Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 21
  • Ескіз
    Документ
    Про деякі моделі бойових дій
    (2024) Циганкова, Ганна Анатоліївна; Ніколаєва, Оксана Анатоліївна
    Розглянуто на прикладі одну із найпростіших моделей бойових дій – модель Ланчестера. Приведено математичну модель у загальному вигляді.
  • Ескіз
    Документ
    Електромагнітне поле в електродинамічних пристроях складної конструкції
    (2023) Циганкова, Ганна Анатоліївна
    В статті проведено теоретичне дослідження електромагнітного поля дископодібного електродинамічного гальма. За рахунок взаємодії магнітного поля і вихрових струмів створюється електромагнітний момент електродинамічного гальма, який відповідає моменту випробуваного двигуна, що дає можливість перевірити відповідність механічної характеристики двигуна його технічному завданню. Для знаходження електромагнітного моменту застосовано енергетичний підхід, гальмівний електромагнітний момент знайдено через потужність втрат від вихрових струмів в диску. При цьому втратами в сталі на перемагнічування та втратами за межами робочої зони нехтуємо, оскільки в реальному електродинамічному гальмі за межами робочої зони не збуджується стаціонарне магнітне поле. Отримано нову математичну залежність для електромагнітного моменту електродинамічного гальма, яка дає можливість розрахувати електромагнітний момент в залежності від параметрів матеріалу диску та розмірів його активної частини, і дає можливість подальшого вдосконалення методики проектування. Проведено порівняння з експериментальними даними і показано, що значення електромагнітного моменту, розраховані за отриманою формулою, дають задовільне співпадіння з експериментальними даними. Відхилення експериментальних значень від розрахованих не перевищує 10%. Розглянуто вплив магнітної проникності на величину електромагнітного моменту дископодібного електродинамічного гальма при певних припущеннях.
  • Ескіз
    Документ
    Енергетичні показники аксіального асинхронного дискового двигуна для суднових навігаційних РЛС
    (2021) Крищук, Роман Сергійович; Гаврилюк, Сергій Іванович; Циганкова, Ганна Анатоліївна
    Важливою задачею є розроблення надійного безредукторного електроприводу для антен суднових радіолокаційних станцій (РЛС). У статті запропоновано оцінити енергетичні показники торцевого асинхронного дискового двигуна (ТАДД) з масивним біметалевим ротором для суднових РЛС. Використовується модель ТАДД, що складається з трьох розрахункових областей з граничною умовою симетрії, а також відомий аналітичний метод розрахунку електромагнітного поля ТАДД з урахуванням змінної по радіальній координаті лінійної швидкості руху ротора. Для розроблення програми чисельного розрахунку потужності та енергетичних показників двигуна представлено готові до використання вирази. Запропоновано алгоритм розрахунку розмірів ТАДД з використанням програми чисельного розрахунку, а також відомі рекомендації класичної теорії електричних машин. Задля оцінки енергетичних показників виконано розрахунок розмірів конкретного ТАДД для суднових РЛС, використовуючи запропонований алгоритм розрахунку. Досліджено енергетичні показники ТАДД у разі зміни моменту навантаження на валу за різних частот обертання ротора.
  • Ескіз
    Документ
    Method of pectin esterification determination degree by titrated acidity
    (2020) Shulga, Oksana; Lystopad, Vladimir; Shulga, Sergii; Yurchuk, Lyudmila
    Introduction. Studies have been conducted to develop a method for determining the pectin esterification degree in order to limit the use a significant number of costly and hardly available reagents. Materials and methods. The samples of apple and citric pectin were exhibited at Kyiv market with the different degree of esterification according to accompanying documentation. IR-spectroscopy research was provided on device Nexus-475 Nicolet firm. NMR-spectrums were registered by NMR-spectrometer Mercury, VARIAN firm. Mathematical treatment of the results is done according to mathematical modeling concept. Results and discussion. In the IR spectrum of low-esterified pectin, this band is low intensity and is in the oscillations region of 1686.71 cm-1. In spectrum of high-ester pectin the intensive line with three maximums at 3400.56 cm-1, 3316.52 cm-1, 3271.70 cm-1, which corresponds to stretching νOH. In IR-spectrums with esterification till 42% the line of free carboxyl group is available, in IR-spectrums of high-esterified pectin there is an intensive line of carboxylate groups (CO2-), and that differs the given spectrums. The given characteristics of NMR-spectrums show the difference in structure of high- and low-esterified pectin, but it does not give an opportunity to conduct the quantitative determination of esterification degree. While analyzing the results we can make a conclusion that the degree or hyperbolic models are the best for prognosing. The difference between chemical method of esterification degree determination and suggested method is 0.6-1.3%. Conclusions. Determination of the pectin degree esterification is possible by tyranic acidity with subsequent calculation by the regression equation. Були проведені дослідження з метою розробки методу визначення