Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Таксономічна оцінка рівня організації праці на підприємствах м’ясопереробної галузі
    (2019) Драган, Олена Іванівна
    У статті досліджується застосування методу таксономічного аналізу для оцінки рівня організації праці підприємства. Окрім цього необхідно дослідити динаміку таксономічного показника, на основі чого зробити висновки щодо тенденцій зміни рівня організації праці за період 2010-2018 років. Обґрунтовано, що сучасний рівень організації праці на більшості вітчизняних підприємств м’ясопереробної галузі є низьким і суттєво відрізняється від конкурентів ‒ аналогічних зарубіжних компаній. Суттєве скорочення кількості підприємств м’ясопереробної галузі та зменшення коефіцієнту використання виробничої потужності за період 1990‒2018 вплинуло на зниження рівня організації праці підприємств. Проаналізовано показники, які характеризують рівень організації праці на підприємствах м'ясопереробної галузі за напрямками: організаційний, технологічний, ресурсний. Для проведення розрахунків застосовано експертний, графічний методи та таксономічний аналіз. Для здійснення оцінки рівня організації праці визначенні основні показники, які характеризують організацію праці з урахуванням специфічних особливостей підприємств м’ясопереробної галузі. Наукова новизна полягає: у визначені основних показників, що характеризують сучасний рівень організації праці; застосуванні методу таксономії для його оцінювання за період 2010-2018 років з обґрунтуванням висновків для подальшого його підвищення та удосконалення. Практична значимість отриманих результатів полягає у поглибленні методичних підходів та розробленні практичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення ефективності підприємств м‘ясопереробної галузі за рахунок підвищення рівня організації праці на підставі застосування таксономічного аналізу. The application of taxonomical analysis method for the estimation of organization’s labour level of the enterprise is investigated in the article. Moreover, it is necessary to investigate the dynamics of taxonomical index, on the basis of what draw conclusion in relation to the tendencies of organization’s labour level of change during the period of 2010-2018. Modern level of organization’s labour on the majority of domestic enterprises of meat processing industry is low and substantially differs from analogical foreign companies. Substantial reduction of meat processing industry enterprises and reduction of production capacity for the period of 1990‒2018 is influenced on the decline of organization’s labour level of the enterprises. Indexes that characterize the organization’s labour level on the enterprises of meat processing industry after the following directions, such as organizational, technological, resource are analysed. For realization of calculations the expert and graphic methods and taxonomical analysis are applied. For the achievement of certain goal the graphic and analytical methods of statistics are applied, namely taxonomical analysis. For realization the estimation of organization’s labour level, the basic indexes that characterize organization’s labour taking into the account of specific features of meat processing industry enterprises are determined. The scientific novelty is in certain basic indexes that characterize the of organization’s labour level and application of taxonomy method for its estimation for the period of 2010-2018 with further improvement conclusions. Practical meaningfulness of the got results’ aim the deep methodical approaches and development of the practical recommendations sent to provide the enterprises’ efficiency of meat processing industry due to the increase of organization’s labour level on the basis of taxonomical analysis application.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційне забезпечення стратегічного управління підприємством в умовах глобалізації
    (2019) Драган, Олена Іванівна; Бергер, Аліна Дмитрівна
    У статті досліджується вплив інформаційного забезпечення на стратегію розвитку та управління розвитком підприємства. Розкриті сучасні завдання інформаційного забезпечення стратегічного управління підприємств м’ясопереробної галузі в умовах обмеження фінансово-інвестиційних ресурсів та глобалізації. Для розроблення стратегічного плану за всіма напрямками потрібно зібрати різносторонню інформацію для кожного рівня управління: стратегічного, тактичного, оперативного та запланувати виконання заходів на кожний рік відповідно до інформаційної піраміди. Запропоновано алгоритм пошуку інформації для підприємства м’ясопереробної галузі. The communication of strategic management of the enterprise of meat processing industry is investigated in the article. Influence of communication on development strategy and management of the enterprise is presented. Modern tasks of communication of strategic management of the enterprises of meat processing industry in the conditions of financially-investment resources limitation and globalization are exposed. For development of strategic plan after all directions, it is needed to collect different information for every level of management: strategic, tactical and operative and to plan implementation of events on every year in accordance with the informative pyramid. It is proved, that information about the environment of the enterprises of meat processing industry has non-system character. There is not enough clear information about the state and development of stock-raising, that testifies that enterprises work in the conditions of confinement conditions of raw materials resources. There is not enough information about scientific and technical achievements, branch innovations, consumers’ favour, import of meat products, raw material, spices, shells, prognoses of development of country’s economy that complicates the acceptance of strategic administrative decisions. The algorithm of information retrieval for the enterprise of meat processing industry is offered. Modern tasks of the existent associations of meat processors and producers of meat products of Ukraine must be oriented on defence and help to the enterprises, and also to assist the improvement of their communication in relation to different situations with the aim of increasing the market competitiveness. Web sites of well-known enterprises-leaders of meat processing industry are the company "Globino", Public Corporation “Yatran”, PJSC "Koziatynskyi meat processing plant", PJSC "Kremenchukmiaso", PJSC "APK0Invest” and others were educed some general characteristics of information marked on them were investigated. At the same time, much attention was paid to information that improved the image of meat processing plants due to placing on web sites.
