Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Перспективи використання фруктово-ягідної сировини у технології м’ясних натуральних напівфабрикатів(2019) Штонда, Оксана Анатоліївна; Пасічний, Василь МиколайовичУ статті представлено результати аналітичних досліджень хімічного складу ягід і фруктів, які в перспективі можуть бути використані як сировина для маринадів при виробництві м’ясних маринованих напівфабрикатів. Завдання створення нових продуктів потребує нових підходів і прийомів технологій. Використання натуральних рослинних компонентів з антиокислювальним ефектом дасть змогу отримати продукт без консервантів і стабілізаторів. А антиокислювальна дія натуральних рослинних компонентів пояснюється наявністю різних груп біологічно-активних речовин. У зв’язку з цим рослинна сировина може бути використана у складі м’ясних продуктів. Внесення активних компонентів фруктово-ягідної сировини до складу рецептур м’ясних систем дасть змогу збільшити термін їх придатності та відкоригувати органолептичні показники. The article presents the results of analytical studies of the chemical composition of berries and fruit, which in the future can be used as raw material for marinades in the production of meat marinated semi-finished products. The task of creating new products requires new approaches and techniques. The use of natural herbal components with antioxidant effect allows to obtain a product without preservatives and stabilizers. And the antioxidant action of natural plant components is explained by the presence of different groups of biologically active substances. In this regard, this vegetable raw material can be used in the composition of meat products. The introduction of active components of fruit and berry raw materials in the formulations of meat systems will increase their shelf life and adjust their organoleptic characteristics.Документ Розробка оксистабільних композицій аюрведичних сумішей прянощів для косметичної промисловості(2019) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Пасічний, Василь Миколайович; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна ГеннадіївнаУ статті обґрунтовано доцільність створення нових косметичних засобів на основі однієї з найдавніших холістичних систем оздоровлення людини ‒ Аюрведи. Основою таких засобів є розробка складу аюрведичних сумішей натуральних прянощів (масал) для різних енергетичних конституцій ‒ Вати, Пітти та Капхи. Здійснено аналіз властивостей прянощів та обґрунтовано їх поєднання у складі композицій: для Вати та Капхи ‒ кмин і чорний перець, коріандр і чорний перець, розмарин і чебрець; для Пітти ‒ барбарис та коріандр. Універсальною пряністю, що може бути рекомендована для косметичних засобів усіх трьох типів конституції, є кардамон. Expediency of creation of new cosmetic products based on one of earliest holistic systems of human health rehabilitation ‒ Ayurveda ‒ was proved. The base of such products is development of composition of Ayurvedic spices mixtures (masala) for different energy constitutions ‒ Vata, Pitta, Kapha. Analysis of spices’ properties was conducted and their combination in certain compositions was proved: for Vata and Kapha ‒ cumin and black pepper, coriander and black pepper, rosemary and thyme; for Pitta ‒ barberry and coriander. The universal spice, which may be recommended for cosmetic products of all three types of constitutions, is cardamom.Документ Розробка оксистабільних композицій аюрведичних сумішей прянощів для косметичної промисловості(2019) Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Пасічний, Василь Миколайович; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Бандура (Кузьмик), Ульяна ГеннадіївнаОбґрунтована доцільність створення нових косметичних засобів на основі однієї із найдавніших холістичних систем оздоровлення людини – Аюрведи. Основою таких засобів є розробка складу аюрведичних сумішей натуральних прянощів (масал) для різних енергетичних конституцій – Вати, Пітти та Капхи. Здійснено аналіз властивостей прянощів та обґрунтовано їх поєднання у складі композицій: для Вати та Капхи – кмин та чорний перець, коріандр та чорний перець, розмарин та тім‘ян; для Пітти – барбарис та коріандр. Універсальною пряністю, що може бути рекомендована для косметичних засобів усіх трьох типів конституції є кардамон. Олійні екстракти прянощів одержано методом мацерації