Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 4 з 4
  • Ескіз
    Документ
    The micronutrient profile of medicinal plant extracts
    (2021) Zheplinska, Mariia; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Kuts, Anatoly; Slobodyanyuk, Natalia; Bal-Prylypko, Larysa; Nikolaenko, Mykola; Kokhan, Olena M.; Reznichenko, Yuriy; Salavor, Oksana
    Метою даної роботи є встановлення мікроелементного складу екстрактів і настоїв з лікарської сировини – календули лікарської та меліси лікарської. Встановлений мікроелементний профіль включає дані щодо вмісту таких макро- та мікроелементів, як кальцій, калій, натрій, залізо, цинк, мідь в екстрактах і настоях з меліси лікарської та календули лікарської. Серед макроелементів переважає натрій, перевага якого проявляється в календулі лікарській при настоюванні. Велика кількість кальцію також переходить у водно-спиртовий настій з календули лікарської. Переважаючими мікроелементами у водних екстрактах календули лікарської є мідь і цинк. Порівнюючи отримані результати кількості мікро- і макроелементів, які перейшли в екстракти, можна ствердно сказати, що календула лікарська більш багата цими речовинами. Оскільки настої та екстракти рекомендовано додавати як додатковий інгредієнт до овочевих та фруктових соків, відмічено їх позитивний вплив у напрямку забезпечення організму людини у рекомендованій добовій потребі калію та натрію. За результатами проведеного дослідження екстракти та настої меліси лікарської та календули лікарської можна розглядати як незамінне джерело мікроелементів для збагачення фруктово-овочевих соків серед консерв оздоровчого призначення. The purpose of this work is to determine the trace element composition of extracts and infusions from medicinal raw materials - medicinal calendula and medicinal lemon balm.The established micronutrient profile includes data on the content of such macro- and microelements as calcium, potassium, sodium, iron, zinc, and copper in extracts and infusions from Melissa officinalis L officinalis L and Сalendula officinalis. Sodium predominates from certain macronutrients, the superiority of which is manifested in Сalendula officinalis when infused. A large amount of calcium also passes into the aqueous-alcoholic infusion from Сalendula officinalis. Copper and zinc prevail among the determined microelements in water extracts of Сalendula officinalis. Comparing the results obtained, we can say in the affirmative about the micro- and macro elements that have passed into extracts that Сalendula officinalis is richer in these substances. Because infusions and extracts are recommended to be added as an additional ingredient to vegetable and fruit juices, their positive infusion on the human body will increase the recommended daily requirement of potassium and sodium. Based on the results of this study, extracts and infusions of Melissa officinalis L and Сalendula officinalis can be considered as an essential source of micronutrients for enriching fruit and vegetable juices in canned food for health purposes.
  • Ескіз
    Документ
    Teaching English Through Communicative Approach
    (2016) Kokhan, Olena M.
    As English is becoming a global language, good command of English is considered essential for personal andprofessional development of a person. Аny language plays an important role in the mental,emotional and social development of a person. Communication is one of the most important skills in learning English.It’s exchanging opinions, information, notions of social, cultural and political aspects of everyday life.
  • Ескіз
    Документ
    Importance of communication
    (2016) Kokhan, Olena M.
    The article highlights that good communication skills are key to success in life, work and relationships. Communication is the process by which we exchange information between individuals or groups of people. It is a process where we try as clearly and accurately as we can, to convey our thoughts, intentions and objectives. Communication is successful only when both the sender and the receiver understand the same information .In today's highly informational and technological environment it has become increasingly important to have good communication skills.
  • Ескіз
    Документ
    The introduction of the intellectual property concept in the hotel industry of Ukraine
    (Warszawa, ul. S. Kierbedzia, 4 lok.103, 2014) Basyuk, Daria; Myts, Julia; Kokhan, Olena M.
    An integrated approach to the implementation of information technology in the hospitality industry: includes the automation of business – processes inside the hotel, and the information about the hotel activity is accumulated and stored in a database on one or more server machines; involves the development of the internal information system to automate business processes via the Internet, which connects the hotel internal information system with its external partners; combining the internal and Internet systems in common business environment, which integrates all internal hotel services and provides response to any request from the outside through the methods of electronic data interchange.