Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Видалення супутнiх речовин із рослинних олiй з використанням наночастинок оксиду алюмінію(2012) Олішевський, Валентин Вікторович; Маринін, Андрій Іванович; Носенко, Тамара Тихонівна; Дроков, Вісаріон Григорович; Ткаченко, Сергій ВолодимировичУ цій роботі ми досліджували і оцінювали можливість використання наночастинок оксиду алюмінію в якості адсорбенту для видалення фосфоліпідів з рослинної олії. Як об'єкт дослідження нерафінованої соєвого масла вітчизняного виробництва був використаний. Переробка нафти проводили при 60 ° С протягом 30 хвилин. Масова частка наночастинок в олії склала 1%, 2%, 5%. Фосфоліпідів осад декантирують протягом 2 годин. В аналогічних умовах видалення фосфоліпідів води гідратації була виконана. Залишковий вміст фосфору вимірювали в оброблених оліях. За нашими даними, використання переробку нафти на наночастинок Al2O3 отримані термогідроліза призводить до повного видалення фосфоліпідів для всіх досліджених концентрацій адсорбенту. Використання обробки води в аналогічних умовах віддалена від 67% до 84% фосфоліпідів в олії. In this work we investigated and assessed the possibility of using nanoparticles of aluminum oxide as adsorbent for the removal of phospholipids from vegetable oil. As the research object unrefined soybean oil of domestic production was used. Oil processing was performed at 60 ° C for 30 minutes. Mass fraction of nanoparticles in oil was 1%, 2%, 5%. Phospholipid precipitates were separated by settling during 2 hours. Under similar conditions removal of phospholipids by water hydration was performed. Residual phosphorus content was measured in the treated oils. According to our data, the use of oil processing by nanoparticles of Al2O3 obtained by thermohydrolysis leads to complete removal of phospholipids for all investigated concentrations of adsorbent. Using of water processing under similar conditions removed from 67% to 84% phospholipids from oil.Документ Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції(2012) Ганчук, Вікторія Дмитрівна; Бутенко, Олена Миколаївна; Христіансен, Маргарита Георгіївна; Біла, Галина Миколаївна; Дроков, Вісаріон ГригоровичМетою та основним завданням дослідження був моніторинг нітратів у рослинній продукції і розробка заходів щодо їх зменшення та відповідні рекомендації споживачам цієї продукції. Нітрати в досліджуваних зразках визначали стандартним іонометричним методом. Межа виявлення NO3 – іонів – 6 мг/кг. Моніторинг показав, що різні овочі та плоди мають неоднакову здатність накопичувати нітрати. Інформація щодо динаміки нітратів у соці зі столового буряку та моркви при їх зберіганні упродовж 2 – ох годин. Також підтверджується, що видалення поверхневого шару у овочів та плодів (шкірки) є ефективним заходом зменшення нітратів у червоному буряці, моркві, огірках та бананах. The aim of this work is to monitor fruit and vegetables to determine the content of nitrates and to workout the recommendations to reduce their quantity. The authors show the results of determining the contest of nitrates in the most common fruit and vegetables in Ukraine. The monitoring was done by potentiometry method with the help of nitraselective electrode on ionometer I-160. The dynamics of NO3- containing in red beet, carrot and other vegetable products juice and marc was studied. The monitoring showed that different fruit and vegetables have different ability to accumulate this substance.Документ Дослідження складу та антиоксидантних властивостей соєвих ізофлавонів(2010) Носенко, Тамара Тихонівна; Дроков, Вісаріон Григорович; Дегтяренко, О. С.Статтю присвячено удосконаленню методу виділення соєвих ізофлавонів із соєвого шроту та їх ідентифікації. В екстракті ізофлавонів методом ЯМР- спектроскопії було виявлено фруктозил-метоксиізофлавон та глюкозил- метоксиізофпавон. Доведено, що вони мають антиоксидантні властивості. Тhe article is devoted to the improvement of the method of allocation of soy isoflavones from soybean meal and their identification. In isoflavone extract by NMR spectroscopy was found to fructose and glucose-methoxyisoflavone. It is proved that they have antioxidant properties.Документ Дослідження хімічного складу харчових фосфатів(2009) Дроков, Вісаріон Григорович; Носенко, Тамара ТихонівнаПершим етапом аналізу складної суміші фосфатів кальцію є ретельне подрібнення, взяття наважки та її розчинення методом іонного обміну. Для цього використовувався сильнокислотний катіоніт (у Н+–формі) з максимальною ємністю поглинання іонів кальцію. За час розчинення іони кальцію поглиналися катіонітом, а у розчин переходили орто-, піро-, триполі- та інші поліфосфатні кислоти. У молекулах цих кислот є сильнокислотні іони водню, кількість яких співпадає з числом атомів фосфору (вони розташовані уздовж ланцюга) і по два слабкокислотних іона водню, що розташовані на кінцях ланцюга. Це дає можливість застосувати потенціометричне рН-титрування розчином NaOH для їх аналізу. При такому титруванні спостерігається три стрибки потенціалу – перший при V1 відповідає нейтралізації сильнокислотних іонів водню. При подальшому титруванні реєстрували ще два стрибки при V2 і V3, які відповідають титруванню спочатку першого, а потім другого слабкокислотного іона водню. Кількість лугу V1 еквівалентна сильнокислотним Н+, отже загальній кількості атомів фосфору у розчині. У молекулах ортофосфатної кислоти, на відміну від поліфосфатних, титрується тільки один з двох слабкокислотних іонів водню (при V2). Саме тому кількість лугу V2 – V1 = ΔV1 більша за V3 – V2 = ΔV2 на величину ΔV1 – ΔV2 = ΔV3, яка еквівалентна кількості ортофосфатної кислоти у розчині. Кількість лугу V3 – V2 = ΔV2 еквівалентна кількості молекул поліфосфатних кислот, а V1–ΔV3 – кількості фосфору у поліфосфатах. Отже, середній ступінь полімерізації поліфосфатних кислот одержували, як n = (V1–ΔV3) / ΔV2. Відхилення даних, одержаних хроматографічним методом, від результатів потенціометричного титрування незначні і знаходяться у межах стандартного відхилення.