Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 29
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення експлуатаційних характеристик брагоректифікаційних установок шляхом оптимізації роботи теплообмінного обладнання
    (2023) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Запорожець, Юлія Владиславівна
    Відомі способи отримання ректифікованого спирту в брагоректифікаційних установках, оснащених розгінною колоною, передбачають введення на її тарілку живлення спиртовмісних напівпродуктів і побічних продуктів у вигляді конденсату пари з температурою 25-30 оС. Для ефективного виділення і концентрування летких домішок необхідною умовою є збільшення витрати пари від 2,56 до 3,59 кг/кг безводного спирту, введеного в колону (на 28,7 %). З метою оптимізації роботи установки авторами запропоновано подавати на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісні фракції у вигляді пари, що не сконденсувалася в сепараторі вуглекислого газу, дефлегматорах бражної, епюраційної (головну фракцію) і спиртової колон (непастеризований спирт), а також сивушну фракцію і сивушний спирт в пароподібному стані. Дослідження ефективності інноваційного способу проводили у виробничих умовах у два етапи. На першому етапі в розгінну колону подавали 2 % несконденсованої у дефлегматорах пари, на другому етапі — 5 %. Розрахунок витрати води на охолодження теплообмінного обладнання і пари проводили в перерахунку на 1 дал безводного спирту, введеного в колону. Встановлено, що технічне рішення дозволяє зменшити загальні витрати води на 0,032 м3/дал (5,1 %), а пари на 1,2 кг/дал (1,9 %) порівняно з відомим способом. При цьому якісні показники спирту етилового ректифікованого відповідали нормативним показникам для спирту сорту «Люкс». За умови організації парових потоків живлення розгінної колони прибуток для заводу потужністю 3000 дал спирту на добу становитиме близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах основних колон від 2 до 5 % для живлення колони дозволяє зменшити витрату пари від 10 до 8,8 кг/дал, а прибуток збільшити на 33,3 %.
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація процесу перегонки спиртової бражки
    (2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Ободович, Олександр Миколайович
    Критеріями оптимізації процесу перегонки спиртової бражки є якісний склад бражного дистиляту, концентрація етилового спирту в дистиляті і барді та питома витрата гріючої пари в бражній колоні. Вказані показники залежать від якісного складу бражки, кількості і типу тарілок, гідравлічного режиму їх роботи, температурного режиму процесу перегонки, способу обігріву колони, ступеню декарбонізації бражки та ефективності системи автоматизації для управління і контролю технологічних параметрів. Вагомим фактором оптимізації є збільшення тривалості контакту пари і бражки на тарілках колони задля досягнення стану фаз, близького до рівноважного. Авторами запропонована енергозберігаюча технологія перегонки бражки в режимі контрольованих циклів затримки і переливу її, розроблена конструкція бражної колони для реалізації інноваційного способу та апаратурно-технологічна схема включення її в роботу. У виробничих умовах встановлено оптимальні технологічні параметри і гідравлічні режими роботи експериментальної колони циклічної дії. Доведено, що інноваційний спосіб дозволяє збільшити тривалість контакту пари та бражки на кожній тарілці до 35—40 с і скоротити час переливу її з тарілки на тарілку до 1,5—1,7 с, завдяки чому концентрація етилового спирту в бражному дистиляті зросла на 33 % (до 60 % об.), пропускна здатність колони по рідині — на 17 % (від 15000 до 18000 дм3/год), а питома витрата гріючої пари на процес брагоперегонки зменшилась на 60 % (від 25 до 10 кг/дал в перерахунку на безводний спирт, введеного на тарілку живлення). Для досягнення вищевказаних показників в бражній колоні достатньо встановити 24 лускоподібні тарілки із змінним вільним перерізом, що дозволяє зменшити металоємність технологічного обладнання. Criteria for optimization of the distillation process of the distillated liquor are qualitative composition of the liquor distillate, concentration of ethyl alcohol in the distillate and bard and specific flow rate of heating steam in the distillation column. These characteristics depend on the quality composition of the mash, the number and type of plates, the hydraulic mode of their operation, the temperature mode of the distillation process, the method of heating the column, the degree of decarbonization of the mash and the effectiveness of automation of control and monitoring of technological parameters. An important optimization factor is to increase the contact time of steam and mash on the column plates in order to achieve a phase state close to equilibrium. The authors proposed an energy-saving technology for distillation of the mash in the mode of controlled cycles of its delay and overflow, developed a design of distillation column for the implementation of the innovative method and hardware-technological scheme of inclusion it to work. Under production conditions, the optimal technological parameters and hydraulic operating modes of the experimental column of cyclic action are established. It is proved that the innovative way allows to prolong time of contact of steam and mash on each plate to 35—40 s and to reduce time of its overflow from plate to plate to 1,5—1,7 s, due to this the concentration of ethyl alcohol in the distillate was increased by 33% (up to 60% vol.), the column capacity by 17% (from 15000 to 18000 dm3/h) and specific consumption of heating steam for distillation process was decreased by 60% (from 25 to 10 kg/dl in terms of anhydrous alcohol, introduced to the feed plate). In order to achieve the above-mentioned indicators, it is sufficient to install 24 flake plates with variable free cross-section, which allows reducing the metal-intensity of the technological equipment.
