Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 35
  • Ескіз
    Документ
    Логічна модель періодичних процесів в утфельних вакуум-апаратах з двоетапною кристалізацією
    (2020) Бокоч, Іван Васильович; Трегуб, Віктор Григорович; Клименко, Олег Миколайович
    У статті представлено розроблену логічну модель вакуум-апарата періодичної дії (ВАПД) з процесом двоетапної кристалізації в термінах уніфікованої мови моделювання UML (Unified Modeling Language), що є невід ’ємною частиною уніфікованого процесу розробки програмного забезпечення і мовою широкого профілю. Це відкритий стандарт, що використовує графічні позначення для створення абстрактної моделі системи. Така логічна модель дає змогу наочно відобразити один із найскладніших процесів у цукровій промисловості — процес кристалізації цукру. Описано принцип роботи комбінованого ВАПД при варінні маточного утфелю та, на його основі, утфелю першого продукту. Також детально описано метод підготовки маточного утфелю і наведено його переваги над класичними затравками та затравними суспензіями. Розроблена логічна модель включає чотири основні діаграми мови UML: класів, що слугує для подання структури моделі; послідовності, що показує послідовність об’єктів під час виконання певної операції; стану, що показує послідовність станів, в яких може опинитися об’єкт залежно від зовнішніх подій і реакції об’єкта на ці події; діяльності, яка призначена для опису зміни стану об’єкта під дією внутрішніх наперед визначених дій. Для побудови логічної моделі використана створена в табличній формі параметрична логіко-динамічна модель вакуум-апарата з переліком операцій циклу, умовами їх початку та керуючими діями. Запропонована логічна модель дасть змогу більш наочно зрозуміти процеси, що відбуваються у ВАПД з нестаціонарним форм-фактором під час підготовки маточного утфелю і на його основі утфелю першого продукту та спростить подальші дослідження двоетапного процесу кристалізації і розробку систем автоматизації для вищенаведеного процесу. The article presents the developed logical model of a vacuum apparatus of periodic action (VAPA) with the process of two-stage crystallization in terms of the unified modeling language UML, which is an integral part of the unified software development process and is a broad profile language. UML uses graphical notation to create an abstract model of the system and is quite relevant today. This logical model makes it possible to visualize one of the most complex processes in the sugar industry — the process of sugar crystallization. The article describes the principle of the combined VAPA operation during preparing uterine massecuite and, on its basis, massecuite of the 1st product. The article describes in detail the method of preparation of uterine massecuite and its advantages over the classic seed suspensions. The developed logical model includes four main diagrams of the UML language: classes, which serves to represent the structure of the model; sequence that shows the sequence of objects during specific operation; state that shows the sequence of states in which an object may find itself depending on external events and the object’s response to those events; activities that are designed to describe changes in the state of the object under the influence of internal predefined actions. To build this logical model, a parametric logical-dynamic model of the vacuum apparatus created in tabular form with a list of cycle operations, conditions of their beginning and control actions was used. As a result, the work described in this article will provide a clearer understanding of the processes occurring in VAPA with non-stationary form factor during the preparation of uterine massecuite and the first product which is based on the massecuite. Also it will simplify further work in the study of two-stage crystallization process and development of automation systems for the above process.
  • Ескіз
    Документ
    Реалізація оптимальної системи керування апаратом для вирощування дріжджів
    (2016) Самойленко, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор Григорович
    У статті розглянуто технологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що відбуваються в ферментерах циклічним способом при постійному підживленні. Розроблена система оптимального керування апаратом періодичної дій для вирощування хлібопекарських дріжджів складається з двох підсистем: динамічної підсистеми оптимального керування процесом вирощування і логічної підсистеми керування робочим циклом апарата. Оцінка ефективності функціонування системи здійснюється шляхом імітаційного моделювання процесу вирощування дріжджів, що дозволяє покращити керуючі дії, які використовуються для оптимізації процесу, що призводять до виконання одного із двох критерії керування: мінімізації тривалості циклу або максимізації виходу дріжджів.The article deals with the manufacturing process of baking yeast growing is happening in fermenters cyclic manner with constant feeding. The development system optimal control apparatus of bakery yeast growing consists of two subsystems: subsystem of dynamic optimal growing process control and logic control subsystem duty cycle apparatus of bakery yeast growing. The first is based on the established mathematical model of biomass growth, covering all phases of the development process, characteristic cultivation periodic baking yeast. Evaluating the effectiveness of the system is done by simulation modeling process of growing yeast. This improves control actions are used to optimize the process leading to the implementation of one of the two criteria of control: minimizing cycle time or maximizing the output of yeast.
