Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 14
  • Ескіз
    Документ
    Провідність контакту: надпровідний графен із D-хвильовим спарюванням – нормальний графен із різними швидкостями Фермі
    (2018) Король, Анатолій Миколайович; Медвідь, Наталія Вікторівна; Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна
    У рамках формалізму Блондера-Тинкхема-Клапвійка розраховується провідність контакту: нормальний графен — d-хвильовий надпровідний графен. Власні функції, коефіцієнти андріївського та нормального відбивання обчислюються за допомогою розв’язування рівняння Дірака-Боголюбова-де Жена. Вважається, що швидкості Фермі набувають різних значень в нормальній і надпровідній областях. Розглядається випадок щільового графена. Крім s-хвильового спарювання, яке розглядалось у [16; 17], можливими є також неконвенційні параметри порядку, такі як d-хвильова, р-хвильова і навіть f -хвильова надпровідності. У статті показано, що характеристики контакту для d-хвильової надпровідності є вельми чутливими до значення z = vn / vs де, vn та vs — швидкості Фермі в нормальній і надпровідній областях відповідно. Цей висновок стосується як андріївського, так і нормального відбивання. Показано, що перше з них є домінуючим процесом у формуванні провідності. Одержані результати є правильними для довільного значення орієнтаційного кута d-хвиль. Також розраховано і проаналізовано залежність електропровідності від зовнішнього електростатичного потенціалу та від енергії Фермі. Провідність G(E) розраховано з урахуванням того факту, що зовнішній електричний потенціал прикладено до надпровідної частини контакту, що розглядається. Характерною рисою залежності провідності від енергії Фермі квазіелектронів G(E) є наявність максимальних значень (піків) у залежності G(E). Крім того, крутизна кривих G(E) істотно залежить від значення швидкості Фермі vF . Проаналізовано залежність провідності від зовнішнього електростатичного потенціалу, а також від енергії Фермі для різних значень ротаційного кута. Одержані результати можуть бути корисними в пристроях електроніки на основі графену.
  • Ескіз
    Документ
    Тунельна прозорість графенової симетричної двор’єрної структури з бар'єрами швидкості фермі
    (2017) Король, Анатолій Миколайович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна; Вишняк, Володимир Вікторович
    Розраховано і проаналізовано коефіцієнт квантової трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля крізь два симетричні бар’єри із, квантовою ямою посередені. Бар’єри утворюються за рахунок різних швидкостей Фермі в різних областях структури і є прямокутними. Показано, що спектри трансмісії мають яскраво виражений тунельно-резонансний характер. Важливою рисою спектрів є те, що вони періодичні по всій шкалі енергій. Конфігурація дозволених і заборонених зон істотно залежить від значень швидкості Фермі в бар’єрах, а також від товщини бар’єрів і ширини квантової ями. Із цього випливає, що дана структура може ефективно слугувати енергетичним фільтром для квазіелектронів Дірака-Вейля, за допомогою якого зручно регулювати діапазон енергій для фільтрації носіїв заряду. The quantum transmission coefficient of the Dirac-Weil quasielectrons is calculated and analyzed through two symmetric barriers with a quantum well in the middle. Barriers are formed at the expense of different Fermi velocities in different regions of the structure and are rectangular. It is shown that the transmission spectra have a pronounced tunnel-resonant character. An important feature of the spectra is that they are periodic throughout the scale of energy. The configuration of the allowed and forbidden zones depends essentially on the values ​​of the Fermi velocity in the barriers, as well as on the thickness of the barriers and the width of the quantum well. It follows that this structure can effectively serve as a power filter for Dirac-Weil quasielectrons, by which it is convenient to regulate the energy range for filtering charge carriers.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив швидкості Фермі на коефіцієнт трансмісії квазіелектронів Дірака-Вейля в однобар’єрній графеновій структурі
    (2016) Король, Анатолій Миколайович; Вишняк, Володимир Вікторович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Гуцало, Інна Володимирівна
    Розглядається однобар’єрна наноструктура, створена на базі одношарового безщільового графену з різними значеннями швидкості Фермі в бар’єрній області. В рамках континуальної моделі за допомогою релятивістського рівняння Дірака-Вейля, яке не містить масового члена, розраховується коефіцієнт проходження квазіелектронів Т крізь дану структуру. Для одержання кількісних значень коефіцієнта квантової прозорості розглядуваної системи Т використано метод трансферних матриць. Аналізується залежність величини Т від параметрів даної структури – передовсім від значення швидкості Фермі, а також від зовнішнього електростатичного потенціалу, товщини бар’єру і кута падіння носіїв заряду на бар’єр. We consider the single-barrier nanostructure based on the monolayer gapless graphene with various values of the Fermi velocity in the barrier region. The coefficient of the quasielectron transmission through the given structure T is calculated with the help of the relativistic Dirac-Weyl equation which doesn’t contain the mass term within the framework of the continuum model. We use the transfer-matrix method to obtain the numerical values of the quantum transparency of this system T. The dependence of the quantity T on the parameters of the structure considered is analyzed – first of all on the Fermi velocity magnitude, as well as on the external electrostatic potential, on the barrier width and on the angle of the charge carrier incidence on the SL.
