Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 41
  • Ескіз
    Документ
    Вплив фізичних чинників на активацію ферментів солоду при занижених показниках нутрієнтів сировини
    (2024) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола Сергійович; Худолій, Іван
    Актуальна проблема сьогодення-збереження активності ензимів під час перероблення солоду з сировини, що перебувала під впливом негативних природних умов. Метою наукового дослідження був підбір оптимального фізичного чинника для дослідження його впливу на активізацію ферментів солоду при затиранні зернопродуктів та вплив його на якісний склад отриманого пивного сусла. Незважаючи на перспективність використання фізичних методів, зокрема використання іонізуючоговипромінювання, над питаннями щодо впровадження їх у харчову промисловість поки працюють окремі ентузіасти. Тому одним з першорядних завдань, виконання якого сприятиме широкому впровадженню методів електрофізики та фізичних методів у виробництво , є популяризація цих методів.
  • Ескіз
    Документ
    Use of unmalted cereals with enzyme preparations in brewing
    (2024) Loiko, Serhii; Romanova, Zoriana; Zheplinska, Mariia; Romanov, Mykola; Vasyliv, Volodymyr
    Using unmalted grain is one of the ways to improve quality, reduce production costs, and create new types of beer. However, the enzymatic activity of such raw materials is zero, so the use of enzyme preparations is relevant. The purpose of the study was to compare the quality indicators of 100% malt beer and beer with the replacement of malt with unmalted barley using enzymes. The methods of technical and chemical analysis were used to determine the organoleptic and physicochemical indicators of beer. Recommendations have been developed for the intensification of wort preparation using different types of grain raw materials - unmalted barley and rice groats with the addition of enzyme preparations from Novozymes (Denmark) at various stages of brewing. When testing new enzyme preparations (β-glucanase complex, xylanase), filtration time, wort viscosity and β-glucan content. and arabinoxylans decreased by approximately 20% compared to control samples. The use of a new enzyme preparation contributed to a better breakdown of substances, which affected the quality and duration of filtration. This leads to an improvement in the quality of the wort, a reduction in the duration of the process, and a reduction in the cost of raw materials. To ensure the necessary ratio of substances in the wort, it is necessary to introduce complex enzyme preparations - peptide hydrolase, α-amylase, endo-β-glucanase (Ceremis Plus). Preparations containing endo-β-glucanase (Ultraflo Max) should be used at the beginning of mashing to improve the rheological properties of the wort and reduce its viscosity, which improves the filtration process. To obtain beer with the required degree of fermentation during mashing, it is better to use new enzyme preparations (glucoamylase). The practical significance of the research is that the use of large amounts of unmalted grain together with exoenzymes such as Ultraflo Max and Ceremis Plus will allow brewers to produce worts and beers of the same composition and quality as premium worts and beers using only malt.
  • Ескіз
    Документ
    Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification
    (2022) Shulga, Oksana; Hrybkov, Serhii; Shulga, Sergii
    Pectin is advisable to be used for biodegradable film production. There are a lot of types of modified pectin, but its modification potential has not yet been exhausted. Materials and methods. Pectin, polyvinyl alcohol (PVA, E 1203), glycerol (E 422), oleic acid were used in this study. The vapor permeability of the film was determined according to BS EN 12086:1997. The physical and mechanical properties (strength and elongation) of the films were determined on the TIRAtest-2151 universal testing machine. Infrared (IR) spectroscopy was performed on a Nexus-475 Nicolet device.
