Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка екологічної безпеки та технологічних характеристик цикорію за результатами мікробіологічних та дериватографічних досліджень
    (2024) Попова, Інна Вадимівна; Василів, Володимир Павлович; Паламарчук, Ігор Павлович; Муштрук, Наталія Михайлівна; Кукла, Олексій Васильович
    Наявність великої кількості важких металів у рослинах і ґрунтах, які використовуються для вирощування сільськогосподарських культур, постійно впливає на екологічну безпеку відповідного середовища. Збільшення концентрації мікроелементів та сполук важких металів в рослинних тканинах призводить до порушень обміну речовинросилинних і тваринних організмів. Таким чином, тривалий вплив високих концентрацій важких металів та їх сполук у ґрунті і рослинах може спричиняти патологічні зміни або порушення біологічних процесів. Аналіз взаємодії мікро-і макронутрієнтів з вуглеводними складовими рослинної сировини цикорію ставить на меті можливе нивелювання негативного впливу утворених комплексів на загальний екологічний стан навколишнього середовища.Для проведення дослідження використано недеструктивний метод рентгенофлуоресцентного аналізу біологічно-активних сполук, що є найбільш точним та ефективним з точки зору часу проведення експеременту.Дериватографичні методи дослідження, або комбіновані методи термічного аналізу, дозволяють одночасно отримувати в автоматичному режимі дані про зміну маси речовини і швидкості цієї зміни, а також отримувати фізико-хімічні характеристики таких процесів. Вибір традиційних методів аналізу, зокрема тонкошарової хроматографії, спектрофотометрії, вимірювання кута поляризації, електрофорезу, зумовлено відносною простотою і точністю одержаних даних. Результати досліджень, проведених щодо вмісту мікроелементів та їх взаємодії з вуглеводами рослинної інуліновмісної сировини, показали, що вміст 20 макро-та мікроелементів у коренях цикорію визначали методом рентгенофлуоресцентного аналізу. Дослідження підтвердило закономірність зміни вмісту мікроелементів в залежності від термічної обробки, зокрема в жорстких умовах. За результатами проведених досліджень, встановлено, що термічна обробка коренів цикорію, зокрема їх смаження, суттєво поліпшує мінеральний склад цієї рослинної сировини. Розроблений метод недеструктивного аналізу вмісту мінеральних компонентів у рослинній сировині, що використовує вуглеводи як матрицю для вимірювань, дозволяє отримувати достовірні результати. Доведено, що тип вуглеводу майже не впливає на результати аналізу. На базі отриманих даних розроблено серію стандартних зразків для визначення вмісту елементів, таких як Cd, Zn, Pb та Hg, і побудовані відповідні калібрувальні криві. Дослідженням дериватографії підтверджено утворення комплексів кальцію та магнію з інуліном, а також стабілізацію сахаридів при комплексоутворенні з названими елементамита визначає подальшу стратегію зменьшення негативного впливузазначених сполук на живі організми
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технологічної схеми добування фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів із цикорію в присутності лимонної кислоти
    (2010) Попова, Інна Вадимівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Визначено оптимальні параметри гідролізу цикорної сировини лимонною кислотою зі збереженням у кінцевому продукті максимальної кількості цінних мінеральних та органічних компонентів цикорію.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження взаємодії білкових речовин з вуглеводами у молочно-цикорних сумішах
    (2005) Попова, Інна Вадимівна; Фещенко, Галина Петрівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Лезенко, Галина Олександрівна
    Досліджено та проаналізовано взаємодію білкових речовин з вуглеводами цикорію у модельних молочно-цикорних сумішах для подальшого використання при розробленні технологій цикорієвмісних молочних продуктів. Такі типи взаємодії встановлено поляриметричними, хроматографічними та електрофоретичними методами в модельних системах та промислових зразках.
  • Ескіз
    Документ
    Лимонна кислота у сиропах із цикорію
    (2011) Попова, Інна Вадимівна; Слива, Юлія Володимирівна
    Визначено оптимальні параметри гідролізу цикорної сировини лимонною кислотою зі збереженням у кінцевому продукті максимальної кількості цінних мінеральних та органічних компонентів цикорію.
  • Ескіз
    Документ
    Одержання фруктозо-інулоолігосахаридних сиропів з використанням електроімпульсних технологій
    (2008) Дашковський, Юрій Олександрович; Попова, Інна Вадимівна; Маринін, Андрій Іванович; Василів, Володимир Павлович
    Наведені результати досліджень впливу електроімпульсних технологій на гідроліз інуліну та визначені параметри використання електрогідравлічного оброблення інулоолігосахаридних сиропів у технологічній схемі Славутського цикорієсушильного комбінату. Results on the effect of technology on the electropulse hydrolysis of inulin and the parameters of electro-processing inulooligosaharidnih syrups in the technological scheme Slavuta tsikoriesushilnogo plant.