефірної олії N. catariaf отримано чотири фракції з вмістом 96 ±0,5 % до загальної маси проб. Сенсорний та фізико-хімічний аналіз ароматичних фракцій оголошує їх перспективними ароматизаторами для харчової промисловості.Документ Research of milk fat oxidation processes during storage of butter pastes(2020) Yatsenko, Olga; Yushchenko (Gonchar), Natalia ; Bandura (Kuzmyk), Uliana; Pasichnyi, Vasyl; Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Frolova, Natalia; Korablova, Olga; Mykoliv, Ivan; Voitsekhivskyi, VolodymyrВивчено основні показники якості: кислотність, пероксидне, анізидинове число та інтегральний показник повного окислення жиру. За еталон була обрана масляна паста, що складається з масла, сухого знежиреного молока та жиророзчинних емульгаторів. З огляду на отримані результати оцінки стійкості жирової фази досліджуваних масляних паст рекомендується наступний максимальний термін зберігання: при температурі (4 ±2 °С) ‒ 7 діб, при температурі (-3 ±1 °С) – 15 діб, при температурі (-26 ±2 °С) ‒ 30 діб.