  • Ескіз
    Документ
    Studying the adequacy of the neural network level controller in the automated control system of an evaporator
    (2023) Hrama, Mykhailo; Sidletskyi, Victor
    The aim of the study is to substantiate the use of neural network control of beet juice level in an evaporator by evaluating the accuracy and adequacy of the model. This allows us to assess how well the model properties describe the course of the real process. The use of mathematical statistics methods is the most common way to test models for adequacy. In the automation scheme of level control, capacitive level gauges are used as a sensor. The actuators are pneumatic seat valves with a built-in throttle and an electropneumatic converter. The use of neural network controllers is found only in some specific cases of intelligent control of the evaporation process, and there are no data comparing the use of intelligent controllers with classical ones. In this paper, the Durbin-Watson d-criterion is used to assess the adequacy of the model. Statistical data on the behavior of the level control system circuits in different operating modes using intelligent and classical controllers were collected and a model of the evaporator unit operation was built. The advantage of the Durbin-Watson criterion is its simple and fast implementation, which does not require large economic and energy costs. The accuracy of the model was also evaluated. The static error of the control quality for the levels in the five enclosures of 25% - 65% (in 10% increments) is within the range of no more than 0.2%. The proposed model of the evaporator station operation is generally characterized by high accuracy.
  • Ескіз
    Документ
    Технічні аспекти інтеграції відкритих онтологічних баз знань із сучасними автоматизованими системами управління
    (2021) Луцька, Наталія Миколаївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Пупена, Олександр Миколайович
  • Ескіз
    Документ
    Архітектура інтелектуальних систем прийняття рішень інформаційної інфраструктури ЗВО з урахуванням вимог ЄС
    (2023) Токар, Володимир Володимирович; Дубиківський, Станіслав Леонідович; Палагута, Катерина Олексіївна; Самойленко, Юлія Олександрівна; Пашорін, Валерій Іванович
    Цифрове суспільство, як новий етап розвитку цивілізації, характеризується зростаючим значенням інформаційних технологій в усіх сферах життєдіяльності, в тому числі й в освітній. Стаття присвячена проблематиці вирішення питань розвитку сучасних інформаційних технологій в системі навчання. Інтелектуальний аналіз успішності студентів на всіх етапах навчання відіграє одну з основних ролей при пошуку рішень у цілком різних напрямках – від підтримки вирішення питань відносно окремого студента до коригування освітніх траєкторій і, відповідно, до кардинальної зміни навчального плану, а також при формуванні ресурсного потенціалу освітніх закладів різного рівня. Метою дослідження є створення прообразу простої та доступної інформаційно-аналітичної системи підтримки прийняття рішень, що базується на обліку успішності студентів для закладів освіти всіх рівнів. Завдяки використанню загальнонаукових методів пізнання – аналізу, синтезу, порівняння, у дослідженні було вирішено ряд поставлених завдань. У статті проаналізовано досвід використання різних блоків інтелектуальних систем прийняття рішень на основі інформаційних технологій, розглянуто технології обробки даних OLAP і Data Mining, а також окреслено на теоретичному та апаратному рівнях концептуальні засади моделі функціонування інформаційно-аналітичної системи в ЗВО, що базується на обліку успішності студентів. Отримані результати до-слідження в подальшому можуть бути удосконалені і реалізовані ІТ-спеціалістами на практиці в межах не лише ЗВО, але й у рамках освітніх закладів інших рівнів, які наразі не в змозі використовувати існуючі недешеві системи, наближаючи вітчизняну систему освіти до діючих стандартів освітнього простору ЄС. The digital society, as a new stage of civilization development, is characterized by the growing importance of information technology in all spheres of life, including education. The article sheds light on solving the issues of development of modern information technology in the learning system. Intellectual analysis of student performance at all stages of education plays a major role in finding solutions in completely different directions – from supporting the resolution of issues related to an individual student to adjusting educational trajectories and, accordingly, to a radical change in the curriculum, as well as in shaping the resource potential of educational institutions of different levels. The purpose of the study is to create a prototype of a simple and accessible information and analytical decision support system based on student performance for educational institutions of all levels. Through the use of general scientific methods of cognition – analysis, synthesis, comparison, the study solved a number of tasks. The article analyzes the experience of using various blocks of intelligent decision-making systems based on information technology, considers OLAP and Data Mining data processing technologies, and outlines the conceptual foundations of the model of functioning of an information and analytical system in a higher education institution based on student performance at the theoretical and hardware levels. The obtained results of the study can be further improved and implemented by IT specialists in practice not only within higher education institutions, but also within educational institutions of other levels, which are currently unable to use existing expensive systems, bringing the national education system closer to the current standards of the EU educational space.