  • Ескіз
    Документ
    Про доцільність використання акумуляторів холоду на підприємствах
    (2015) Грищенко, Роман Володимирович; Форсюк, Андрій Васильович; Засядько, Ярослав Іванович; Пилипенко, Олексій Юрійович
    В роботі наведено аналіз доцільності використання акумуляторів теплової енергії (холоду) на підприємствах харчової промисловості. Проаналізовано графіки енергоспоживання декількох заводів, а також графіки сплати електроенергії за одно- та трьохзональною сіткою тарифів на прикладі молокозаводу «Danone» у м. Херсон. Отримані результати дають зрозуміти, що ефективність застосування льодоакумуляторів визначається не лише часовим проміжком для накопичення льоду, але і можливою швидкістю танення льоду, що в кінцевому підсумку, визначає кількість льоду в період «заряджання» акумулятора. Пропоновані міркування будуть використанні у розробці методик розрахунку льодоакумуляторів. The advisability of thermal energy accumulators’ utilization in food industry is presented and substantiated in the article. The time graphs of energy consumption for some plants along with the plots of electrical energy payments within a single- triple-zones tariffs as characteristic for the “Danone” diary plant in the city of Kherson have been analyzed. The results obtained have proved that the effectiveness of cold accumulators application is greatly determined not only by the available time of ice accumulation, but also by the achievable speed of the ice melting, which, eventually, determines the amount of ice which is necessary to generate during the accumulator “charge” period. The proposed considerations will be used at the developing of an ice accumulator design calculations methodology.
  • Ескіз
    Документ
    Зростання тиску в рідині при гідравлічному ударі
    (2014) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Форсюк, Андрій Васильович; Василенко, Сергій Михайлович
    Описано методику визначення максимального підвищення тиску в рідині при гідравлічному ударі. Представлено потрібні допоміжні матеріали, наведено числові приклади.
  • Ескіз
    Документ
    Плівкові течії в трубах випарних апаратів яблучного соку
    (2015) Прядко, Микола Олексійович; Глоба, Олександр Вікторович; Форсюк, Андрій Васильович; Глоба, В. З.
    У статті наведено результати досліджень низхідних плівкових течій яблучного соку в умовах його концентрування в сучасних випарнних апаратах. Показано особливості структури і фізичної моделі низхідних течій, що проявляються з підвищенням концентрації соку. Отримані результати доповнюють науково-технічну базу створення тепло. The results of studies into the downstream film flows of apple juice during its concentration in modern evaporators are presented. It is shown that as the apple juice is getting more concentrated, the structure and physical models of film flows change. The data oftained may by added to the theoretical bases for the modern designing practice of thermal technological plants.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення коефіцієнту тепловіддачі при кипінні холодильних агентів в акумуляторах холоду
    (2015) Пилипенко, Олексій Юрійович; Форсюк, Андрій Васильович; Засядько, Ярослав Іванович; Глушков, В. С.
    Використання розрахункових співвідношень які б адекватно описували теплообмін між теплообмінною поверхнею та холодильним агентом є вкрай необхідним для точного конструктивного розрахунку чи підбору теплообмінного обладнання холодильних установок, в тому числі, акумуляторів холоду. З врахуванням існуючих обмежень до обраних з огляду літературних джерел співвідношень, проведено математичне моделювання процесу теплообміну під час кипіння холодильних агентів та виконано графічне порівняння результатів розрахунку за моделлю та обраними розрахунковими співвідношеннями. Проведений аналіз дозволив обрати залежність яка, може бути використана в інженерних розрахунках акумуляторів холоду з накопиченням льоду на поверхні теплообміну. The use of correlations that would be capable to adequately account for the heat transfer between the surface and refrigerant are crucial for the accurate design calculations and p roper heat transfer equipment sizing, including cold accumulators with ice generation on the heat transfer surface. A vast multitude of such correlations for the determination of overall heat transfer coefficient valid for different cross sections pipes and processes conditions are available now in the literature. The calculations of heat transfer pertinent to the conditions of cold accumulators, lead to the results drastically deviating from those obtained in the framework of the direct experimentation carried out at the Department of Power Engineering and Industrial Refrigeration of NUFT.
