Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
4 результатів
Результати пошуку
Документ Comparative characteristics of ethapolan and xanthan exopolysaccharides as agents for the increasing secondary oil extraction(2018) Ivahniuk, Mykola; Pirog, TatianaThe purpose of research – to compare the cost of nutrient mediums for obtaining culture fluids of Acinetobacter sp. IMB B-7005 and Xanthomonas campestris strains (xanthan gum producers) for its using in the secondary oil extraction. Materials and methods. Calculation of the culture fluid amount and the cost of nutrients for the ethapolan (producer – Acinetobacter sp. IMB B-7005) and xanthan (producers of Xanthomonas campestris strains) exopolysaccharides production as oil extraction agents for 262 oil wells of Oil and Gas Production Administration “Okhtyrkanaftogas” of JSC “Ukrnafta” was carried out taking into account the following parameters:4 times treatment per year of wells with the 15 m3 of EPS solution with its concentration 0,05%). Results and discussions. On the basis of the data on the concentration of synthesized polysaccharides by strainsproducer, the annual need for a culture fluid (545–1849 m3) was calculated for the treatment of wells of the OGPA “Okhtyrkanaftogas” and the amount of product per fermentation cycle according to selected technologies. Theoretical calculations have shown that costs for the nutrient medium preparing for Acinetobacter sp. IMB B-7005 culture fluid obtaining on waste sunflower oil after frying meat, necessary for increasing secondary oil extraction at “Okhtyrkanaftogas” wells in 1.8–5.4 times less than in the case of ethapolan obtaining on C2-C6 substrates, molasses or their mixtures. Comparison of nutrient medium cost for the preparation of ethapolan and the most famous polysaccharide xanthan obtained on molasses on technical glycerine was made. The cost of polysaccharide xanthan obtaining (in amount that would provide oil extraction in equivalent quantity like in case of ethapolan using) in 12.7–16.7 times higher compared to the ethapolan obtaining. Conclusion. Obtained results confirm the economic feasibility of the ethapolan synthesis on waste oil for the polysaccharide using in secondary oil production in comparison with the technologies for xanthan obtaining. Мета дослідження – порівняти вартість поживних середовищ для отримання культуральних рідин Acinetobacter sp. IMB B-7005 і штами Xanthomonas campestris (продуценти ксантанової камеді) для використання у вторинній екстракції олії. Матеріали та методи. Розрахунок кількості культуральної рідини та вартості поживних речовин для виробництва екзополісахаридів етаполану (продуцент – Acinetobacter sp. IMB B-7005) та ксантану (продуценти штамів Xanthomonas campestris) як нафтовидобувних агентів для 262 нафтових свердловин Нафтогазовидобувного управління. «Охтирканафтогаз» ВАТ «Укрнафта» проводилась з урахуванням наступних параметрів: 4-разова обробка на рік свердловин 15 м3 розчину ЕПС з концентрацією 0,05%). Результати та обговорення. На підставі даних про концентрацію синтезованих полісахаридів за штамами-продуцентами розраховано річну потребу культуральної рідини (545–1849 м3) для обробки свердловин НГПА «Охтирканафтогаз» та кількість продукту за цикл бродіння за до обраних технологій. Теоретичні розрахунки показали, що витрати на приготування живильного середовища для Acinetobacter sp. Отримання культуральної рідини ІМБ В-7005 на відпрацьованій соняшниковій олії після смаження м’яса, необхідної для збільшення вторинного видобутку нафти на свердловинах «Охтирканафтогаз» в 1,8–5,4 рази менше, ніж при отриманні етаполану на субстратах С2-С6, мелясі або їх сумішах. Проведено порівняння вартості живильного середовища для приготування етаполану та найвідомішого полісахариду ксантану, отриманого на мелясі на технічному гліцерині. Вартість одержання полісахариду ксантану (у кількості, яка б забезпечила екстрагування нафти в еквівалентній кількості, як при використанні етаполану) у 12,7–16,7 разів вища порівняно з одержанням етаполану. Висновок. Отримані результати підтверджують економічну доцільність синтезу етаполану на відпрацьованих оліях для використання полісахариду у вторинному виробництві олії порівняно з технологіями отримання ксантану.Документ Peculiarities of microbial exopolysaccharide ethapolan synthesis on mixed waste oils(2018) Ivahniuk, Mykola; Voronenko, Andryi; Pirog, TatianaPossibility of the microbial exopolysaccharide (EPS) ethapolan (the producer − Acinetobacter sp. IMB B-7005) synthesis intensification on the mixture of waste oils of various types and quality, as well as the emulsifying properties of that EPS, synthesized in such conditions, were studied. Materials and methods. Cultivation of Acinetobacter sp. IМV B-7005 strain was performed in liquid medium, containing as a carbon source waste oils (sunflower, corn, olive) at concentration 5%, v/v. EPS concentration was determined gravimetrically after precipitation with isopropanol, EPS-synthesizing ability − as a ratio of EPS concentration to biomass concentration, wich was expressed as g EPS / g biomass. Results and discussions. Regardless