  • Ескіз
    Документ
    Компаративний аналіз інформаційної інфраструктури закладів вищої освіти та виробничих підприємств
    (2023) Токар, Володимир Володимирович; Палагута, Катерина Олексіївна; Самойленко, Юлія Олександрівна
    У статті проаналізовано інформаційну інфраструктуру закладів вищої освіти та виробничих підприємств через призму характеристик, які пов’язані з масштабом і розміром, доступом і безпекою, управлінням та інтеграцією, швидкістю та продуктивністю, автоматизацією та інноваціями, ефективністю та оптимізацією, сумісністю та стандартизацією, вартістю та витратами. Також були розроблені класів, що допомагають краще організувати інформацію та зрозуміти основні аспекти порівняння між інформаційною інфраструктурою закладів вищої освіти та виробничими підприємствами. Авторами наведено основні спільні риси інформаційної інфраструктури в закладах вищої освіти та виробничих підприємствах, а також виділено ключові відмінності між ними. До спільних рис належить інтеграція з іншими системами, захист даних, масштабованість, аналітика даних, автоматизація, доступність, ІТ-підтримка, інтерфейс користувача, безперебійність та забезпечення документообігу. Ці спільні риси підкреслюють важливість правильного впровадження та підтримки інформаційної інфраструктури для успіху обох типів організацій. Однак, існують відмінності у цілях та завданнях, структурі даних, персоналі, системах управління та безпеці даних між закладами вищої освіти та виробничими підприємствами. Заклади вищої освіти фокусуються на підтримці навчальних процесів, тоді як виробничі підприємства зосереджені на оптимізації виробничих процесів та наданні товарів або послуг. Крім того, структура даних, персонал, системи управління та безпека даних розрізняються в залежності від контексту кожного типу організації. Розуміння цих спільних рис та відмінностей вказує на необхідність адаптації інформаційної інфраструктури до конкретних потреб та вимог закладів вищої освіти та виробничих підприємств. Успішне впровадження та підтримка інформаційної інфраструктури сприятимуть досягненню поставлених цілей та покращенню ефективності обох типів організацій у конкурентному середовищі. The article examines the information infrastructure of higher education institutions and manufacturing enterprises, considering various factors such as scale, size, access, security, management, integration, speed, performance, automation, innovation, efficiency, optimization, interoperability, standardization, cost, and expenses. It also introduces classes designed to facilitate information organization and comprehension, focusing on the key aspects of comparing the information infrastructure of these two types of organizations.The authors present the main similarities and differences in the information infrastructure of higher education institutions and manufacturing enterprises. Shared features include integration with other systems, data protection, scalability, data analytics, automation, accessibility, IT support, user interface, continuity, and document management. These commonalities underscore the significance of effectively implementing and maintaining information infrastructure for the success of both organizations.However, there are distinctions in goals, objectives, data structure, personnel, management systems, and data security between higher education institutions and manufacturing enterprises. Higher education institutions prioritize supporting learning processes, while manufacturing enterprises concentrate on optimizing production processes and delivering goods or services. Furthermore, the specific context of each organization type influences the variations in data structure, personnel, management systems, and data security.Recognizing these shared characteristics and differences highlights the importance of adapting the information infrastructure to the specific needs and requirements of higher education institutions and manufacturing enterprises. By successfully implementing and maintaining information infrastructure, both types of organizations can achieve their goals and enhance efficiency in a competitive environment.