  • Ескіз
    Документ
    Релаксаційні та фазові переходи рослинного жиру
    (2001) Лазаренко, Микола Миколайович; Дядечко, Олена Володимирівна; Баглюк, Сергій Володимирович; Король, Анатолій Миколайович
    Рослинний жир має розгалужену макромолекулу, яка складається з триацилгліцеринів. Фізичні та технологічні властивості рослинного жиру визначаються аморфно-кристалічним станом. Порівняно з процесами кристалізації є практично не вивченим аморфний стан і зміни термодинамічних і кінетичних параметрів у ньому. У роботі розраховані релаксаційні характеристики процесів склування. Vegetable fat is a branched macromolecule consisting of triacylglycerols. Physical and technological properties of vegetable fat determined amorphous-crystalline state. The amorphous state and changes of the thermodynamic and kinetic parameters hardly have studied compared with the processes of crystallization. In this paper we calculated the relaxation characteristics vitrification processes.
  • Ескіз
    Документ
    Теплофізичні дослідження молекулярної рухливості частково кристалічного олігомера
    (2003) Лазаренко, Михайло Васильович; Баглюк, Сергій Володимирович; Король, Анатолій Миколайович; Носенко, Тамара Тихонівна
    До олігомерів відноситься рослинний жир, який має розгалужену макромолекулу, складену з триацилгліцеринів. Фізичні та технологічні властивості рослинного жиру визначаються аморфно-кристалічним станом. Порівняно з процесами кристалізації є практично не вивченим аморфний стан і зміни термодинамічних і кінетичних параметрів у ньому. The oligomers include vegetable fat, which has a branched macromolecule consisting of a triacylglycerol. Physical and technological properties of vegetable fat determined amorphous-crystalline state. The amorphous state and changes of the thermodynamic and kinetic parameters hardly have studied compared with the processes of crystallization.
  • Ескіз
    Документ
    Як достовірно розрахувати коефіцієнт внутрішнього перенесення вологи в кукурузник зародках
    (2002) Луцик, Юрій Павлович; Король, Анатолій Миколайович; Вербицький, Борис Ілліч; Шаран, Андрій Васильович
    В статті наведено результати досліджень мікропористої структури кукурудзяних зародків та розмірів мікропор. Показано залежність поглинання вологи від температури. The paper presents the results of a study of a microporous structure that corn germ size micropores. The dependence of swallowing water temperature.
  • Ескіз
    Документ
    Прозорість невпорядкованої супергратки, складеної із потенціальних бар’єрів та квантових ям із розсіючими центрами всередині бар’єрів
    (1993) Король, Анатолій Миколайович
    Розраховуються спектри невпорядкованої супергратки, складеної із скінченної послідовності почережно змінних квантових ям та прямокутних потенціальних бар’єрів, всередині яких містяться розсіюючі центри із сильно локалізованим потенціалом. Energetic spectra are evaluated for the disordered superlattice constructed from the potential barriers and quantum wells, which containes the scatterers with strongly localized potential.
  • Ескіз
    Документ
    Порова структура кукурудзяних зародків
    (2001) Луцик, Юрій Павлович; Король, Анатолій Миколайович; Вербицький, Борис Ілліч; Шаран, Андрій Васильович
    В статті наведені визначені для кукурудзяних зародків інтегральні та диференціальні криві розподілу мікропор за радіусами. Вказані залежності отримані при температурах 2930 та 3130 К. Встановлено, що майже 90% всіх мікропор в зразках припадає на область мікропор з радіусом до 90%  10-10 м. Найбільше мікропор з радіусами 37 10-10 м та 67 10-10 м. The volume of pores, integral and different curves of pores distribution by radii, effective radius, and value of specific surface are determined in the present paper for corn germs. It is stated, that the almost 90% of micropores are with the radius up to 90%  10-10 m. The maximal amounts of the micropores have the radii 37 10-10 m and 37 10-10 m.
  • Ескіз
    Документ
    Як достовірно розрахувати коефіцієнт внутрішнього перенесення вологи в кукурудзяних зародках
    (2002) Луцик, Юрій Павлович; Король, Анатолій Миколайович; Вербицький, Борис Ілліч; Шаран, Андрій Васильович
    В статті наведені визначені для кукурудзяних зародків коефіцієнти ефузії і термічної ефузії в залежності від вмісту вологи. Коефіцієнти ефузії мають найбільші значення 1,5  10-11 м2/с при вологовмістах до 10% і залишаються сталими до вологовмісту 30%. Коефіцієнти термічної ефузії зростають при підвищенні температури. Determined for corn germs the coefficients of effusion and thermal effusion depended on water contents are presented in the paper. Coefficent of effusion has the maximal value 1,5  10-11 m2/s for water contents 10% and remained constant up to water contents 30%. Coefficient of thermal effusion increases at the rise of temperature.
  • Ескіз
    Документ
    Dielectric permittivity of semiconductors with narrow forbidden gap in the long-wave limit
    (1976) Sheka, D.; Korol, Anatoliy; Шека, Д. І.; Король, Анатолій Миколайович
    In the random phase approximation the dielectric permittivity is evaluated for a semiconductor with a band structure described by Kane’s energy band scheme. It is demonstrated that the fact that several hole bands have been taken into account, when the operator of the kinetic energy ceased to be the Dirac one plays the principal role in the calculation of the static dielectric permittivity ε(q →0).