  • Ескіз
    Документ
    Логіко-лінгвістична модель процессу вирощування хлібопекарських дріжджів
    (2016) Самойленко, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор Григорович
    Підвищення ефективності технологічного процесу вирощування хлібопекарських дріжджів вимагає застосування сучасної системи управління з використанням нечіткої логіки та нейронних мереж. Використання логіко-лінгвістичної моделі дозволяє отримувати нові знання про складний технологічний процес, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між факторами, що діють на об’єкт управління. Improving the efficiency of the process of growing baker’s yeast requires the use of modern management system using fuzzy logic and neural networks. Using logical and linguistic model allows to obtain new knowledge about the complicated process, identify causal relationships between factors acting on the object management.
  • Ескіз
    Документ
    Порівняльна оцінка нелінійних і нейромережних регуляторів при випадкових збуреннях
    (2015) Романюк, Олександр Валентинович; Трегуб, Віктор Григорович
    Створення нових технологій висуває все більш жорсткі вимоги до якості функціонування систем управління. Удосконалення систем управління шляхом розробки нових типів виконавчих пристроїв дає певний ефект, але значна частина проблем, таких як підвищення швидкодії, інваріантність до зовнішніх впливів, змін характеристик об’єкта управління тощо, даним підходом не вирішуються. У зв ’язку з цим бурхливого розвитку набули сучасні інтелектуальні технології. У системах управління складними технологічними установками досить часто використовуються стандартні регулятори, які широко застосовуються завдяки своїй простоті і високій надійності. Проте вони не можуть оперативно самонавчатися і перебудовуватися при зміні параметрів складних елементів технологічних установок, особливо у випадках неконтрольованих збурень. Замість цих регуляторів з жорсткою структурою актуально використовувати інтелектуальні регулятори, які легко перебудовуються й перенавчаються, змінюючи свої коефіцієнти, і пристосовуються до зовнішнього навколишнього середовища. Creation of new technologies requires stronger functioning of control systems. Improvement of management systems through the development of new types of actuators gives a certain effect, but many problems, such as increased performance, invariance to external influences, changes in the characteristics of the control object, etc., can not be solved using this approach. In this regard, the rapid development of advanced intelligent technologies should be acquired. In control systems for complex technical installations standard regulators are often used: integral (I), a proportional-integral (PI), proportional-integral-derivative (PID), which are widely recognized for their simplicity and high reliability. However, they can not quickly change themselves when the nonlinear parameters of complex elements of technical installations change, particularly in cases of uncontrolled disturbances. Smart, easily rebuilt and retrained controllers, changing their coefficients and adapting to the external environment, are used now instead of controllers with rigid structure.
  • Ескіз
    Документ
    Математичне моделювання періодичних процесів в автоклавах з протитиском
    (2014) Клименко, Олег Миколайович; Трегуб, Віктор Григорович
    Моделювання періодичних процесів є актуальним завданням для їх автоматизації, мета якої — вивчення поведінки апарата в різних умовах, а також знаходження оптимального проходження процесу. Від процесу стерилізації залежать якість і тривалість зберігання продуктів, тому важливим є використання нових методів і підходів для реалізації й управління цими процесами. Для моделювання періодичних процесів усе частіше застосовується об'єктно-орієнтоване моделювання. Існує великий вибір мов об'єктного орієнтування, проте найбільш поширена уніфікована мова моделювання UML (Unified Model-ing Language), яка відноситься до мов візуального моделювання.