соняшниковою рафінованою дезодорованою олією за гідромодуля 1:5 і тривалості процесу - 10 діб. Визначено зміну показників якості зразків олійних екстрактів за зберігання протягом 8 тижнів за умов автоокиснення (температура 22±2°С) при вільному доступі світла і повітря. Вихідне значення пероксидного числа становило 10 ммоль1/2О/кг. Визначено, накопичення пероксидів в усіх екстрактах відбувається повільно протягом перших 4-х тижнів і прискорюється по завершенню цього періоду. Встановлено, що олійний екстракт кардамону виявляється найбільш стабільним у порівнянні із рештою досліджуваних екстрактів: пероксидне число у ньому зросло на 2,8 ммоль1/2О/кг, що значно менше, ніж у решти екстрактів (на основі кмину та чорного перцю – на 4,2ммоль1/2О/кг; коріандру та чорного перцю – на 4,5; розмарину та тім’яну – на 6,1; барбарису та коріандру – відповідно на 4,0ммоль1/2О/кг), що пов’язано із підвищеним вмістом у кардамоні природніх антиоксидантів. Встановлено присутність у олійному екстракті кардамону монотерпенів α-пінену та 1,8-цинеолу, які складають легколеткі фракції ефірних олій, які належать до інгібіторів вільнорадикального окиснення. Expediency of creation of new cosmetic products based on one of earliestholistic systems of human health rehabilitation – Ayurveda – was proved. The base of such products is development of composition of Ayurvedic spices mixtures (masala) for different energy constitutions –Vata, Pitta, Kapha. Analysis of spices’properties was conducted and their combination in certain compositions was proved: for Vata and Kapha – cumin and black pepper, coriander and black pepper, rosemary and thyme; for Pitta – barberry and coriander. The universal spice, which may be recommended forcosmetic products of all three types of constitutions, is cardamom. The spices oily extracts were obtained through maceration with sunflowerrefined deodorized oil with the duty of water 1:5 and process time – 10 days. Change in quality attributes ofoily extracts samples upon storage during 8 weeks under conditions of autoxidation(temperature22±2°С) with free access of light and air was determined. The initial valueof peroxide index was 10 mmol1/2О/kg. It was determined that accumulation of peroxides in all extracts happens slowly during first 4 weeks and accelerates at the end of this period. It was determined that cardamom oily extract appears to be the most stable comparing to other examined extracts: its peroxide index has increased by 2,8mmol1/2О/kg, that is much less than the other examined extracts (on the basis of cumin and black pepper – by 4,2 mmol1/2О/kg; coriander and black pepper – by 4,5; rosemary and thyme– by 6,1; barberry and coriander–respectivelyby 4,0 mmol1/2О/kg); this happens owing to high concentration ofnatural antioxidants in cardamom. It was determined that in cardamom oily extract there are monoterpenes of α-pinene and 1,8-cineole, which composereadily volatilefactions of essential oils, which belong to inhibitory agentsof free-radical oxidation.Документ Визначення вмісту біологічно активних речовин в розроблених композиціях прянощів(2017) Бандура (Кузьмик), Ульяна Геннадіївна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Пасічний, Василь Миколайович; Миколів, Іван МихайловичУ статті обґрунтовано доцільність використання композицій прянощів у технології паст кисломолочних. Визначено, що розроблені композиції прянощів характеризуються високим вмістом біологічно активних речовин: фенольних сполук — 42,4... 223,4 мг/100 г, у тому числі рутину — 2,2...3,1 мг/100 г та катехіну — 1,6... 5,6 мг/100 г, а також таніну — 0,4... 9,4 мг/100 г. Ступінь забезпечення добової потреби людини біологічно активними речовинами при вживанні кисломолочних паст з композиціями прянощів становить: рутин — до 8,0%, танін — до 4,7%, катехін — до 5,6%. The article substantiates the expediency of using spice compositions in the technology of sour milk products. It has been determined that spices compositions are characterized by a high content of biologically active substances: the content of phenolic compounds is 42.4...223.4 mg/100 g; of rutin — 2.2...3.1 mg/100 g; of catechin — 1.6...5.6 mg/100 g;of tannin — 0.4...9.4 mg/100 g. The degree of maintenance of daily human needs of biologically active substances is: rutin — up to 8.0 %, tannin — up to 4.7%, catechin — up to 5.6%.