Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
5 результатів
Результати пошуку
Документ Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification(2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, SergiiPectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.Документ Modification of potato starch with adipic acid and research of modification product as raw materials for food biodegradable packaging(2021) Shulga, Sergii; Shulga, Oksana; Simurova, NataliaThe aim of our work was to study the modification of potato starch with adipic acid chloride in order to further physicochemical study of the obtained product and use, for example, as an effective film former of biodegradable films/coatings. The modified product has a number of different characteristics from the original product. The use of starch as a natural substance that is capable of biodegradation makes it possible to is recommend the resulting product as a raw material for environmentally friendly packaging materials.Документ Consumer properties of biodegradable edible cups for hot drinks(2023) Shulga, Oksana; Koretska, Iryna; Chorna, Anastasia; Shulga, Sergii; Lin, YingmeiРозроблений біодеградабельний їстівний стакан за органолептичними, ергономічними та геометричними параметрами повністю відповідає разовим стаканам, які нині використовуються. Крім того, розроблений їстівний стакан має також перевагу щодо паперового та полімерного аналогів, оскільки за рахунок більшої товщини стінок та властивостей матеріалу (печива) дозволяють тримати стакан з гарячим напоєм в руках без додаткового прошарку. Не використання додаткового прошарку є вкрай важливим результатом з економічної та екологічної точки зору. Їстівний стакан утримує напій всередині від 20 хв до 1 год. Зовнішній вигляд стаканів не змінювався під впливом напоїв різної температурою: 10-15 °С (глясе, фрапе, холодний американо, айскава), теплими – 60-65 °С (лате, капучино, мокачино, макіато, флет уайт, раф) і гарячими – 85-90 °С (американо, еспресо та їх різновиди). Нами розроблена 10 балова шкала оцінювання стаканів за окремими показниками. Відповідно до отриманих результатів під час складання рейтингу досліджуваних зразків за 100% прийнято критерій якості паперового стакану (75,36 балів). Критерій якості розробленого біодеградабельного їстівного стакану має більше значення (122,8 % = 92,50 бали) порівняно з полімерним стаканом – 97,53% = 73,5 бали. Розроблений біодеградабельний їстівний стакан може замінити існуючі разові стакани, адже нині екологічність є об’єктивно в пріоритеті порівняно з іншими характеристиками стаканівДокумент Antimicrobial biodegradable packaging of sliced bakery for restaurants(2021-06-08) Shulga, Oksana; Chorna, Anastasia; Shulga, SergiiIn the modern minds of the advanced ecology and safety of food products control, it is relevant the development of antimicrobial biodegradable packaging. The article presents the results of the antagonistic action of nanodispersed titanium dioxide powder (TiO2 ) at the warehouse of biodegradable packaging for bakery products on the living of microorganisms (Escherichia сoli, Bacillus subtilis, Candida albicans, Aspergillus niger). It is known there are developments on the use of antimicrobial substances of both organic and inorganic origin, the microbiological action of the substances used have an effect on pathogenic, opportunistic, fungi, gram-negative and gram-positive bacteria. We found that the introduction of 1% TiO2 r into the molding solution allows to give the package antibacterial properties, as it inhibits the development of Escherichia coli and Bacillus subtilis, as there is a delay in the growth of their colonies compared to the sample without packaging with TiO2 . According to the results of provocative testing, biodegradable packaging with a content of 1% TiO2 has an inhibitory effect on Bacillus subtilis. In addition to antimicrobial properties, the package under study must also have barrier properties, so the vapor permeability of the presented package was determined. The study results show that the addition of 1% TiO2 slightly reduces the vapor permeability, but the increase in the concentration 2–5 % of TiO2 causes an increase in vapor permeability from 4.7 to 5.2 mg / (m∙h∙kPa). The vapor permeability of the presented biodegradable antimicrobial packaging is due to the presence of pores, the number and size of which were determined experimentally. Thus, nanodispersed TiO2 in the amount of 1% in the molding solution of the biodegradable coating is an effective antimicrobial component for antimicrobial coatings, which does not impair their barrier properties.Документ Method of pectin esterification determination degree by titrated acidity(2020) Shulga, Oksana; Lystopad, Vladimir; Shulga, Sergii; Yurchuk, LyudmilaIntroduction. Studies have been conducted to develop a method for determining the pectin esterification degree in order to limit the use a significant number of costly and hardly available reagents. Materials and methods. The samples of apple and citric pectin were exhibited at Kyiv market with the different degree of esterification according to accompanying documentation. IR-spectroscopy research was provided on device Nexus-475 Nicolet firm. NMR-spectrums were registered by NMR-spectrometer Mercury, VARIAN firm. Mathematical treatment of the results is done according to mathematical modeling concept. Results and discussion. In the IR spectrum of low-esterified pectin, this band is low intensity and is in the oscillations region of 1686.71 cm-1. In spectrum of high-ester pectin the intensive line with three maximums at 3400.56 cm-1, 3316.52 cm-1, 3271.70 cm-1, which corresponds to stretching νOH. In IR-spectrums with esterification till 42% the line of free carboxyl group is available, in IR-spectrums of high-esterified pectin there is an intensive line of carboxylate groups (CO2-), and that differs the given spectrums. The given characteristics of NMR-spectrums show the difference in structure of high- and low-esterified pectin, but it does not give an opportunity to conduct the quantitative determination of esterification degree. While analyzing the results we can make a conclusion that the degree or hyperbolic models are the best for prognosing. The difference between chemical method of esterification degree determination and suggested method is 0.6-1.3%. Conclusions. Determination of the pectin degree esterification is possible by tyranic acidity with subsequent calculation by the regression equation. Були проведені дослідження з метою розробки методу визначення ступеня етерифікації пектину з метою обмеження використання значної кількості дорогих і малодоступних реагентів. Матеріали та методи. Зразки яблучного та лимонного пектину виставлялися на Київському ринку з різним ступенем етерифікації відповідно до супровідної документації. ІЧ-спектроскопічні дослідження проводили на приладі Nexus-475 фірми Nicolet. ЯМР-спектри реєстрували на ЯМР-спектрометрі Меркурій фірми ВАРІАН. Математична обробка результатів виконана відповідно до концепції математичного моделювання. Результати і обговорення. В ІЧ-спектрі низькоетерифікованого пектину ця смуга має низьку інтенсивність і знаходиться в області коливань 1686,71 см-1. У спектрі високоефірного пектину інтенсивна лінія з трьома максимумами при 3400,56 см-1, 3316,52 см-1, 3271,70 см-1, що відповідає розтягуванню νOH. В ІЧ-спектрах з етерифікацією до 42% наявна лінія вільної карбоксильної групи, в ІЧ-спектрах високоетерифікованого пектину є інтенсивна лінія карбоксилатних груп (CO2-), що відрізняє наведені спектри. Наведені характеристики ЯМР-спектрів показують різницю в структурі високо- і низькоетерифікованого пектину, але це не дає можливості провести кількісне визначення ступеня етерифікації. Аналізуючи результати, можна зробити висновок, що найкращими для прогнозування є градусні або гіперболічні моделі. Різниця між хімічним методом визначення ступеня етерифікації та запропонованим становить 0,6-1,3%. Висновки. Визначення ступеня етерифікації пектину можливо за тирановою кислотністю з подальшим розрахунком за рівнянням регресії.