  • Ескіз
    Документ
    Формування системи стрес-менеджменту на підприємствах м’ясопереробної галузі
    (2018) Драган, Олена Іванівна
    У статті розглянуто сутність поняття «стрес». Особливу увагу приділено різновиду стресу ‒ професійному стресу. Обґрунтовано важливість проблеми професійного стресу як об’єкту Всесвітньої організації охорони здоров’я у сфері охорони психічного здоров’я та трудової діяльності. Розглянута модель створення стресової ситуації. Досліджено класифікацію стресорів, їх розподіл на внутрішні та організаційні. З’ясовані особливості організаційних стресорів, що виникають на підприємствах м’ясопереробної галузі. Обґрунтовані причини сильного нервового перенапруження на виробництві. Досліджено низький рівень санітарно-гігієнічних умов на підприємствах м’ясопереробної галузі. Досліджено поняття «стрес менеджмент» на підприємстві. Розроблено систему стрес менеджменту на підприємстві, яка складається з трьох основних підсистем: виявлення стресогенних факторів на підприємств; атестації працівників на виявлення рівня стерсостійкості; розроблення організаційних заходів стрес менеджменту. Доповнено обов’язки інспектора кадрів за рахунок виявлення передумов стресових явищ та їх наслідків при веденні основних кадрових функцій (атестації кадрів, атестації посад, адаптації працівників, вивченні умов праці, аналізу особистості працівника, контролю за станом психологічного клімату в колективі, з’ясування причин звільнення працівників тощо). Запропоновані організаційні заходи стрес менеджменту для підприємства м’ясопереробної галузі. The article deals with the essence of the concept of "stress". Particular attention is paid to the kind of stress - professional stress. The importance of the problem of professional stress as the object of the World Health Organization in the field of mental health and work activity is substantiated. The model of the stress situation is considered. The classification of stressors, their distribution into internal and organizational structures is investigated. The peculiarities of organizational stressors arising in meat processing industry enterprises are revealed. The reasons of strong nervous strain on the work are substantiated. The low level of sanitary-hygienic conditions at meat processing enterprises is investigated. The concept of "stress management" at the enterprise is explored. The stress management system in the enterprise is developed, which consists of three main subsystems: the identification of stress factors on enterprises; attestation of employees to determine the level of stability; development of organizational measures for stress management. Added duties of the inspector of personnel by identifying the prerequisites of stress phenomena and their consequences in the management of the main personnel functions (certification of personnel, certification of positions, adaptation of employees, study of working conditions, analysis of the personality of the employee, control of the state of the psychological climate in the team, clarification of the reasons dismissal of workers, etc.). Proposed organizational measures of stress management for the meat processing industry.
  • Ескіз
    Документ
    Запровадження технології аутсорсингу для удосконалення бізнес процесів підприємства
    (2018) Драган, Олена Іванівна
    У статті розглянуто специфічні особливості функціонування підприємств м’ясопереробної галузі. Досліджуються проблеми забезпечення комплексного перероблення сировини, коли у сучасних умовах більшість підприємств м’ясопереробної галузі не переробляють вторинну сировину, не займаються збиранням ендокрино-ферментної сировини, харчової крові для виробництва лікувальних препаратів. Пропонується запровадження на м’ясокомбінатах технології аутсорсингу для удосконалення бізнес процесів – виробництва продукції з вторинної сировини (технічна продукція), і медичної продукції тваринницького походження, що надасть можливість для оновлення і подальшого розвитку цих виробництв. Співпраця м’ясокомбінатів і фірм аутсорсерів зможе надати потенційніпереваги, що стануть довгостроковими та дозволять отримати економічні вигоди усім зацікавленим сторонам.