Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Високоінтенсивні підсолоджувачі і перспективи їх використання в дієтичному харчуванні(2014) Сімурова, Наталія Вячеславівна; Зінченко, Наталія Юріївна; Кушнір, Анастасія Іванівна; Бальон, Ярослав ГригоровичУ статті представлено сучасний погляд на використання цукрозамінників у дієтичному харчуванні. Зазначено, що перевищення фізіологічних норм вживання цукру у світі викликало збільшення кількості хворих на цукровий діабет, ожиріння та виникнення інших ендокринних патологій, що обумовило застосування речовин, які мають інтенсивний солодкий смак, але меншу калорійність, ніж цукор. Визначено особливості найбільш розповсюджених високоінтенсивних підсолоджувачів, переваги та недоліки цукрозамінників. Акцентовано увагу на безпеці їх застосування за умов дотримання рекомендованих норм. Наведено фізико-хімічні та споживчі характеристики ацесульфаму калію як найбільш перспективного цукрозамінника. Показано можливості його застосування для зниження глікемічного індексу харчових продуктів, зокрема кондитерських борошняних виробів. The article presents a modern approach to the use of sweeteners in diets. The excess of physiological norms of consumption of sugar in the world caused an increase in the number of patients with diabetes, obesity and other endocrine pathologies. This is due to the use of substances with intensely sweet taste, but with fewer calories than sugar. The article describes the most common features of high intensity sweeteners. Their advantages and disadvantages are marked. The attention is focused on the safety of synthetic sweeteners, subject to the recommended standards. Particular attention is given to acesulfame potassium, as the most promising sweetener. Physical, chemical and consumer characteristics of acesulfame potassium are shown. Possibilities of its use for decrease the glycemic index foodstuff are shown. It is recommended for pastry flour products.Документ Пестициди в боротьбі з різними шкідниками(2016) Бальон, Ярослав Григорович; Сімуров, Олексій Володимирович; Самсон, Оксана Ярославівна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Ісак, Олександр Дем’яновичВ роботі узагальнено інформацію щодо застосування пестицидів у боротьбі зі шкідниками сільськогосподарських культур, інших галузях народного господарства. Наведено різні типи класифікації, показані як позитивні, так і негативні аспекти використання хімічних засобів у боротьбі зі шкідниками. The paper summarizes information on the use of pesticides in the control of pests of agricultural crops and other sectors of the national economy. Different types of classification are given, both positive and negative aspects of the use of chemical agents in pest control are shown.Документ Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. І. Оксидативний стрес(2014) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Бальон, Ярослав Григорович; Резніков, Олександр ГригоровичУ статті детально розглянуто механізм дії оксидативного стресу на організм людини. Зазначено, що системи антиоксидантного захисту наявні на всіх рівнях структури організму, протидіють стресовим ушкодженням і порушенням. У біологічних системах найбільш активними є вільні радикали і йонрадикали, що містять неспарені електрони в О, N, S чи Cl-атомах й утворюють так звані активні форми кисню (АФК), азоту (АФА), сірки (АФС) і хлору (АФХ). Велику увагу приділено факторам окиснення, зокрема активації кисню і переходу його молекул у синглетний стан. Також розглянуто каталізатори окиснення біологічних систем ензиматичної і неензиматичної природи. Введення антиоксидантів зовні з харчовими продуктами і фармпрепаратами забезпечує утримання стресу в фізіологічних рамках. Oxidative stress is a disease of the modern word caused by shift of redox equilibrium toward free radicals oxidation and lipids peroxides formation in human body. The mechanism of action of oxidative stress on humans has been discussed in details in the review. The antioxidants systems presented in the all levels of human body resist stress injuries and disorders. The most active in the biological systems are free radicals and ion-radicals containing unpaired electrons in the atoms of O, N, S and CI, which can give rise to the active forms of oxygen (AFO), nitrogen (AFN), sulfur (AFS) and chlorine (AFC), respectively. The special priority was given to the factors of oxidation, particularly to the oxygen activation and its transfer to the singlet state. Moreover, the enzymatical and non-enzymatical catalysts of the biological systems oxidation were observed. An exterior antioxidants administration with food products and pharmaceuticals can hold stress within the physiological limits.