  • Ескіз
    Документ
    Economic security of the enterprise within the conditions of digital transformation
    (2022) Samoilenko, Yuliia; Britchenko, Igor; Levchenko, Iaroslava; Lošonczi, Peter; Bilichenko, Oleksandr; Bodnar, Olena
    In the context of the digital economy development, the priority component of the economic security of an enterprise is changing from material to digital, constituting an independent element of enterprise security. The relevance of the present research is driven by the need to solve the issue of modernizing the economic security of the enterprise taking into account the new risks and opportunities of digitalization. The purpose of the academic paper lies in identifying the features of preventing internal and external negative influences (threats) in order to guarantee the effective and stable functioning and dynamic social development of the enterprise in the context of digitalization. The research methods are as follows: general scientific research methods, in particular, logical analysis, theoretical substantiation, methods of induction and deduction, formalization and generalization, statistical observation. Results. It has been proposed to introduce the concept of “digital security of the enterprise” for replacing the concept of “information component of economic security” in order to bring the terminology in line with new economic realities. The implementation of the “black box” model has made it possible to identify the latest risks and threats to the economic security of an enterprise within the conditions of the digitalization that differs from the existing ones. The assessment of enterprises’ digital security of the European Union member states has revealed that the digital security level does not depend on the size of the country, however, it is influenced by the institutional environment (in particular, digital development tools in the EU) and the size of enterprises. Also, within the research framework, an assessment of the digital security level of enterprises in the context of digitalization has been proposed. In order to characterize enterprises by the level of digital security, a calculation procedure using the coefficient method has been proposed. В умовах розвитку цифрової економіки пріоритетна складова економічної безпеки підприємства змінюється з матеріальної на цифрову, становлячи самостійний елемент безпеки підприємства. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вирішення питання модернізації економічної безпеки підприємства з урахуванням нових ризиків і можливостей цифровізації. Метою наукової роботи є виявлення особливостей запобігання внутрішнім та зовнішнім негативним впливам (загрозам) з метою забезпечення ефективного та стабільного функціонування та динамічного соціального розвитку підприємства в умовах цифровізації. Методами дослідження є: загальнонаукові методи дослідження, зокрема, логічний аналіз, теоретичне обґрунтування, методи індукції та дедукції, формалізації та узагальнення, статистичне спостереження. Результати. Запропоновано ввести поняття «цифрова безпека підприємства» на заміну поняттю «інформаційна складова економічної безпеки» з метою приведення термінології у відповідність до нових економічних реалій. Впровадження моделі «чорної скриньки» дозволило ідентифікувати новітні ризики та загрози економічній безпеці підприємства в умовах цифровізації, що відрізняється від існуючих. Оцінка цифрової безпеки підприємств країн-членів Європейського Союзу показала, що рівень цифрової безпеки не залежить від розміру країни, але на нього впливає інституційне середовище (зокрема, інструменти цифрового розвитку в ЄС) і розмір підприємств. Також в рамках дослідження запропоновано оцінку рівня цифрової безпеки підприємств в умовах цифровізації. Для характеристики підприємств за рівнем цифрової безпеки запропоновано методику розрахунку за методом коефіцієнтів.
  • Ескіз
    Документ
    Сценарно-цільовий аналіз технологічного процесу виробництва вершкового масла
    (2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія Олександрівна
    У статті розглядається технологічний процес виробництва вершкового масла неперервним способом методом збивання вершків. Обґрунтовано доцільність використання сценарно-цільового аналізу для складних технологічних процесів зі змінними параметрами Метою дослідження є проведення системного аналізу технологічного процесу, а саме визначення та встановлення зв’язків між апаратурно-технологічними факторами процесу збивання, формування єдиних цілей та завдань для подальшого визначення сценаріїв їх функціонування, що впливають на вміст вологи у маслі задля оперативного реагування та стабілізації процесу. Побудовано графову модель технологічного процесу, що відображає фізичну структуру технологічної лінії та матеріальні зв’язки між ними. На його основі полегшується аналіз технологічного процесу, який відбувається в середині системи, показується логіка проходження операції та напрямок його руху, зв’язки між елементами. Побудовано базовий програф із визначеними: операціями, які відбуваються; ресурсами, які задіяні для проведення операції; цілями, які необхідно при цьому досягнути. Сформовано А-сценарій, що відображає макропредставлення про послідовність необхідних управлінь задля досягнення поставлених цілей. В статті також показано процес побудови С-сценарію