  • Ескіз
    Документ
    Термічний опір у пристінному шарі низхідних плівок високов'язких рідин
    (2014) Прядко, Микола Олексійович; Глоба, Олександр Вікторович; Форсюк, Андрій Васильович; Глоба, В. З.
    У статті обґрунтовано гіпотезу високоефективного теплоперенесення в плівках густого яблучного соку. Визначено умови і методику проведення дослідження. Здійснено порівняння отриманих експериментальних даних з даними інших авторів і проаналізовано причини розбіжності. Результати дослідження теплогідродинамічних процесів, зокрема в пристінному шарі, при нагріванні високов 'язкої рідини та при її концентруванні, коли рідина стікає у вигляді плівки по внутрішній поверхні вертикальних труб, дали змогу виявити особливості механізмів теплоперенесення. Визначено вплив на термічний опір тепловіддачі геометричних та режимних параметрів і теплофізичних властивостей робочої рідини. Проаналізовано особливості фізичної моделі і механізмів теплоперенесення в пристінному шарі рідини, які визначають його термічний опір. Отримані результати доповнюють науковотехнічну базу створення теплотехнологічних установок. A hypothesis of highly effective heattransfer in the down falling apple juice films and its substantiations have been studied thoroughly. The experimental conditions and methods of experimentation as well as data processing methodology are presented and discussed. The obtained experimental results were compared with the data available in literature; the sources of discrepancies were analyzed. The results of thermo-hydrodynamic processes, in particulars within the boundary level, during the heating of the viscous falling down the inner vertical tubular surface films allowed to highlight the specifics of heat transfer. The influence of sur-face geometry, regime parameters and physical properties of working liquid were determined. The particulars of the physical model and transport mechanisms within the boundary layers of liquid, which determine its thermal resistance, are presented. The obtained results may add to the theoreti-cal bases for modern designing practice of thermal techno- logical plants.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження середнього об’ємного паровмісту динамічного двофазного шару в замкнутих термосифонах
    (2014) Мокляк, Василь Феодосійович; Василенко, Сергій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович
    Розглянуті умови використання термосифонів у якості теплопередавальних елементів в приладах з незалежним підведенням теплового потоку. Наведені закономірності процесів гідродинаміки в динамічному двофазному шарі термосифонів під час використання в якості робочих середовищ різних проміжних теплоносіїв. The conditions for theapplication ofthermosiphonsasheat transfer elementsin devices withindependent supply ofthe heat flux. Patternsare presentedin the dynamicprocesses of hydrodynamicsin thetwo-phase layerthermosiphonswhen used asworking mediaof different intermediateheat transfer fluids.
  • Ескіз
    Документ
    Тепловіддача в процесі концентрування низхідних плівок яблучного соку у вертикальних трубах
    (2005) Глоба, Олександр Вікторович; Прядко, Микола Олексійович; Глоба, В. З.; Форсюк, Андрій Васильович
    Наведено результати експериментальних досліджень тепловіддачі в процесах випаровування та кипіння низхідних плівок яблучного соку у вертикальній трубі. Необхідність досліджень зумовлена потребами розроблення і проектування установок для концентрування яблучного соку. Отримано дані щодо закономірностей тепловіддачі, які потрібні для науково обгрунтованого створення випарних установок фруктових соків. The results of experimental studies into the heat transfer in the processes of evaporation and boiling of falling apple juice films in a vertical pipe. The study is determined by the necessity in desing and development of evaporators for apple juice concentration. The data on the heat transfer mechanism obtained in this study will be used in the scientifically proven designing of fruit juice concentrators.
  • Ескіз
    Документ
    Теплоперенесення в плівках яблучного соку
    (2005) Глоба, Олександр Вікторович; Прядко, Микола Олексійович; Глоба, В. З.; Форсюк, Андрій Васильович
    Наведено результати досліджень взаємозв’язку плівкових течій і тепловіддачі під час випаровування та кипіння низхідних плівок яблучного соку у вертикальній трубі в діапазоні режимних параметрів і концентрацій соку, для яких наявні результати дослідження досить обмежені й суперечливі. Одержані дані потрібні для уточнення науково-обгрунтованих підходів до створення випарних установок фруктових соків. Results of investigations of the relationship film flows and heat transfer during evaporation and boiling downstream films apple juice in a vertical tube in the range of regime parameters and concentrations for which the available research results are limited and contradictory data obtained are needed to clarify the evidence-based approaches to the creation of evaporators fruity juices.