Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Вивчення впливу низькотемпературної обробки та кріодеструкції на збереження БАР і трансформацію інуліну під час розробки оздоровчих добавок із топінамбура(2014) Павлюк, Раїса Юріївна; Погарська, Вікторія Вадимівна; Бессараб, Олександр Семенович; Балабай, Катерина Сергіївна; Борисова, Аліна Олексіївна; Лосєва, Світлана МихайлівнаЗапропоновано і розроблено нанотехнології дрібнодисперсних добавок з топінамбура в формі замороженого пюре і порошку сублімації сушіння з використанням низькотемпературної обробки, зокрема криогенного «шокового» заморожування і низькотемпературного механічного подрібнення. Унікальна нова технологія дозволяє отримати добавки і продукти, які містять рекордну кількість фруктози у вільній формі: 50 ... 55% інуліну трансформується у фруктозу у вільному стані, яка легко засвоюється організмом людини і призводить до зниження глікемічного індексу і зміцненню імунної системи. Nanotechnologies of finely dispersed additives from Jerusalem artichoke in the form of frozen puree and freeze-dried powder were proposed and developed using low-temperature processing, in particular, cryogenic "shock" freezing and low-temperature mechanical grinding. A unique new technology allows to obtain additives and products that contain a record amount of fructose in a free state: 50 ... 55% of inulin is transformed into fructose in a free state, which is easily absorbed by the human body and leads to a decrease in the glycemic index and strengthening of the immune system.Документ Режими сушіння екстракту топінамбура в розпилювальній сушарці(2013) Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Василенко, Сергій МихайловичThe cases of different diseases are increasing every year. One reason is the insufficient consumption of dietary fibers, vitamins and minerals. To enrich the ration of feed, it is perspective to use artichoke as raw material for expansion of assortment of preventive, dietary products and medicines wich contain inulin. Great attention should be technology of powder with artichoke. The powder of tubers is an excellent addition to the biological part of many foods. To select the best mode a dry powder from the extract of artichoke poorly understood thermo physical properties, which relate to the quality demands the best in their characteristics suitable spray drying. In addition, the advantage of spray drying process is possible and relatively easy to control the resulting change in the right direction qualitative dry product depending on the drying conditions. The expansion of assortment and manufacture specificity of many products are coordinated much better with the use of dry extract of artichoke, which is much more convenient for storage and transportation. The results of researches showed that drying of artichoke extract in spray dryer is very perspective. Однією з основних причин постійного підвищення захворюваності серед населення нашої держави є недостатнє споживання харчових волокон, вітамінів і мінералів. Великі перспективи для збагачення раціону харчування має топінамбур як сировина для розширення асортименту профілактичних, дієтичних продуктів харчування і лікувальних препаратів, що вміщують інулін. Великої уваги заслуговує технологія одержання порошку з топінамбура. Порошок з бульб є чудовою біологічної добавкою в складі багатьох продуктів харчування. Для вибору оптимального режиму отримання сухого порошку з екстракту топінамбуру з недостатньо вивченими теплофізичними властивостями, до якості яких ставляться високі вимоги, найкраще за своїми характеристиками підходить розпилювальне сушіння. Крім того, перевагою процесу сушіння розпиленням є можливість порівняно легкого регулювання і, як наслідок, змінювання в потрібному напрямі якісних показників сухого продукту залежно від умов сушіння. Проведені в Національному університеті харчових технологій досліди з сушіння екстракту топінамбура на напівпромисловій розпилювальній сушарці “Ниро-Атомайзер” дозволили визначити залежність продуктивності сушарки від основних параметрів її роботи: початкової вологості продукту, швидкості та температури сушильного агента.