Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
7 результатів
Результати пошуку
Документ Методичні підходи при створенні адаптивних сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Кириленко, Віктор Володимирович; Коломієць, Леонід АндрійовичПри створенні нових сортів пшениці озимої використовуються різні методи селекції: гібридизація, індукований мутагенез та внутрішньосортові добори. Застосування штучних комплексних інфекційних фонів патогенів безпосередньо на селекційному матеріалі дозволяє відбирати форми з груповою стійкістю проти хвороб. Наявність стрес-факторів у період зимівлі сприяє добору зимостійких трансгресивних форм, які служать родоначальниками нових сортів. Метод термічного мутагенезу базується на основі використання сортів ярої пшениці, які або висіваються під зиму, або піддаються довготривалій (90−120 днів) яровизації. Внутрішньосортовий добір нетипових для основного складу біотипів серед гетерогенних форм – цінний вихідний матеріал для створення нових сортів пшениці озимої. Development of new varieties of winter wheat causes the use of different selection methods: hybridization, induced mutagenesis and intravarietal selection. Application of artificial complex infectious backgrounds of pathogens directly on breeding material allows to select a form with group resistance to diseases. The presence of stress factors during wintering helps to select winter-hardy transgressive forms that became the progenitor of new varieties. Method of thermal mutagenesis is based on the use of spring wheat varieties that are either planted under winter, or subjected to prolonged (90-120 days) vernalization. Intravarietal selection of unusual biotypes for the basic structure among heterogeneous forms provides valuable initial material for the creation of new varieties of winter wheat.Документ Селекційна цінність ліній і сортів пшениці м'якої озимої в умовах Лісостепу України(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Замліла, Надія Петрівна; Вологдіна, Галина Борисівна; Туренко, Т. Д.; Гуменюк, О. В.Проаналізовано селекційну цінність та сортоутворюючу здатність ліній та сортів пшениці м'якої озимої за результатами конкурсного і попереднього сортовипробувань лабораторії екологічної селекції Миронівського інституту пшениці. Selection value and variety-forming ability of bread winter wheat lines and varieties resulted from competitive strain test and prove preliminary strain test at laboratory of ecological breeding of The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat have been analyzed.Документ До сторічного ювілею Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України(2018) Кочмарський, Валентин СергійовичВисвітлено історію організації, розвитку та діяльності Миронівської селекційно-дослідної станції і Миронівського інституту пшениці, створеного на її базі, та окремих структурних підрозділів. Показано роль академіка В.М. Ремесла і провідних учених у становленні науково-дослідної установи, що завдяки їхнім вагомим науковим здобуткам стала одним з провідних наукових центрів світу. History of the organization, development and activity of Myronivka breeding and research station and Myronivka Institute of Wheat which has been established on its base and individual departments and laboratories is elucidated. The role of Academician Vasyl’ M. Remeslo and leading scientists in the development of the scientific institution that owing to their significant academic achievements has become one of the leading research centers worldwide is shown.Документ Результати селекції сільськогосподарських культур у Миронівському інституті пшениці(2018) Кочмарський, Валентин Сергійович; Ковалишина, Ганна Михайлівна; Колючий, Володимир Тарасович; Волощук, Г. Д.; Борсук, Г. Ю.; Власенко, Віктор Андрійович; Петренко, О. В.За увесь період наукової діяльності станції та інституту створено і передано на державне сортовипробування 262 сорти дев’ятнадцяти сільськогосподарських культур, з яких районовано 132, що свідчить про високу ефективність селекційної роботи в науковій установі. Over the entire period of scientific activity of the station and the Institute 262 varieties of nineteen crops have been submitted to the State variety testing and 132 ones of them have been released which indicates for high efficiency of breeding work in the scientific institution.Документ Джерела цінної геноплазми селекційних поколінь миронівських сортів пшениці м'якої озимої(2018) Власенко, Віктор Андрійович; Кочмарський, Валентин Сергійович; Колючий, Володимир Тарасович; Борсук, Г. Ю.За 96-річний період селекційної роботи в МІП НААН створено п'ять поколінь сортів пшениці озимої, які обумовлені п'ятьма різними цінними генетичними компонентами. На перспективу показані і обґрунтовано напрями створення нових сортів пшениці озимої, які забезпечать підвищення ефективності селекційної роботи, формування генетичного різноманіття, розширення адаптивного потенціалу п'ятого покоління і створять генетичну основу для виведення сортів миронівської селекції шостого покоління з більш високим генетичним потенціалом продуктивності, підвищеною стійкістю до екстремальних умов навколишнього середовища і високою якістю зерна. During the 96-year period of breeding at The V.M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS five generations of winter wheat varieties which are determined by five different valuable genetic components have been created. Prospective directions for creating new winter wheat varieties are shown and justified. They will provide improved plant breeding, development of genetic diversity, increasing the adaptive capacity of the fifth generation and will create a genetic basis to develop at Myronivka varieties of the sixth generation with higher genetic potential of productivity, increased resistance to extreme environmental conditions and good grain quality.Документ Використання параметрів екологічної пластичності та стабільності в селекції тритикале озимого(2016) Волощук, Світлана Іванівна; Кочмарський, Валентин СергійовичНа державне сортовипробування передано сорт озимого тритикале Обрій Миронівський зернового направлення з потенційною урожайністю 0,9 т/га, зимостійкий, стійкий до вилягання, несприятливих біотичних і абіотичних чинників середовища, з хорошою якістю зерна, синхронним розвитком бічних стебел. Сорт належить до групи генотипів, які, як правило, значно підвищують врожайність при поліпшенні умов середовища, тому його можна рекомендувати для вирощування в умовах високої культури землеробства. The variety of winter triticale Obriy Myronivs’kyi with potential of productivity 9,0 t/hа, being winter-hardy, resistant to lodging, biotic and abiotic environmental factors, with high grain quality, synchronous development of lateral shoots has been submitted to the state strain test. This variety belongs to group of genotypes which, as a rule, considerably increase productivity at advance of environmental conditions, so it may be recommended for cultivation in high standard of farming conditions.Документ Новий високоякісний сорт пшениці м'якої озимої Мирлєна(2016) Кочмарський, Валентин Сергійович; Черемха, Олександр Михайлович; Вологдіна, Галина Борисівна; Гуменюк, О. В.Наведено детальну характеристику морфоагробіологічних ознак і якостей нового сорту пшениці м’якої озимої Мирлєна селекції Миронівського інституту пшениці. Проведено аналіз родоводу сорту. The article presents detailed morphological, agronomic and biological characteristics of new winter bread wheat cultivar Myrliena bred at the V. M. Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS of Ukraine. Pedigree of the cultivar has been analysed.