Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення якості спирту етилового ректифікованого в процесі брагоректифікації
    (2020) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Мукоїд, Роман Миколайович
    У виробничих умовах проведені дослідження ефективності очищення спирту етилового ректифікованого від летких домішок в епюраційній, ректифікаційній і розгінній колонах брагоректифікаційної установки. Встановлено, що для підвищення ступеню видалення і кратності концентрування домішок в епюраційній колоні доцільно проводити глибоку гідроселекцію домішок шляхом подачі на верхню тарілку конденсату пари з температурою 90оС для забезпечення концентрації етилового спирту в епюраті в межах 26—27 % об. За таких умов повністю видаляються естери, концентрація альдегідів зменшується на 40%, ізопропілового і метилового спиртів — на 74%, а вищих спиртів сивушного масла — на 42,3%. Для зменшення витрати пом’якшеної води і енерговитрат на нагрівання води для гідроселекції доцільно використовувати кубову рідину розгінної колони циклічної дії. Збільшення зони пастеризації в ректифікаційній колоні на 10 тарілок дозволяє зменшити в товарному спирті концентрацію альдегідів на 32,3%, метилового спирту — на 30%, вищих спиртів сивушного масла — на 15%. За органолептичними та фізико-хімічними показниками отриманий ректифікованого спирту відповідав вимогам до спирту сорту «Люкс» згідно ДСТУ 4221:2003. Для отримання більш якісного спирту, наприклад, сорту «Пшенична сльоза», брагоректифікаційну установку доцільно доповнити колоною кінцевого очищення, яка повинна працювати в режимі повторної епюрації. Запропоновані заходи вимагають обов’язкового забезпечення постійного контролю технологічних параметрів і роботу технологічного обладнання в заданому автоматизованому режимі.