05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Наукове обґрунтування параметрів різання рослинної сировини та удосконалення конструкцій овочерізального обладнання(2019) Шеїна, Аліна ВікторівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Національний університет харчових технологій, м. Київ, 2019 р. Дисертацію присвячено встановленню закономірностей різання овочевої сировини пластинчастим ножем, комплексному дослідженню впливу на процес структурно-механічних характеристик сировини, геометрії леза ножа та режиму різання та удосконаленню конструкцій овочерізального обладнання. Експериментально встановлено вплив швидкості руху леза на енерговитрати при різанні овочевої сировини в інтервалі швидкостей 0,4≤v≤1,25 м/с. Отримано математичні залежності енерговитрат на деформування в'язко-пружної системи за різних умов навантаження. Встановлено вплив швидкості різання на пружні та фрикційні властивості сировини та отримано математичний опис цих процесів. Отримано розрахункові величини модулей пружності, коефіцієнтів тертя овочів та питомих зусиль різання при частоті обертання ножів 250 , 400 , 600 та 1200 . Запропоновано методику визначення якості нарізки овочів. Встановлено залежність якості нарізки від частоти обертання ножів та товщини нарізки. Запропоновано конструкції ножових блоків для овочерізальної машини дискового типу, які дозволяють змінювати товщину нарізки овочів від 1мм до 10 мм за допомогою одного різального пристрою. Запропоновано змінний пристрій для шаткування капусти, який дозволяє подрібнювати сировину без її попередньої обробки. Нові розробки пройшли апробацію на підприємствах харчової промисловості України і впроваджені у виробництво. Dissertation for the degree of Candidate of Technical Sciences (Doctor of Philosophy) in specialty 05.18.12 “Processes and equipment in food, microbiological and pharmaceutical production”. – Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky, National University of Food Technologies, Kyiv, 2019. The dissertation paper brings up an issue of establishing the basic regularities of cutting the plant raw material with a segmented knife and a complex study of the impact on the process of structural and mechanical characteristics of the raw material, the geometry of the knife blade and cutting mode. The aim of the paper is to obtain mathematical dependencies and estimated values for the process description and the determination of rational parameters of vegetable raw material cutting; the development and improvement of the structures of cutting tools in vegetable cutting equipment and the improvement of the process quality. It has been experimentally established that the blade speed has impact on energy consumption when cutting vegetable raw material in the velocity range used in vegetable cutting equipment in food industry. The impact of cutting speed on the elastic and frictional properties of raw materials has been established and the mathematical description of these processes has been obtained. An increase of the cutting speed leads to a decrease of tha elastic properties of vegetables and a decrease of frictional force in the velocity range from 3.4×10-3 m/s to 2.5 m/s. Cutting speed also affects the specific cutting force of vegetable raw material, but this factor depends on the velocity range under study. At cutting speeds from 5×10-3 m/s to 1.25 m/s, this dependence is described by the power function. There is a decrease of specific cutting force with the speed increase. The paper has determined the vegetables cutting force at cutting speeds of 250, 400, 600 min− 1 and 1200, which correspond to the knives rotation modes in modern vegetable cutting equipment.Документ Наукове обґрунтування параметрів періодичного мішування водно-борошняних сумішей та створення високоефективного обладнання(2018) Доломакін, Юрій ЮрійовичДисертацію присвячено моделюванню процесу змішування компонентів водно-борошняних сумішей і визначенню раціональних геометричних і кінематичних параметрів робочого органу змішувальної машини періодичної дії. Отримані структурно-механічних характеристик суміші, дозволили побудувати функціональні залежності напруження зсуву і в’язкості суміші від швидкості, деформації, які використані в подальшому при аналітичному моделюванні процесу. Побудовано аналітичні залежності розподілу швидкостей, об’ємної витрати, крутного моменту і витраченої потужності, які залежать від геометричних і кінематичних характеристик робочого органу та структурно-механічних характеристик суміші. Доведено вплив кінематичних і геометричних параметрів, а також положення ротора в середині змішувальної чаші на зміну активної потужності приводу і встановлено раціональний час готовності водно-борошняної суміші. Визначені оптимальні експлуатаційні характеристики роторного змішувача, що мінімізують енергетичні витрати, створюють максимальні робочі тиски та підтримують продуктивність не менше заданої. Такими параметрами є зовнішній діаметр робочого органу d, діапазон розмірів якого буде становитиме (0,365…0,396)D та швидкість його обертання – 1500 об/хв. The thesis is devoted to modeling the process of mixing components of water-flour mixtures(WFM) and the definition of rational geometric and kinematic parame-ters of the working body of mixing machine periodic action. An experimental setup was developed and physical modeling of the mixing pro-cess. Analysis of the structural and mechanical characteristics of the mixture by means of rotational viscosimetry made it possible to construct functional