Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    Vibrating moistening of wheat grain
    (2023) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen
    The article experimentally established the influence of amplitude, frequency and duration of processing on the efficiency of vibratory wetting of wheat. With increasing amplitude and frequency of oscillations, as well as the duration of processing, the increase in moisture in the grain increases nonlinearly. With oscillation amplitudes of 10 and 20 mm and constant frequency of 10 Hz and processing duration of 8 min., Wheat grain increased moisture by 2.1%. Processing time more than 8 min. does not increase the moisture content of wheat. The largest increase in moisture in wheat was observed at an oscillation frequency of 12 Hz and an amplitude of 20 mm and a treatment duration of 5 min. Increasing the oscillation frequency more than 12 Hz did not lead to an increase in wheat moisture. It was found that the load does not affect the efficiency of moistening wheat grain. В статті встановлено вплив амплітуди, частоти і тривалості обробки на ефективність вібраційного зволожування пшениці. Зі збільшенням амплітуди і частоти коливань, а також тривалості обробки, вологість пшениці нелінійно збільшується. При амплітудах коливань 10 і 20 мм і постійною частотою 10 Гц і тривалості обробки 8 хв., зерно пшениці збільшило вологість на 2,1 %. Тривалість обробки більше 8 хв. не збільшує вологість пшениці. Найбільша вологість пшениці спостерігалась при частоті коливань 12 Гц, амплітуді 20 мм і тривалості обробки 5 хв. Збільшення частоти коливань більше 12 Гц не приводило до збільшення вологості пшениці. Встановлено, що навантаження не впливає на ефективність зволоження зерна пшениці.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of particle size distribution of grinded amber by electropulse discharges in a liquid medium
    (2021-01-27) Chornyi, Valentyn; Kharchenko, Yevgen; Mysiura, Taras; Popova, Nataliia; Zavialov, Volodymyr
    The article presents the study results of electropulse grinding of amber in aqueous and alcoholic media at different amounts of supplied energy. Description of the electropulse grinding laboratory installation, the mechanism of the destruction process of amber particles and methods of statistical processing of experimental data are given. It was established that alcohol medium has a greater impact on the efficiency of crushing than water. Thus, under the same conditions of energy supply, in the aqueous medium the weighted average particle size of amber was 601:6 688:9 m, and in an alcohol medium – 368:0 269:6 m. In an aqueous medium, the particle size decreased to 1/13.6 of raw sample, and in an alcoholic medium to 1/22.3 of raw sample compared to the initial size of raw amber. We found that in the aqueous medium the ratio of large to small fractions is mainly the same with the coefficient of alignment of particles with a size of 1.09. In an alcoholic medium, this ratio significantly differs, with the coefficient of alignment of amber particles of a size of 1.67 with the amount of supplied energy of 125 kJ. В статті представлені результати дослідження електроімпульсного подрібнення бурштину у водному та спиртовому середовищах при різній кількості підведеної енергії. Описано лабораторну електроімпульсну установку, механізм процесу руйнування бурштинових частинок і методів статистичної обробки експериментальних даних. Встановлено, що спиртове середовище має більший вплив на еффективність подрібнення, ніж вода. Таким чином, при однакових умовах підведення енергії, у водному середовищі середньозважений розмір частинок бурштину становив 601 мкм, а в спиртовому середовищі - 368 мкм. У водному середовищі, розмір частинок зменшився до 1/13,6 від необробленого зразка, а в спиртовому середовищі середній розмір частинок зменшився до 1/22,3 в порівнянні із початковим розміром необробленого зразка бурштину. Ми знайшли що у водному середовищі співвідношення крупних та дрібних фракційв основному таке саме, як і коефіцієнта вирівняності частинок за розмірами 1,09. У спиртовому середовищі, це співвідношення суттєво відрізняється, причому коефіциєнт розміру частинок бурштину із розміром 1,67 мкм із кількістю енергії, яку підведено 125 кДж.
  • Ескіз
    Документ
    Intensification of the extraction process manufacture of bitter tinctures
    (2017) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Chornyi, Valentyn; Rybachok, Albina
    The article substantiates the relevance of the use of extracts of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures, such as cardamom, red bitter pepper and ginger. When choosing the type of spicyaromatic raw material it was guided by its chemical composition, namely high content of vitamin C and phenolic compounds. The disadvantages of traditional technologies are considered and ways of solving these problems are determined with the purpose of intensification of the extraction process. A number of studies have been conducted to determine the kinetics of the extraction process, depending on the type of extractant, the size of the raw material particles, the phase ratio, the duration and temperature of the extraction process. The influence of temperature and mechanical refraction on the speed of passage of the extraction process of spiсу -aromatic raw materials is considered. The influence of the phase ratio, the type of extractant and the raw material on the process of extracting vitamin C and phenolic compounds from spiсу aromatic raw materials was established. Based on the foregoing, recommendations are made regarding the parameters of the extraction process for its intensification, and as a result is obtaining of bitter infusions of high biological value. Стаття обґрунтовує доцільність використання екстрактів пряної ароматичної сировини у виробництві гірких настоянок, таких як кардамон, червоний гіркий перець та імбир. При виборі виду пряної сировини він керувався її хімічним складом, а саме високим вмістом вітаміну С та фенольних сполук. Розглянуто недоліки традиційних технологій та визначено шляхи вирішення цих проблем з метою інтенсифікації процесу видобутку. Було проведено ряд досліджень для визначення кінетики процесу екстракції залежно від типу екстрагента, розміру частинок сировини, фазового співвідношення, тривалості та температури процесу екстракції. Розглянуто вплив температури та механічного заломлення на швидкість проходження процесу екстракції спіру-ароматичної сировини. Встановлено вплив фазового співвідношення, типу екстрагенту та сировини на процес вилучення вітаміну С та фенольних сполук із пряноароматичної сировини. Виходячи з вищевикладеного, даються рекомендації щодо параметрів процесу екстракції для її інтенсифікації, і як результат - отримання гірких настоїв високої біологічної цінності.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of the extraction process of spicy aromatic raw materials in the production of bitter tinctures
    (2017-09) Popova, Nataliia; Mysiura, Taras; Rybachok, Albina; Chornyi, Valentyn
    The research was conducted to determine the influence of the parameters of the extraction process on the extraction of target components from spices and aromatic raw materials for its intensification, and the ability of cardamom, ginger and red pepper to determine the accumulation of heavy metal ions was determined. Дослідження проводилося з метою визначення впливу параметрів процесу екстрагування на вилучення цільових компонентів з спецій і ароматичної сировини для його інтенсифікації, а також здатність кардамону, імбиру та червоного перцю визначати накопичення іонів важких металів.