Документ Біологічна роль цинку і необхідність забезпечення адекватного рівня його споживання людиною(2013) Тронько, Микола Дмитрович; Полумбрик, Максим Олегович; Ковбаса, Володимир Миколайович; Кравченко, Віктор Іванович; Бальон, Ярослав ГригоровичВисвітлено основні аспекти фізіологічної ролі, метаболізму і біологічної доступності цинку в організмі людини. Проведено аналіз публікацій щодо поширення дефіциту цього мікроелемента в Україні і світі, а також шляхів його подолання. Особливу увагу приділено сучасним підходам у розробленні харчових продуктів, збагачених цинком. The authors of the review present data on the physiological role, metabolism and biological availability of zinc in human body. A detailed analysis of papers concerning zinc deficiency expansion in Ukraine and the world and main ways of its eliminating has been discussed. The specific attention is given to development of foods fortified with zinc.Документ Наукові аспекти вирішення проблеми йододефіциту у населення України(2011) Тронько, Микола Дмитрович; Полумбрик, Максим Олегович; Кравченко, Віктор Іванович; Бальон, Ярослав ГригоровичВ огляді наведені дані про метаболізм і фізіологічну роль йоду в організмі та описані основні шляхи подолання йодного дефіциту. Докладно описано вплив йодованої солі на якість харчових продуктів та розглянуті методи аналізу йоду в них. The authors of the review present data on the metabolism and physiological role of iodine in the body and describe the main ways of eliminating iodine deficiency. They describe in detail the impact of iodized salt on foodstuff quality and review the methods of iodine analysis in foodstuffs.Документ Нові підходи до синтезу 3,5,3´-трийод-4´-гідроксифенокси –фенілоцтової кислоти(2005) Бальон, Ярослав Григорович; Броварець, Володимир Сергійович; Сімуров, О. В.; Сімурова, Наталія ВячеславівнаЗдійснено синтез 3,5,3´-трийод-4´-гіроксифеноксифеніл (трийодтиро) оцтової кислоти, вивчені деякі її фізико-хімічні та фармацевтичні властивості, сфера практичного застосування при захворюваннях, які потребують пригнічення секреції тиреотропного гормону та можливості виробництва її в Україні.Документ Синтез та біологічні властивості трийодтирокарбонових кислот(2003) Бальон, Ярослав Григорович; Корпачев, Вадим Валерійович; Сімуров, О. В.; Сімурова, Наталія ВячеславівнаЗдійснено синтез трийодтирокарбонових кислот, досліджено їх біологічну активність, наведені області застосування при різних патологічних станах щитоподібної залози.Документ Короткий нарис розвитку лікарських речовин і зокрема в ендокринології(2012) Бальон, Ярослав Григорович; Самсон, О. Я.; Сімуров, О. В.; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Тронько, Микола ДмитровичДосліджено історію розвитку лікарських засобів від давнини до нашого часу. Особливий акцент зроблено на ендокринологічних препаратах.Документ Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цуровий діабет(2008) Тронько, Микола Дмитрович; Бальон, Ярослав Григорович; Сімуров, О. В.; Корпачева-Зінич, Олеся Вадимівна; Українець, Анатолій Іванович; Полумбрик, Максим ОлеговичПредставлений сучасний підхід до використання цукрозамінників у дієтотерапії хворих на цукровий діабет. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, для попередження виникнення і розвитку цукрового діабету слід вживати харчові продукти з низьким глікемічним індексом. Запропоновано два шляхи для зменшення глікемічного індексу в харчових продуктах з високим вмістом вуглеводів (> 55 %): перший базується на використанні цукрозамінників з інтенсивним солодким смаком (зокрема, ацесульфаму калію), другий полягає в неповному заміщенні сахарози на суміш об'ємних цукрозамінників, що має синергічну дію. Обидва шляхи дозволили отримати борошняні кондитерські вироби з низьким глікемічним індексом.Документ Синтез та антиандрогенна активність N-арилзаміщених амідів карбонових кислот(2009) Бальон, Ярослав Григорович; Сімуров, О. В.; Сімурова, Наталія ВячеславівнаВзаємодією заміщених анілінів з відповідними ангідридами і хлорангідридами карбонових кислот у присутності каталітичних кількостей безводного хлориду цинку одержано ряд нових N-заміщених амідів карбонових кислот і вивчено їх антиандрогенну активність. Показано, що найбільшу антиандрогенну активність проявляє 1-(4-нітро-3-трифлуороме-тилфеніл)-2-метилпропанамід (флутофарм), який впроваджено в практику охорони здоров'я для лікування андрогенозалежних захворювань.