Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
1 результатів
Результати пошуку
Документ Ефективність використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості(2024) Левченко, Юлія Григорівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Мельниченко, Олег ВікторовичМетою роботи виступає оцінка сучасного стану інноваційної активності підприємств харчової промисловості, визначення їх інноваційного потенціалу та ефективності його використання в умовах тривалої економічної кризи. Для досягнення поставленої мети було використано дані Державної служби статистики України за 2016–2020 рр., оскільки обрана кількість підприємств останній раз оновлювалася у 2020 р. Проведено дослідження динамічної зміни питомої вага інноваційно активних підприємств переробної промисловості у загальній кількості підприємств, інноваційно активних підприємств харчової проми¬словості у загальній кількості підприємств та інноваційно активних харчових підприємств у загальній кількості переробних підприємств. Охарактеризовано вартість необоротних активів харчових підприємств, з одночасним виділенням позитивних змін у вартості основних виробничих засобів, довгострокових біологічних активів, незавершених капітальних інвестицій, довгострокових фінансових інвестицій та інших необоротних активів. Надано оцінку обсягу інноваційних витрат харчових підприємств з позитивними зрушеннями у складі інвестицій у НДР, виконаних власними силами, НДР, виконаних іншими підприємствами та інших витрат на інновації (за виключенням НДР). Проаналізовано обсяг реалізованої інноваційної продукції (товарів, послуг) харчовими підприємствами з виділенням інноваційної продукції (товарів, послуг) нової для ринку та інноваційної продукції (товарів, послуг) нової лише для підприємства. Оцінено зміни в чисельному складі працівників, задіяних у виконанні наукових досліджень і розробок з виділенням питомої ваги дослідницького персоналу (у т.ч. дослідників з науковими ступенями доктора й кандидата наук), технічного персоналу й допоміжного персоналу. Практичні аналізовані кроки керівного складу свідчать про підвищення ефективності використання інноваційного потенціалу підприємств харчової промисловості, результатом якого є збільшення інноваційно активних підприємств, нарощування інвестицій в основний та людський капітал, збільшення витрат на інноваційні дослідження та обсягу виробленої й реалізованої інноваційної продукції