Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка екологічної безпеки та технологічних характеристик цикорію за результатами мікробіологічних та дериватографічних досліджень
    (2024) Попова, Інна Вадимівна; Василів, Володимир Павлович; Паламарчук, Ігор Павлович; Муштрук, Наталія Михайлівна; Кукла, Олексій Васильович
    Наявність великої кількості важких металів у рослинах і ґрунтах, які використовуються для вирощування сільськогосподарських культур, постійно впливає на екологічну безпеку відповідного середовища. Збільшення концентрації мікроелементів та сполук важких металів в рослинних тканинах призводить до порушень обміну речовинросилинних і тваринних організмів. Таким чином, тривалий вплив високих концентрацій важких металів та їх сполук у ґрунті і рослинах може спричиняти патологічні зміни або порушення біологічних процесів. Аналіз взаємодії мікро-і макронутрієнтів з вуглеводними складовими рослинної сировини цикорію ставить на меті можливе нивелювання негативного впливу утворених комплексів на загальний екологічний стан навколишнього середовища.Для проведення дослідження використано недеструктивний метод рентгенофлуоресцентного аналізу біологічно-активних сполук, що є найбільш точним та ефективним з точки зору часу проведення експеременту.Дериватографичні методи дослідження, або комбіновані методи термічного аналізу, дозволяють одночасно отримувати в автоматичному режимі дані про зміну маси речовини і швидкості цієї зміни, а також отримувати фізико-хімічні характеристики таких процесів. Вибір традиційних методів аналізу, зокрема тонкошарової хроматографії, спектрофотометрії, вимірювання кута поляризації, електрофорезу, зумовлено відносною простотою і точністю одержаних даних. Результати досліджень, проведених щодо вмісту мікроелементів та їх взаємодії з вуглеводами рослинної інуліновмісної сировини, показали, що вміст 20 макро-та мікроелементів у коренях цикорію визначали методом рентгенофлуоресцентного аналізу. Дослідження підтвердило закономірність зміни вмісту мікроелементів в залежності від термічної обробки, зокрема в жорстких умовах. За результатами проведених досліджень, встановлено, що термічна обробка коренів цикорію, зокрема їх смаження, суттєво поліпшує мінеральний склад цієї рослинної сировини. Розроблений метод недеструктивного аналізу вмісту мінеральних компонентів у рослинній сировині, що використовує вуглеводи як матрицю для вимірювань, дозволяє отримувати достовірні результати. Доведено, що тип вуглеводу майже не впливає на результати аналізу. На базі отриманих даних розроблено серію стандартних зразків для визначення вмісту елементів, таких як Cd, Zn, Pb та Hg, і побудовані відповідні калібрувальні криві. Дослідженням дериватографії підтверджено утворення комплексів кальцію та магнію з інуліном, а також стабілізацію сахаридів при комплексоутворенні з названими елементамита визначає подальшу стратегію зменьшення негативного впливузазначених сполук на живі організми
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмісної рослинної сировини
    (Дослідження впливу електрогідравлічного оброблення на перехід складових в екстрагент цукровмістної рослинної сировини / І. В. Попова, Л. М. Вєрченко, Т. С. Кос, Ю. В. Слива // Харчова наука і технологія. – 2009. – № 2 (7). - С. 62-63., 2009) Попова, Інна Вадимівна; Кос (Гусарук), Тетяна Святославівна; Вєрченко, Лідія Михайлівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Представленні результат теоретичних і експериментальних досліджень хімічного вмісту цикорію і цукрового буряку також як і взаємодії його хімічних субстанцій один з іншим під технологічними процедурами.Present the results of theoretical and experimental studies of the chemical content of chicory and sugar beet as well as its interaction of chemical substances with each other in technological procedures.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів гідролізом інуліну цикорію у присутності лимонної кислоти
    (2007) Попова, Інна Вадимівна; Лезенко, Галина Олександрівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Мірошник, Володимир Олександрович
    Встановлені оптимальні умови процесу добування фруктозо-інулоолігосахаридних продуктів, розроблена технологічна схема переробки свіжих коренеплодів та порошку сушеного цикорію.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технологічної схеми добування фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів із цикорію в присутності лимонної кислоти
    (2010) Попова, Інна Вадимівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Визначено оптимальні параметри гідролізу цикорної сировини лимонною кислотою зі збереженням у кінцевому продукті максимальної кількості цінних мінеральних та органічних компонентів цикорію.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості перебігу і кінетики кріогідролізу інуліну
    (НУХТ, 2007) Попова, Інна Вадимівна; Хомічак, Любомир Михайлович; Олійник, Алла Василівна; Лезенко, Галина Олександрівна
    Здійснено і досліджено перебіг гідролізу інуліну у водних розчинах соляної кислоти при низьких і субнульових температурах. Вивчено залежності швидкості гідролізу від температури, концентрацій інуліну та кислоти. Встановлено порядок реакції гідролізу інуліну у замороженій суспензії з урахуванням кінетичних особливостей мономолекулярних реакцій при субнульових температурах.
  • Ескіз
    Документ
    Лимонна кислота у сиропах із цикорію
    (2011) Попова, Інна Вадимівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Визначено оптимальні параметри гідролізу цикорної сировини лимонною кислотою зі збереженням у кінцевому продукті максимальної кількості цінних мінеральних та органічних компонентів цикорію.