керування процесом збивання вершків у масло. С-сценарій містить атрибути об’єкту та опис станів його життєвого циклу, які дозволяють описати стандартні послідовності взаємопов’язаних фактів відносно певної технологічної ситуації. Результатом проведеного системного аналізу є доповнення інформаційно-аналітичної складової підсистемами діагностики та прогнозування стану технологічного процесу виробництва вершкового масла. The article considers the technological process of butter production in a continuous way by whipping cream. The expediency of using scenario target analysis for complex technological processes with variable parameters is substantiated, affecting the moisture content in the oil for rapid response and stabilization of the process. A graph model of the technological process is built, which reflects the physical structure of the technological line and the material connections between them. It facilitates the analysis of the technological process that takes place in the middle of the system, shows the logic of the operation and the direction of its movement, the relationship between the elements. The basic program with the defined: operations which occur is constructed; resources involved in the operation; goals that must be achieved. An A-scenario is formed, which reflects a macro-representation of the sequence of necessary controls to achieve the goals. The article also shows the process of building a C-scenario control of the process of whipping cream into butter. The C-scenario contains the attributes of the object and a description of the states of its life cycle, which allow to describe the standard sequences of intercon-nected facts in relation to a particular technological situation. The result of the conducted system analysis is the addition of the information-analytical component to the subsystems of diagnostics and forecasting of the state of the technological process of butter production.
  • Ескіз
    Документ
    Інформаційна підсистема контролю якості продукції з використанням карт Шухарта
    (2021) Криворучко, Олена Володимирівна; Костюк, Юлія Володимирівна; Самойленко, Юлія Олександрівна
    Технологічні процеси харчової промисловості характеризуються невизначеністю та складністю процесу, які залежать від багатьох факторів, починаючи від самого складу сировини і закінчуючи фізико-хімічними властивостями продукції на всіх етапах її виробництва. Все це збільшує можливості коливань параметрів самого процесу і якості кінцевого продукту. Розглядається питання створення інформаційної системи контролю якості готової продукції технологічного процесу виробництва вершкового масла, що ґрунтується на застосуванні статистичних методів контролю якості продукції, а саме контрольних карт Шухарта. Для побудови контрольних карт Шухарта використовуються експериментальні дані вологості готового продукту, що встановлюється технологічним регламентом відповідно до виду масла. Діагностика і прогнозування якості готової продукції проводиться шляхом аналізу карт середнього та розмахів на наявність можливих викидів за контрольні межі процесу, а саме верхньої та нижньої границь. Карта середнього слугує для відображення стабільності процесу із нанесенням середнього процесу. Вона виявляє небажані варіації, або ж умови, за яких процес виходить зі стану статичної керованості. Карта розмахів слугує для виявлення небажаних варіацій у самій підгрупі вибірки і є індикатором мінливості процесу. Вихід значень за межі на карті розмахів свідчить про наявність у системі певних причинно-наслідкових зв’язків. Для впорядкування можливих причин виникнення відхилень під час технологічного процесу використано діаграму К. Ісікаві. Technological processes of the food industry are characterized by uncertainty and complexity of the process, which depend on many factors, from the composition of raw materials to the physico-chemical properties of products at all stages of its production. All these objects increase the possibility of fluctuations in the parameters of the process and the quality of the final product. The issue of creating an information system for quality control of finished products of the technological process of butter production, based on the application of statistical methods of product quality control, namely Schuhart control charts, is considered. In order to build Schuhart control charts, experimental data on the moisture content of the finished product is being used, which is set by the technological regulations in accordance with the type of oil. Diagnosis and forecasting of the quality of finished products are carried out by analyzing the maps of the average and the scope for the possible emissions beyond the control limits of the process, namely the upper and lower limits. The average map is used to display the stability of the process with the application of the average process and reveals unwanted variations or conditions under which the process leaves the state of static control. The scale map serves to identify undesirable variations in the subgroup of the sample and serves as an indicator of process variability. In case of going some values beyond the scope map indicates on the existing of «reason-consequence» type of relationships in the system. K. Isikavi's diagram was used to organize the possible causes of deviations during the technological process.