Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 28
  • Ескіз
    Документ
    Діяльність підприємств харчової промисловості в умовах воєнних дій та перспективи їх подальшого функціонування
    (2024) Гривківська, Оксана Василівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Левченко, Юлія Григорівна; Горбач, Сергій Вячеславович
    У статті обгрунтовано, що харчова промисловість забезпечує життєво необхідні потреби населення у продуктах харчування, соціальну стабільність суспільства, є джерелом валютних надходжень, з огляду на продовольчий потенціал України. Узагальнено основні фактори, які призвели підприємства харчової промисловості до кризового економічного стану в умовах воєнних дій. Запропоновано розробку комплексу заходів на рівні як владних структур, так і підприємств, спрямованих на покращення економічних умов діяльності суб’єктів господарювання та кінцеві результати діяльності.
  • Ескіз
    Документ
    Ринок мінеральної води в Україні: проблеми якості та безпеки
    (2018) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Кушніренко, Анна М.
    У статті розглянуто сучасний стан ринку, наведено результати досліджень якості та безпечності мінеральної природної води. Проведено оцінювання якості та безпечності мінеральної води, що реалізується на ринку України, за допомогою показників відповідності маркування та пакування дослідних зразків лікувально-столових мінеральних вод. Об ’єктом дослідження була мінеральна вода, що видобувається з підземних свердловин та розливається у пляшки і реалізується у роздрібній торговельній мережі України. Вода упакована в споживчу тару ПЕТ-пляшку місткістю 1,5 літра. Здійснено комплексний аналіз органолептичних і фізико-хімічних показників, що дали змогу встановити рівень водневого показника (рН) та вміст заліза вибраних зразків мінеральної води. Використано методи статистичного та порівняльного аналізу торговельних марок мінеральних вод України для оцінки якісного складу води.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка ефективності системи фінансово-економічної безпеки підприємств харчової промисловості та обґрунтування управління можливими наслідками загроз і використання можливостей
    (2016) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Іванюта, Тетяна Миколаївна
    В сучасних умовах господарювання успішність ведення бізнесу багато в чому залежить від ефективної системи фінансово-економічної безпеки підприємства. На сучасному етапі науковцями та практиками пропонуються методи оцінки ефективності стану безпеки підприємства і не приділяється увага оцінюванню саме системи безпеки. Оскільки створення системи фінансово-економічної безпеки та налагодження її функціонування вимагає тривалого часу, затрат коштів та індивідуального підходу, передбачається окремо розраховувати показники «ефективності створення» та «ефективності функціонування». Якщо за певних умов неможливо кількісно оцінити ймовірні збитки від реалізації загроз, або прибутки від використання можливостей, та величину необхідних ресурсів для здійснення дій, пропонуємо застосування матриці для обґрунтування управління можливими наслідками. In the modern terms of economic activity success of conduct of business in a great deal depends on the effective system of economic security of enterprise. On the modern stage research workers and practices are offer the methods of estimation of efficiency of the state of safety of enterprise and attention an evaluation exactly of the system of economic security is not spared. As creation of the system of economic security and adjusting of its functioning requires great while, expenses of facilities and individual approach, it is foreseen separately to expect the indexes of «efficiency of creation» and «efficiency of functioning». If at certain terms it is impossible in number to estimate credible losses from realization of threats, or arrived from the use of possibilities, and size of necessary resources for realization of actions, offer application of matrix for the ground of management possible consequences. It is expedient to choose criteria: at the estimation of threats –– a degree of negative influence is on activity of enterprise, expense of resources, on avoidance of influence of threat; at the estimation of possibilities –– a degree of positive influence is on activity of enterprise, expense of resources, on the use of possibility.
  • Ескіз
    Документ
    Моніторинг в системі безпечності та якості харчових продуктів на підприємствах харчової промисловості
    (2019) Труш, Юлія Леонідівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    Обґрунтовано необхідність та позитивні сторони впровадження системи НАССР на підприємствах харчової промисловості України й проведено узагальнення характеристики системи. Досліджено обов’язки фахівців з питання проведення та забезпечення процесу моніторингу в системі безпечності та якості харчової продукції. Проаналізовано цілі та способи процесу моніторингу в системі НАССР. Обґрунтовано, яким чином та за допомогою яких документів проводиться фіксування результатів процесу моніторингу, серед яких основним документом є протокол моніторингу та супровідні протоколи, що пов’язані з основним.