of the oil type in the inoculum obtaining medium (olive or sunflower), the ethapolan synthesis indexes on the mixture of waste sunflower and olive oils (in the ratio of 1:4; 4:1; 1:1) were slightly lower than in conditions of the producer growth on refined sunflower oil, but at the same time increasing of the EPS-synthesizing ability on 14−41% was observed. Using mixed after frying meat, potatoes, onions and cheese sunflower oil as a substrate for the ethapolan production accompanied by the synthesis of the same polysaccharide concentration, as well as on refined oil. Reduction of the initial quantity of mixed sunflower oil to 1.25−2% with followed fractional adding in portions of 1.25−1.5% in the cultivation process to the final amount of 5% was accompanied by increase of ethapolan concentration on 15−20% compared to a one-time addition of 5% substrate. Solutions of the synthesized under such conditions polysaccharide at concentration of 0.05% emulsified hexadecane, gasoline, diesel fuel (emulsification index 48−52%), and the formed emulsion was stable for 20 days. Conclusion. The results demonstrate the possibility of universal technology creating for microbial exopolysaccharide ethapolan production on mixed waste sunflower oil, regardless of the substrate type and supplier. Можливість інтенсифікації синтезу мікробного екзополісахариду (ЕПС) етаполана (продуцент − Acinetobacter sp. IMB B-7005) на суміші відпрацьованих масел різного типу та якості, а також емульгуючі властивості цього ЕПС, синтезованого в таких умовах, були вивчені. Матеріали та методи. Культивування Acinetobacter sp. Штам IМV B-7005 проводили на рідкому середовищі, що містить як джерело вуглецю відпрацьовані олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) у концентрації 5 % об./об. Концентрацію ЕПС визначали гравіметрично після осадження ізопропанолом, ЕПС-синтезуючу здатність − як відношення концентрації ЕПС до концентрації біомаси, яке виражали як г ЕПС / г біомаси. Результати та обговорення. Незалежно від типу олії в середовищі отримання інокулята (оливкова чи соняшникова) показники синтезу етаполану на суміші відходів соняшникової та оливкової олій (у співвідношенні 1:4; 4:1; 1:1) були дещо нижчими, ніж в умовах зростання продуцента на рафінованій соняшниковій олії, але при цьому спостерігалося підвищення ЕПС-синтезуючої здатності на 14−41%. Використання змішаної після смаження м’яса, картоплі, цибулі та сиру соняшникової олії як субстрат для виробництва етаполану, що супроводжується синтезом полісахаридів такої ж концентрації, як і на рафінованій олії. Зменшення вихідної кількості суміші соняшникової олії до 1,25−2 % з наступним дробовим додаванням порціями 1,25−1,5 % у процесі культивації до кінцевої кількості 5 % супроводжувалося підвищенням концентрації етаполану на 15−20 % порівняно з одноразове додавання 5% субстрату. Розчини синтезованого в таких умовах полісахариду концентрацією 0,05 % емульгували гексадекан, бензин, дизельне паливо (індекс емульгування 48−52 %), і утворена емульсія була стабільною протягом 20 діб. Висновок. Результати демонструють можливість створення універсальної технології виробництва мікробного екзополісахариду етаполану на змішаних відходах соняшникової олії незалежно від типу субстрату та постачальника.Документ A two-stage cultivation technique for producing microbial exopolysaccaride ethapolan with improved rheological properties(2001) Pirog, Tatiana; Malashenko, Yuri; Votselko, S.A two-stage technique was proposed for cultivating producers of microbial exopolysaccharide ethapolan. The practical value of ethapolan is determined by its rheological properties. The use of a formaldehyde-supplemented medium at the second stage of cultivation improved the rheological properties of ethapolan without reducing its yield. This effect of formaldehyde was due to its binding to the exopolysaccharide, which altered the molecular-weight characteristics of the latter and protected cells against the toxic action of formaldehyde. At all stages of its purification, ethapolan had improved rheological properties, suggesting that it was tightly bound to formaldehyde.Документ Production of Surfactants by Rhodococcus erythropolis Strain EK-1, Grown on Hydrophilic and Hydrophobic Substrates(2004) Pirog, Tatiana; Shevchuk, Tetiana; Voloshina, Iryna; Karpenko, ElenaThe ability of Rhodococcus erythropolis strain EK-1 to produce surfactants when grown on hydrophilic (ethanol and glucose) and hydrophobic (liquid paraffins and hexadecane) substrates was studied. The strain was found to produce surfactants with emulsifying and surface-active properties. The production of surfactants depended on the composition of the nutritive medium, nature and concentration of the sources of carbon and nitrogen, and duration of cultivation. Chemically, surfactants produced by Rhodococcus erythropolis EK-1 grown on ethanol are a complex of lipids with polysaccharide–proteinaceous substances. The lipids include glycolipids (trehalose mono- and dicorynomycolates) and common lipids (cetyl alcohol, palmitic acid, methyl n-pentadecanoate, triglycerides, and mycolic acids).