Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсифікація ферментативного дегумінгу соняшникової олії ультразвуковою обробкою
    (2023) Носенко, Тамара Тихоновна; Жупанова, Діана Олександрівна
    Ензимне дегумування рослинних олій все більш широко використовується для вилучення фосфоліпідів із рослинних олій. Одна із проблем його застосування є тривала обробка фосфоліпазними препаратами. Одним із методів інтенсифікації масообмінних, фізико-хімічних та біохімічних процесів є ультразвукова обробка. Метою даної роботи було дослідження дії ультразвуку на ефективність ензимного дегумування соняшникової олії та її впливу на фізико-хімічні показники олії. Для ензимного дегумування соняшникової олії були використані ферментні препарати компанії Novozyme (Данія) Lecitase® Ultra та нові препарати із фосфоліпазною активністю, зокрема, Quara® Boost (фосфоінозитол фосфоліпаза С та фосфоліпаза С) та Quara Low P (фосфоліпаза A1). Ультразвукову обробку здійснювали в ультразвуковому апараті МЕДІТОН (Україна) із частотою 22 кГц протягом 5, 8 та 11 хв. Вміст фосфоровмісних сполук в олії, кислотне числотне і пероксидне число визначали стандартними методами. Антиоксидантну активність олії визначали за швидкістю гасіння радикалів 2,2-дифеніл-1-пікрілгідразілу (DPPH). Встановлено, що під дією ультразвуку вихід олії після ензимного дегумінгу підвищувався від 0,2 до 0,7 % у порівнянні із контрольними зразками (без використання ультразвуку). При цьому тривалість дегумування скоротилась від 60 хв (у контролі) до 8-11 хв. при використанні ультразвукової обробки. Вміст фосфоліпідів в олії зменшувався вдвічі порівняно із контролем внаслідок ультразвукової обробки і становив 0,03-0,04 %. Встановлено деяке підвищення значення кислотного числа та більш високий вміст пероксидів у дегумованій олії із використанням ультразвукової обробки. Антиоксидантна здатність таких зразків олії також зменшувалась. За використання препарату Quara Low P окисна стабільність олії була найвищою. Таким чином, використання ультразвукової обробки для ферментативного дегумінгу соняшникової олії суттєво прискорює даний процес. Максимальний вихід гідратованої олії було одержано за використання препарату Quara Boost та 11 хв. дії ультразвуку. Залишковий вміст фосфоліпідів у зразках гідратованої олії суттєво не відрізнявся. Перспективним способом удосконалення ензимного дегумінгу є використання нових ферментних препаратів Quara Boost та Quara Low Р та одночасної ультразвукової обробки.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние предварительного микроволнового нагрева на переработку семян рапса
    (2013) Носенко, Тамара Тихоновна; Манк, Валерий Вениаминович; Дроков, Висарион Григорьевич
    В работе было исследовано влияние предварительной микроволновой обработки семян рапса на содержание глюкозинолатов, выход масла и содержание в нем фосфолипидов. Используемая мощность микроволнового поля составляла 100-300 Вт. Масло извлекали на шнековом лабораторном прессе. Содержание глюкозинолатов определяли с использованием Глюкотеста, содержание фосфолипидов – спектрофотометричним методом. В работе показана возможность использования предварительной микроволновой обработки для снижения содержания глюкозинолатов. Обработка семян рапса в микроволновом поле существенно увеличивала скорость высушивания и выход рапсового масла. Полученные результаты могут быть использованы в производстве рапсового масла и для обработка рапсового жмыха с целью снижения содержания глюкозинолатов. Investigation of microwave pretreatment of rape seed influence on glucosinolate content, oil input, phospholipid content was the purpose of this work. 100-300 Вт microwave capacity was used for pretreatment of rape seeds. Oil was produssing by pressing on lab screw press. Glucosinolate content was determined using glucotest and phospholipid content by spectrophotometric method. Possibility of microwave pretreatment of rape seeds using for glucosinolate content decreasing is shown in this study. Rape seed treatment with microwave heating accelerates seed drying considerably and increases rape oil yield. Obtaining results can be used in rape oil production and treatment of rape cake in order to decrease the glucosinolate content.