  • Ескіз
    Документ
    Практичні аспекти удосконaлення контролю якостi продукцiї нa пiдприємствaх хлiбопекaрської гaлузi
    (2019) Труш, Юлія Леонідівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    В умовах інтеграції України з світові економічні спільноти питання удосконалення якості продукції на підприємствах харчової промисловості, в тому числі й підприємствах хлібопекарської галузі, розглядається як вирішальна умова зростання конкурентоспроможності продукції на внутрішньому ринках. Конкурентоспроможність хлібобулочної продукції залежить від забезпечення та реалізації ефективності намірів товаровиробників. In the conditions of integration of Ukraine with world economic communities questions of perfection of quality of products on the enterprises of food industry, including enterprises of bakery industry, examined as a decision condition of height of competitiveness of products on internal markets.
  • Ескіз
    Документ
    Якість сировини на підприємствах хлібопекарської галузі: теоретичний та практичний аспект
    (2018) Труш, Юлія Леонідівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    Висока якість продукції є гарантом реалізації та цільового розвитку всієї економічної системи управління підприємством, що включає похідні завдання, зокрема зменшення витрат виробництва, високу якість сировини, розширення частки ринку та інноваційний розвиток, оскільки підвищення якості без застосування сучасних інноваційних способів виробництва і технології неможливе. Важливість впливу фактора – якості сировини - відіграє першорівневе значення для забезпечення високої якості хліба і хлібобулочних виробів, так як якість сировини (борошно) на 70-80% визначає характеристики кінцевої продукції. High quality of products is the guarantor of realization and target development of the entire economic system of enterprise management, including the derivative tasks, in particular reduction of production costs, high quality of raw materials, expansion of the market share and innovative development, since the improvement of quality without the use of modern innovative methods of production and technology is impossible. The importance of the influence of the factor - the quality of raw materials - plays a paramount importance for ensuring the high quality of bread and bakery products, as the quality of raw materials (flour) by 70-80% determines the characteristics of the final product.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка праці та інноваційного внеску спеціалістів у підвищення якості продукції в процесі проектно-конструкторських робіт
    (2017) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Труш, Юлія Леонідівна; Левченко, Юлія Григорівна
    В статті запропоновано оцінку праці та інноваційного внеску спеціалістів в процесі проектно-конструкторських робіт, що дає змогу визначити ефективність праці робітників в ході робіт зазначеного виду, і в свою чергу позитивно відобразитися на якості готової продукції. In the article the evaluation work and innovative contributions of experts in process design work, allowing you to determine the effectiveness of workers in the work of this type, and in turn positively appear on product quality.
  • Ескіз
    Документ
    Інвестиційна безпека як складова економічної безпеки
    (2016) Закревська, Людмила Миколаївна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    Досліджено проблеми забезпечення інвестиційної безпеки як визначальної функціональної складової економічної безпеки. Визначено, що найважливішим компонентом аналізу інвестиційної безпеки є аналіз загроз, які можуть бути зовнішніми і внутрішніми. Проаналізовано загрози, які визначають рівень інвестиційної безпеки країни. Визначено, що найбільш перспективним напрямом фінансових надходжень на територію України є грошові перекази з-за кордону громадян-українців. The problems of providing investment security as defining the functional component of economic security. Determined that the major component of investment security analysis is to analyze the threats that may be external and internal. Threat analyzes that determine the level of investment security. Determined that the most promising area of financial flows to Ukraine is remittances from abroad Ukrainian citizens.
  • Ескіз
    Документ
    Управління якістю продукції: поняття та функції
    (2015) Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Труш, Юлія Леонідівна
    Результати проведених досліджень вказують на наявність застарілих чинних регулятивних документів, які визначають основні функції управління якістю, що не вирішують всіх проблем розвитку процесу управління. Запропоновано удосконалити поняття «управління якістю продукції» та додати в склад існуючих функцій управління якістю продукції функцію «аналіз ринку та встановлення цілей». The studies indicate the presence of old existing regulatory documents that define the basic functions of quality management that does not solve all the problems of the management process. A perfect concept of "quality management" and add to the existing structure functions of quality control function "market analysis and goal setting."
  • Ескіз
    Документ
    Кафедрі економіки і права - 80 років
    (2010) Заїнчковський, Анатолій Олександрович
    80 років — дата ювілейна. Такий вік кафедри економіки і права Національного університету харчових технологій. Це одна із найстаріших кафедр університету, кафедра- ветеран. Вона багата своєю історією, має великий досвід роботи, є провідною на факультеті Економіки і менеджменту. 80 years - the anniversary date. This age of Economics and Law of National University of Food Technologies. This is one of the oldest departments of the university, kafedra- veteran. It is rich in its history, has extensive experience, is leading at the Faculty of Economics and Management.