  • Ескіз
    Документ
    Алгоритм і програма вибору програмно-технічного комплексу
    (2014) Грищенко, А. П.; Трегуб, Віктор Григорович
    Визначити найкращий ПТК з усієї їх сукупності, наявної на сучасних ринках, досить складно, оскільки при цьому треба враховувати всі властивості об'єкта, який автоматизується, знаходити раціональний компроміс між різними суперечливими критеріями (потужністю, надійністю, відкритістю, вартістю тощо). Зважаючи на це, важливо розглянути ті властивості ПТК, які відрізняють їх при використанні, дозволяють потенційним користувачам краще зрозуміти різницю між окремими комплексами, поєднати конкретні властивості об'єкта й вимоги до системи його автоматизації з характеристиками і параметрами конкретних ПТК. Усі ці характеристики взаємопов'язані і зміна однієї призводить до зміни інших. Вирішення таких проблем можливе за допомогою однокритеріальних і багатокритеріальних оптимізаційних алгоритмів. Determining the best HSC from all available variants is a rather complicated task because all properties of an object must be taken into account; the requirements to the control system must be considered; some reasonable compromise between various conflicting criteria (power, reliability, openness, cost, etc.) must be found. Therefore, it is important to consider the distinctive properties of HSC, allowing potential users to understand the differences between the complexes, to link the specific object properties and requirements of its automation features and settings of specific HSC. All these characteristics are interconnected. These problems can be solved using single- and multi-objective optimization algorithms.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення кінетичних параметрів для процесу вирощування хлібопекарських дріжджів
    (2015) Чорна, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор Григорович
    У статті розглянуто технологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що відбуваються в ферментерах циклічним, способом при постійному підживленні. Апарати, в яких відбуваються процеси з міжфазними переходами, мають свої особливості, що ускладнюють їх оптимальне керування. Кінетична модель процесу вирощування хлібопекарських дріжджів містить кінетичні параметри, охоплює весь можливий діапазон зміни термодинамічних сил і часових стадій розвитку процесу та враховує те, що циклічний процес може відбуватися як за наявності періоду індукції (латентного періоду), так і за його відсутності. Запропоновано метод визначення кінетичних параметрів, а також визначено регресійні залежності для форм-фактора, який залежить від початкових параметрів процесу та сталої часу, то пов'язана з параметрами, які впливають на швидкість перебігу процесу вирощування хлібопекарських дріжджів. The article deals with the manufacturing process of baking yeast growing which is happening in fermenters using cyclic technique with constant feeding. Apparatus, in which the proc-esses of interfacial transitions occur, have their own characteris-tics complicating their optimal management A kinetic model of a process of bakery yeast growing contains kinetic parameters covering the whole possible range of variation of thermodynamic forces and temporal stages of the development process and considers that the cyclic process can take place both in the presence of an induction period (latency) and in its absence. A method of determining the kinetic parameters is proposed. The regression dependence for the form factor, which depends on the initial parameters of the process and the time constant asso-ciated with the parameters that affect the growing speed of the process of baking yeast, has been determined.
  • Ескіз
    Документ
    Моделювання періодичного процесу вирощування хлібопекарських дріжджів з використанням мови UML
    (2014) Чорна, Юлія Олександрівна; Трегуб, Віктор Григорович
    Розглядається біотехнологічний процес вирощування хлібопекарських дріжджів, що здійснюється за періодичним способом та характеризується наступними стадіями: складка, накопичення, дозрівання, вивантаження та очищення. Математична модель апарата для вирощування хлібопекарських дріжджів складається з логічної та динамічної частини. Для опису логічної частини використовується уніфікована мова моделювання UML. We consider the process of growing biotech baking yeast, carried out periodic manner and characterized by the following stages: fold, accumulation, maturation, unloading and cleaning. A mathematical model of the machine for raising baking yeast consists of logic and dynamic parts. To describe the logic of using Unified Modeling Language UML.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз системи керування для промислового кондиціонера із парозволожувачем
    (2012) Голінко, Ігор Михайлович; Трегуб, Віктор Григорович
    Розглянуто метод керування за “оптимальним режимом” промисло­вого кондиціонера.Проведено аналіз системи штучного мікроклімату та запропоновано параметрич­ну схему системи керування промис­ловим кондиціонером. Може вико­ристовуватися спеціалістами для синтезу та аналізу системи керування кондиціонерів. Presents a method of control "optimum mode" industrial air conditioner. The analysis of the artificial climate and proposed parametric diagram of the control of industrial air conditioning. Can be used by practitioners for synthesis and analysis of the control system of air conditioners.
  • Ескіз
    Документ
    Комп'ютерно-інтегровані структури управління технологічними комплексами неперервного типу
    (1999) Ладанюк, Анатолій Петрович; Трегуб, Віктор Григорович; Кишенько, Василь Дмитрович
    При автоматизації виробництв неперервного типу враховувались та використовуються як найбільш прості методи та алгоритми (на основі теорії лінійних систем), так і сучасні досягнення теорії управління (робастні та адаптивні системи, методи оптимізації, ситуаційне управління, використання елементів штучного інтелекту і т.д.). In industrial automation continuous type were taken into account and used as the most common methods and algorithms (based on the theory of linear systems), and modern control theory to achieve (robust and adaptive systems, optimization techniques, case management, use of elements of artificial intelligence, etc.).