Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології цукровмісного соргового сиропу з використанням мембранних методів
    (2020) Григоренко, Наталія Олександрівна; Гусятинська, Наталія Альфредівна; Вакулюк, Поліна Василівна; Чібріков, Вадим Валерійович
    У статті представлено результати досліджень з розроблення технології цукровмісних продуктів з альтернативної рослинної сировини. Аргументовано перспективність використання сорго цукрового для отримання сиропу, збагаченого амінокислотами, вітамінами, макро- та мікроелементами. Здійснено короткий огляд літературних джерел, у яких описано традиційні методи виробництва сиропів, і обґрунтовано доцільність застосування мембранних методів у технології отримання цукровмісного сиропу з сорго. Метою дослідження є застосування в технології отримання цукровмісного продукту мембранних методів освітлення та концентрування соку сорго задля підвищення його якісних показників, що сприятиме подальшому практичному використанню у різних харчових виробах як цукрової складової. Об ’єктом дослідження є технологічні показники якості очищеного пресового соку сорго цукрового. Відповідно до технологічної схеми пресовий сік очищали від високомолекулярних сполук (BMC) і проводили ферментативний гідроліз крохмалю з метою покращення якості сиропу та підвищення продуктивності процесу концентрування. У результаті проведених експериментальних досліджень запропоновано технологію отримання концентрованих соків шляхом освітлення та концентрування очищеного соку цукрового сорго методами ультрафільтрації та мембранної дистиляції. Наведено показники якості соку сорго після освітлення методом ультрафільтрації. Встановлено ефективність видалення BMC та барвних речовин під час ультрафільтраційного очищення соку сорго цукрового, що забезпечило зниження вмісту BMC на 23,2% та забарвленості на 33 од. ICUMSA. Досліджено процес концентрування освітленого соку методом мембранної дистиляції і визначено його оптимальні параметри. Експериментальними дослідженнями доведено ефективність застосування мембранних методів для підвищення чистоти, вмісту сухих речовин і загального цукру у сиропі, одержаному з цукрового сорго. Проведені дослідження підтвердили перспективність впровадження мембранних методів у технологію отримання цукровмісного сиропу з сорго. The paper presents the results of research on the development of technology of sugar-containing products from alternative vegetable raw materials. The prospect of using sweet sorghum to produce syrup enriched with amino adds, vitamins, macro- and microelements is argued. A brief review of the literature on traditional methods of syrup production has been made, and the feasibility of using membrane methods in the technology of producing sorghum syrup has been substantiated. The possibility of using vegetable raw materials of sweet sorghum in the technology for producing sugar-containing products is substantiated. The object of the study is technological indicators of the quality of the purified pressed sweet sorghum juice. According to the technological scheme, the pressed juice was purified from high molecular weight compounds (IUDs) and enzymatic hydrolysis of starch was carried out to improve the quality of the syrup and increase the productivity of the concentration process. As a result of the experimental studies, the technology of obtaining concentrated juices by clarifying and concentrating the purified sweet sorghum juice using ultrafiltration and membrane distillation was proposed. Indicators of quality of sorghum juice after clarification by the ultrafiltration method are given. Efficiency of removal of IUDs and dyes during ultrafiltration purification of sweet sorghum sugar was found, which provided the reduction of IUD content by 23.2% and coloration by 33 units ICUMSA. The process of concentration of clarified juice by the method of membrane distillation is explored and its optimal parameters are determined. Experimental studies have proven the effectiveness of the use of membrane methods to improve the purity, content of solids and total sugar in syrup obtained from sweet sorghum. The conducted studies confirmed the prospect of the introduction of membrane methods in the technology of producing sugar-containing syrup from sorghum.
  • Ескіз
    Документ
    Нове направлення у технології безалкогольного напою, отриманого з використанням культури Medusomyces gisevii
    (2014) Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Григоренко, Наталія Олександрівна; Мельник, Ірина
    В статті визначена актуальність питання розширення асортименту безалкогольних напоїв на основі нетрадиційної рослинної сировини. Запропоновано застосування цукрового сорго в технології безалкогольного ферментованого напою, отриманого з використанням мікроорганізмів Medusomyces gisevii. Визначено, що при заміні цукрового сиропу соком цукрового сорго у кількості (35±0,5) % можливо скоротити процес бродіння на 2 доби. При цьому готовий напій збагачується біологічно активними речовинами, зокрема амінокислотами та вітамінами. The article defines the relevance of the issue of expansion of assortment of soft beverages on the basis of nonconventional vegetative raw materials. Proposed use of sweet sorghum in technology of the nonalcoholic fermented beverage obtained using microorganisms Medusomyces gisevii. Determined that the replacement of sugar syrup sweet sorghum juice in an amount (35 ± 0,5)% may reduce the fermentation process for 2 days. In this case the finished beverage is enriched with biologically activesubstances, in particular amino acids and vitamins.
  • Ескіз
    Документ
    Цукор і замінники цукру в харчовій промисловості, їх переваги та недоліки
    (2008) Штангеєва, Надія Іванівна; Клименко, Лариса Степанівна; Григоренко, Наталія Олександрівна
    Розглянуто переваги вживання цукру як основного продукту харчування населення і необхідність попередження надмірного його вживання. Висвітленні прямі показання до вживання замінників цукру, обґрунтовано переваги вживання натуральних цукропродуктів і цукрозамінників. Розроблено технологію харчового сиропу з цукрового сорго. Вуглеводний, амінокислотний і мікроелементний склад харчового сиропу свідчить про його підвищену біологічну і харчову цінність, що сприяє реалізації принципів здорового харчування населення України.