ступеня етерифікації пектину з метою обмеження використання значної кількості дорогих і малодоступних реагентів. Матеріали та методи. Зразки яблучного та лимонного пектину виставлялися на Київському ринку з різним ступенем етерифікації відповідно до супровідної документації. ІЧ-спектроскопічні дослідження проводили на приладі Nexus-475 фірми Nicolet. ЯМР-спектри реєстрували на ЯМР-спектрометрі Меркурій фірми ВАРІАН. Математична обробка результатів виконана відповідно до концепції математичного моделювання. Результати і обговорення. В ІЧ-спектрі низькоетерифікованого пектину ця смуга має низьку інтенсивність і знаходиться в області коливань 1686,71 см-1. У спектрі високоефірного пектину інтенсивна лінія з трьома максимумами при 3400,56 см-1, 3316,52 см-1, 3271,70 см-1, що відповідає розтягуванню νOH. В ІЧ-спектрах з етерифікацією до 42% наявна лінія вільної карбоксильної групи, в ІЧ-спектрах високоетерифікованого пектину є інтенсивна лінія карбоксилатних груп (CO2-), що відрізняє наведені спектри. Наведені характеристики ЯМР-спектрів показують різницю в структурі високо- і низькоетерифікованого пектину, але це не дає можливості провести кількісне визначення ступеня етерифікації. Аналізуючи результати, можна зробити висновок, що найкращими для прогнозування є градусні або гіперболічні моделі. Різниця між хімічним методом визначення ступеня етерифікації та запропонованим становить 0,6-1,3%. Висновки. Визначення ступеня етерифікації пектину можливо за тирановою кислотністю з подальшим розрахунком за рівнянням регресії.
  • Ескіз
    Документ
    Sample rating in water-alcohol technology by profile non-linear quality criteria
    (2020) Koretska, Iryna; Kuzmin, Oleg; Zinchenko, Tetiana
    The purpose of the article is to create a mathematical model for the determination of rational recipe compositions based on water-alcohol infusions of vegetable raw materials for the technology of restaurant products. The task of the research was to substantiate the method of ranks with the use of sensory evaluation of samples of water-alcohol infusions in the restaurant products technology. Метою роботи є створення математичної моделі для визначення раціональних рецептурних композицій на основі водно-спиртових настоїв рослинної сировини для технології ресторанної продукції. Завданням дослідження було обґрунтування методу рангів із застосуванням сенсорного оцінювання зразків водно-спиртових настоїв у технології ресторанної продукції.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційні способи спільної переробки головної та сивушних фракцій у виробництві ректифікованого спирту і біоетанолу
    (2021) Булій, Юрій Володимирович; Юрик, Іван Іванович; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович
    У виробничих умовах досліджена ефективність сумісної перероб-ки головної та сивушних фракцій в розгінній колоні циклічної дії. Визначені оптимальні технологічні параметри ро-боти колони. Розроблені математич-на модель, програма управління і лю-дино-машинний інтерфейс (SCADA). Інноваційні способи дозволяють суттєво зменшити енерговитрати, ви-трати гарячої технологічної води на гідроселекцію, скоротити втрати ети-лового спирту, кількість спиртовмісних відходів, в повній мірі виділяти головні домішки, підвищити ступінь вилучен-ня і кратність концентрування летких домішок сивушних фракцій і отримати спирт сорту «Люкс». В умовах зростаючих цін на енергоносії розроб-ка і впровадження інноваційних енергозберігаючих технологій, що забезпечують збільшення виходу ректифікованого етилового спирту завдяки його вилу-ченню із спиртовмісних побічних продуктів і відходів виробництва, а також зменшення об’єму останніх є пріоритетним завданням у виробництві ректифікованого спирту і біоетанолу. Побічними продуктами ректифікації є головна фракція (ГФ) етилового спирту, сивушне мас-ло і сивушний спирт. Відомо, що вихід ректифікованого спирту на ти-пових брагоректифікаційних установках непрямої дії складає 93...95 % від кількості спирту, введеного з бражкою. Частина спирту (0,8...1,2 %) втрачається з відходами - бардою, лютерною водою та неконденсова-ними газами. з головною фракцією і сивушним спир-том із установки виводиться 3...5 % етилового спирту, з сивушним маслом 0,3...0,45 % умовного спирту. У безводній частині головної фракції, що відбирається із конденсатора епюраційної колони, міститься 92...97% етилового спирту і 3...8 % летких домішок. завдяки включенню в технологічну схему розгінної колони мож-ливо виділити основну масу етанолу, а головні домішки отримати у концентрованому вигляді, внаслідок чого вихід ректифікованого спирту підвищується від 94...96 до 98...98,5 % від спирту, введеного з бражкою. У складі сивушного спирту міститься 25 - 30 % води, 45...60 % етанолу, 5...20 % вищих спиртів С3 ... С5 (в основно-му пропанол і ізобутанол), ефірів 0,3...0,8 %, невелика кількість летких азотистих речовин, альдегідів і кислот. Сивушний спирт відбирають із 18, 20, 22 і 24-ї тарілок спиртової колони у кількості 0,8...2,5 % від спирту, введеного на її тарілку живлення. Сивушну фракцію відбирають з 5, 7, 9 і 11-ї тарілок цієї колони у кількості 3...5 % від кількості спирту, введеного на тарілку жив-лення. Вміст етилового спирту в ній становить 5...40 %.
