Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори
    (2017) Силка, Ірина Миколаївна; Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Науменко, Ксенія Андріївна; Чепель, Наталія Василівна
    В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з отриманням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин — ефірні олії надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з отриманням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями. Ключові слова: натуральні ароматизатори, ефіроолійна сировина, ефірна олія, імітована дистиляція, фракції, фракційна перегонка. The scientific work is based on necessity and feasibility of developing highly complex technology of herbal raw material for obtaining quality finished products with minimal losses of raw materials. Food industry needs to expand the range of products using natural flavors to replace their synthetic analogues. One of the main sources of aroma-forming components for the flavoring of food products is spicyaromatic raw materials, which are in sufficient quantities on the territory of Ukraine. Allocated concentrates of aromatic substances — essential oils — give products a specific aroma of natural raw materials, increase their nutritional value, enrich the biologically active substances. For rational use of raw materials and provision of various technologies of food products with natural aromatic substances on the basis of essential oils it is expedient to use innovative methods of their processing to obtain natural flavors with given aromatic properties.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні підходи до виробництва натуральних ароматизаторів
    (2016) Силка, Ірина Миколаївна
    У статті розглянуто нові підходи до виробництва натуральних ароматизаторів з ефіроолійної сировини. Досліджено асортимент сировини для виробництва ароматизаторів, яка містить ароматичні речовини оригінального аромату. Представлені результати теоретично розрахованих та практично відпрацьованих режимів фракційної перегонки ефірної олії кмину звичайного. Проведено газохроматографічний аналіз ефірної олії кмину та продуктів її переробки. The article is devoted to current issues of new approaches to the production of natural flavors from aromatic raw materials. Investigated range of raw materials which contains original aromas for production of natural food flavors. The results of fractional distillation of essential oil from thymus vulgaris were calculated theoretically and verifed practically. The gaschromatographic analysis of of essential oil from thymus vulgaris and its refined products was conducted.
  • Ескіз
    Документ
    Технологія натуральних ароматизаторів орієнтованих на вітчизняну сировинну і апаратурну базу
    (2016) Фролова, Наталія Епінетівна; Силка, Ірина Миколаївна
    Проведено наукові і практичні дослідження технології, яка впроваджує фракційну вакуумну дистиляцію в переробку ефірних олій, що дозволяє отримати серію натуральних харчових ароматизаторів з однієї ефірної олії. З’ясовано технологічні стадії, встановлено параметри процесів, визначено якісні показники готових ароматизаторів. Розроблено апаратурно-технологічну схему виробництва натуральних ароматизаторів, а також рецептури ароматизаторів для внесення в харчові продукти. Food flavors began to produce industrial way only in the XX-th century. Flavours improve the flavor, the assimilation of products and expand the assortment products of the same type. Natural flavors are especially in demand. They are represented in the Ukrainian market poorly. Essential oils belong to the natural flavor, too. Essential-oil industry of Ukraine works more for export. There are many solutions of essential oils recycling, for example, distillation, extraction, liquid gases, membrane technology and others. The purpose of this work is the study of technological stages of production of natural flavorings of local essential oils. Subject of research - essential oil from the seeds Corіandrum satіvum L. Fractions were obtained by fractional distillation of the essential oil on the automatic setting. There are ready flavor with floral, herbal, pine aromas. Major technological conditions of temperature and pressure are presented in the article. Fractions can be mixed to produce new flavors and expand the assortment. The technical complex of instrumental analysis allows planning flavor. Package of application computer programs determines the ratio of essential oils fractions in the new flavors. These flavorings can be used beverage industry in the manufacture of hard liquor "Chernigov" and "Starokievskaya" and other sectors of the food industry. This technology is implemented in natural flavors during the year on the equipment of domestic production.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб імітованої дистиляції - раціональна основа фракційної перегонки ефірних олій
    (2009) Фролова, Наталія Епінетівна; Українець, Анатолій Іванович; Силка, Ірина Миколаївна
    Показана можливість використання законів і механізмів препаративної газової хроматографії для імітованого моделювання процесів фракційної перегонки ефірних олій. Наведені наукові засади і практичні розробки виготовлення насадки препаративної колонки з можливістю ефективного управління реальним процесом фракційної перегонки, контролем та оптимізацією технологічних режимів. The possibility of using laws and mechanisms of the preparative gas chromatography for imitated modeling processes of essential oil fractional distillation has been shown. Scientific basis and practical developments of the preparative column preparation with the possibility of the effective management of real fractional distillation process, control and optimize the technological regimes have been resulted.