Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження гідродинаміки реакційної маси у реакторі-змішувачі
    (2024) Доломакін, Юрій Юрійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Бабанова, Олена Ігорівна; Породько, Петро Вікторович
    У проєктуванні фармацевтичних, біотехнологічних і хімічних виробництв ва- жливе значення має апаратурне оформлення технологічних процесів. Обладнання має багато спільного з обладнанням галузей хімічної та харчової промисловості. Реактори-змішувачі встановлюють на різних технологічних етапах вироб- ництва, оскільки процес перемішування відіграє важливу роль у виробництві. Перемішування робить більш ефективними процеси розчинення речовин, процеси теплообміну, масообміну, прискорює перебіг реакцій, робить більш ефективними процеси біосинтезу. При розрахунку хімічних реакторів визначаються необхідні для досягнення заданої продуктивності обʼєм, швидкість потоку, поверхня теплообміну, гід- равлічний опір, швидкість заміни каталізатора, конструктивні параметри, ре- жими роботи. При отриманні неоднорідних систем ефективність перемішування можна характеризувати рівномірністю розподілу дисперсної фази в дисперсійному се- редовищі, а при отриманні однорідних систем — рівномірністю розподілу роз- чинених речовин у розчині. Для інтенсифікації хімічних, теплових і дифузійних процесів у гетерогенних системах створюються умови для підводу речовини в зону реакції, до межі поділу фаз чи до поверхні теплообміну. У статті досліджено гідродинамічні характеристики субстанції, що пере- мішується, за допомогою програмного комплексу CAE. Програма використовує кінцево-елементні розрахунки та дає змогу моделювати фізичний процес, який описується диференційними рівняннями. Розвʼязання задачі базується на чисель- ному розвʼязанні рівнянь у частинних похідних методом скінченних елементів. Розглядається процес перемішування твердих активних фармацевтичних ін- гредієнтів та ексципієнтів у рідкому дисперсійному середовищі, зокрема масі, якою виступає твердий жир, що стає рідким при підводі тепла крізь стінки конструкції.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив конструктивних та кінематичних параметрів змішувача на витрати потужності при приготуванні рідкої пшеничної опари
    (2016) Доломакін, Юрій Юрійович
    Опара з пшеничного борошна замішувалася за допомогою оригінальної конструкції змішувача при різних робочих умовах, швидкість обертання змінювалася від 500 до 2500 об/хв, розміри робочого органу також змінювалися і залежали від внутрішнього діаметра змішувальної чаші та складали 1/2, 1/3 та 1/4 її частини. Потужність, яка була необхідна на цей процес, розраховувалась з різниці потужності необхідної для замішування та потужності холостого ходу приводу змішувача, варіювалась від 500 до 650 Вт в залежності від співставлення вищезгаданих параметрів. Отримані результати підтверджують значний вплив досліджуваних параметрів на витрати потужності, що в подальшому дасть змогу обрати конструкцію змішуючого пристрою та режимів його роботи. Sourdough of wheat flour was mixed with a mixer using the original design at various operating conditions, the rotational speed was varied from 500 to 2500 min-1, the working body dimensions are also varied and dependent on the inner diameter and the mixing bowl were 1/2, 1/3 and 1/4 parts. The power which was necessary for this process is calculated by the difference of the power required for the kneading and the idling drive power mixer was varied from 500 to 650 watts, depending on the comparison of the above parameters. The results confirm a significant effect on the studied parameters of power costs, which further allows you to choose the design of the mixing device and the mode of its operation.