Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Nutritional and biological value of dried champignon powders(2022) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Bazhay-Zhezherun, Svitlana; Kaminska (Halapsina), SvitlanaOne of the main tendencies of food industry development is the procession and utilization of cultivated mushrooms, prevalently in the shape of powdery half products. The objectives of this article are to evaluate their consumer properties in the indices of quality and safety. Одна з основних сучасних тенденцій розвитку харчової промисловості – виробництво та використання культивованих грибів, переважно у вигляді порошкоподібних напівфабрикатів. Мета дослідження – оцінити їхні споживчі властивості за показниками якості та безпеки.Документ Biological value of proteins of cultivated mushroom(2022) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaМета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально підтвердити харчовий статус культивованих грибів як джерела легкозасвоюваних білків, есенціальних та замінних амінокислот, інших цінних біокомпонентів і перспектив їх використання у харчових технологіях. Досліджено два види культивованих грибів – печерицю двоспорову (Agaricus bisporus) та гливу звичайну (Pleurotus ostreatus), один вид дикорослих – підберезники (Leccinum scabrum): за біохімічними характеристиками, масовою часткою альбумінів, глобулінів, глютелінів, проламінів; якісним і кількісним складом амінокислот у вільній і зв’язаній формах. The objectives of this research are to scientifically substantiate and experimentally prove the nutritional status of cultivated mushrooms as the probable source of easy-absorbed proteins, essential and dispensable amino acids and other valuable biologically active components, outlining the perspectives to use mushroom raw in food industry. Two sorts of cultivated mushrooms, champignon (Agaricus bisporus) and oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), and one wild species – brown-cap boletus (Leccinum scabrum) were researched in this article, regarding their biochemical characteristics; the mass part of albumens, globulins, glutelins and prolamins; the qualitative and quantitative composition of amino acids in free and constrained forms.Документ Proteinaceous food concentrates from green mass of plants(2013) Simahina, Galina; Solodko, LiliyaWidening the production of food protein and formation of its structure are the most important and difficult tasks for common and healthy nutrition. Constantly deepening deficit of food protein is conditioning the searches for its new sources, including those non-traditional. According to the experts, the productivity of animal origin protein has practically reached its biological limits, and searching for other sources of protein would be possible among the plants. Therefore, the objectives of this article are to prove scientifically and to confirm experimentally the expedience of using the green mass of various plants. The subjects for researching are the overground parts of beets, carrot, spinach, purslane, ramsons, nettle etc. collected in summertime. The object is the amino acid content and biological value of green mass of plants, fractional composition of proteins, and the methods to process the green mass into proteinaceous concentrates.