  • Ескіз
    Документ
    Genetic structure of rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Salmoniformes, Salmonidae) from aquaculture by DNA-markers
    (2021) Bielikova, О. Y.; Mariutsa, A. E.; Mruk, A. I.; Tarasjuk, S. I.; Romanenko, Victoria
    Th e rational use of valuable fish species from aquaculture is difficult to implement without knowledge of the state of the genetic struc-ture of local stocks. Different types of DNA markers can be used to achieve the goals of selection and breeding work. The genetic structure of a local stock of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) (Salmoniformes, Salmonidae) farmed in Ukraine was studied using DNA-markers: microsatellite (SSR-markers – simple-sequence repeats-markers) and intermicrosatellite (ISSR – inter-simple se-quence repeat). Five fragments of trinucleotide microsatellite motifs with a single anchor nucleotide at the 3'-end were used as a primer for analysis by the ISSR-PCR method. Totally, 85 amplicons were obtained across the five loci, of which 92.9% were polymorphic. The total number of alleles ranged from 10 (marker (ACC)₆G) to 23 (marker (AGC)₆G). The following monomorphic amplicons were determined for the studied local stock of rainbow trout: according to marker (CTC)₆C – 770 and 520 bp bands, for the marker (GAG)₆C – 345, 295 and 260 bp, and for the marker (AGC)₆C – 350 bp. The average number of polymorphic bands per locus was 15.8. The selected ISSR primers had a level of polymorphic information content above the average. The most effective markers for molecular-genetic analysis of rainbow trout were (AGC)₆G and (AGC)₆C according to the percentage of polymorphic bands, marker index, effective multiplex ratio and resolving power. The selected ISSR loci allow the genetic structure of the studied local stock to be characterized using the total and the effective num-ber of alleles per locus (Na and Ne were 1.9 and 1.4, respectively), the Shannon index (average value I was 0.4) and the unbiased expected heterozygosity (mean uHe = 0.3). Microsatellite-based analysis showed features of the genetic structure of the local stock of rainbow trout at six microsatellite loci (OMM 1032, OMM 1077, OMM 1088, Str 15, Str 60, Str 73). Allelic diversity was established and alleles with the highest frequency and most typical for the given stock were identified. The Shannon index and unbiased expected heterozygosity were determined using SSR-markers and were 1.42 and 0.79, respectively. This depicts the complexity of the population structure, a high level of genetic diversity and indicates a high level of heterozygosity of local stock. The “gene pool profile” established as a result of ISSR-PCR in the future will help to differentiate local stocks of rainbow trout in aquaculture of Ukraine. Microsatellite markers provide the ability to de-termine individual features of genetic variation of local populations and to conduct the management of genetic resources on fish farms.
  • Ескіз
    Документ
    On Hadamard composition of Gelfond-Leont’ev derivatives of entire and analytic functions in the unit disk
    (2021) Mulyava, Oksana; Sheremeta, Miroslav
    For an entire function and an analytic in the unit disk function the growth of the Hadamard composition of their Gelfond-Leont'ev derivatives is investigated in terms of generalized orders. A relationship between the behaviors of the maximal terms of Hadamard composition of Gelfond-Leont'ev derivatives and of the Gelfond-Leont'ev derivative of Hadamard composition is established.
  • Ескіз
    Документ
    On the Relative Growth of Dirichlet Series with Zero Abscissa of Absolute Convergence
    (2021) Mulyava, Oksana
    Let F and G be analytic functions given by Dirichlet series with exponents increasing to + ∞ and zero abscissa of absolute convergence.The growth of F with respect to G is studied through the generalized order. Formulas are found for the finding these quantities.
  • Ескіз
    Документ
    Інноваційна активність підприємств молочної галузі України
    (2021) Федулова, Ірина Валентинівна; Васютинська, Юлія Олегівна
    Досліджено основні тенденції та перспективи розвитку молочного ринку в Україні. Встановлено, що ключові конкурентні переваги виробників молочної продукції, отримані завдяки інноваційному розвитку, дають змогу ефективно превалювати в конкурентній боротьбі. Доведено, що продуктові інновації на підприємствах галузі переважають над процесовими, серед яких, своєю чегою, переважають впровадження енергомістких та маловідходних технологій, технологій низькотемпературної обробки з метою збереження корисних властивостей молока, нанотехнологій та технології подовження строку зберігання.