dependences of the viscosity shear stress of the mixture on the strain rate, which were used in further ana-lytical modeling of the mixing process. The expediency of using the proposed rotor-type construction for mixing is proved, which is confirmed by the graph of the change in the concentration of the dis-persed phase in the dispersed medium already at about 15 seconds of the process. At the heart of the proposed design of the working body, the task of creating a highly efficient mixer with non-stationary flows of matter, which by virtue of their cyclicity leads to the creation of a pulsating effect, which activates the process of mix-ing the components of the mixture. The second task that is performed is the transfer of the process into the interior of the rotor in which predictable and controlled favorable kinematic processing conditions can be created. Analytic dependences of velocity distribution, volumetric flow, torque and power consumption on mixing are constructed, which depend on the geometric and structural-mechanical characteristics of the mixture and are recommended for use in the design of equipment. Structural and mechanical characteristics of the WFM and the influence of the main technological parameters of humidity and temperature on them have been estab-lished. The influence of kinematic and geometric parameters, as well as the position of the working organ in the middle of the mixing bowl on the change of the active drive power, has been experimentally proved and the rational time of readiness of the WFM has been established. Optimal performance characteristics of the rotary mixer are minimized, minimizing energy costs, creating maximum operating pressures and maintaining productivity of at least the specified. Such parameters are the geometry of the working element, the range of which will be (0,365…0,396)D and the speed of its rotation – 1500 rpm. The influence of the pulsating pressure created inside the rotor, which depends on the eccentricity, is confirmed. At a value of e = 0,007 m, the average particle size of the solid phase and the agglomerate size will be the smallest, and their total quantity is greatest, which indicates the quality of the mixture obtained. A method is proposed that allows determining the amount of mechanical energy input required to achieve the optimum consistency of the finished product. The design of a device for mixing liquid semi-finished products has been developed. Unsteady flows of matter are combined in it, which, due to their cyclicity, lead to the creation of a pulsation effect, which activates the process of mixing the components of the mixture with the transfer of the process of the rotor, in which predictable and controlled. The results of the research have been introduced into the educational process of NUFT, implemented in the production workshop No.4 of Private Joint Stock Company “Kyivkhlib”, which is confirmed by the acts of introducing scientific research into production.Документ Інтенсифікація процесу та вдосконалення обладнання для замішування дріжджового тіста(2016) Кравченко, Олександр ІвановичДисертаційна робота присвячена дослідженню процесу замішування пшеничного дріжджового тіста та визначенню раціональних геометричних параметрів робочих органів тістомісильних машин безперервної дії. The dissertation is devoted to the study of the process mixing of the yeast dough and rational determination of geometric parameters of working continuously action mixing machines.Документ Обґрунтування характеристик обладнання для виробництва рідкого біопалива з технічних тваринних жирів(2014) Муштрук, Михайло МихайловичДисертацію присвячено проблемі підвищення ефективності процесу перетворення ТТЖ у рідке біопаливо завдяки його оптимізації та встановленню раціональних конструктивно-технологічних параметрів і режимів роботи реактора періодичної дії з турбінним змішувачем. Визначені основні фізико-механічні та хімічні властивості ТТЖ, розроблені та досліджені методи їх перетворення у дизельне біопаливо. На основі математичного і комп’ютерного моделювання обґрунтований процес перетворення ТТЖ у дизельне біопаливо в реакторах періодичної дії. Визначені раціональні конструктивно-технологічні параметри реактора з турбінним змішувачем для перетворення ТТЖ у дизельне біопаливо. На основі виконаних теоретичних і експериментальних досліджень розроблена методика проектування промислових реакторів та обґрунтована раціональна конструкція мобільного заводу для виробництва дизельного біопалива з ТТЖ продуктивністю 2 т/добу, який впроваджений в Чигиринській аграрній компанії. The thesis is devoted to the problem of increasing the efficiency of the conversion process technical animal fat in biodiesel due to its optimization and rational design and installation process parameters and modes of batch reactor with a turbine mixer. The basic physical, mechanical and chemical properties technical animal fat developed and tested methods for their conversion into biodiesel. Based on modeling and simulation, grounded in the process of converting technical animal fat biodiesel in batch reactors. Rational design and technological parameters of the reactor with a turbine mixer to convert technical animal fat into biodiesel. On the basis of the theoretical and experimental studies of the technique of design of industrial reactors and reasonable rational design of mobile plant for the production of biodiesel from technical animal fat capacity of 2 t/day, which is embedded in Chygyryns'ka agricultural company.