Статті
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Оцінка екологічної безпеки та технологічних характеристик цикорію за результатами мікробіологічних та дериватографічних досліджень(2024) Попова, Інна Вадимівна; Василів, Володимир Павлович; Паламарчук, Ігор Павлович; Муштрук, Наталія Михайлівна; Кукла, Олексій ВасильовичНаявність великої кількості важких металів у рослинах і ґрунтах, які використовуються для вирощування сільськогосподарських культур, постійно впливає на екологічну безпеку відповідного середовища. Збільшення концентрації мікроелементів та сполук важких металів в рослинних тканинах призводить до порушень обміну речовинросилинних і тваринних організмів. Таким чином, тривалий вплив високих концентрацій важких металів та їх сполук у ґрунті і рослинах може спричиняти патологічні зміни або порушення біологічних процесів. Аналіз взаємодії мікро-і макронутрієнтів з вуглеводними складовими рослинної сировини цикорію ставить на меті можливе нивелювання негативного впливу утворених комплексів на загальний екологічний стан навколишнього середовища.Для проведення дослідження використано недеструктивний метод рентгенофлуоресцентного аналізу біологічно-активних сполук, що є найбільш точним та ефективним з точки зору часу проведення експеременту.Дериватографичні методи дослідження, або комбіновані методи термічного аналізу, дозволяють одночасно отримувати в автоматичному режимі дані про зміну маси речовини і швидкості цієї зміни, а також отримувати фізико-хімічні характеристики таких процесів. Вибір традиційних методів аналізу, зокрема тонкошарової хроматографії, спектрофотометрії, вимірювання кута поляризації, електрофорезу, зумовлено відносною простотою і точністю одержаних даних. Результати досліджень, проведених щодо вмісту мікроелементів та їх взаємодії з вуглеводами рослинної інуліновмісної сировини, показали, що вміст 20 макро-та мікроелементів у коренях цикорію визначали методом рентгенофлуоресцентного аналізу. Дослідження підтвердило закономірність зміни вмісту мікроелементів в залежності від термічної обробки, зокрема в жорстких умовах. За результатами проведених досліджень, встановлено, що термічна обробка коренів цикорію, зокрема їх смаження, суттєво поліпшує мінеральний склад цієї рослинної сировини. Розроблений метод недеструктивного аналізу вмісту мінеральних компонентів у рослинній сировині, що використовує вуглеводи як матрицю для вимірювань, дозволяє отримувати достовірні результати. Доведено, що тип вуглеводу майже не впливає на результати аналізу. На базі отриманих даних розроблено серію стандартних зразків для визначення вмісту елементів, таких як Cd, Zn, Pb та Hg, і побудовані відповідні калібрувальні криві. Дослідженням дериватографії підтверджено утворення комплексів кальцію та магнію з інуліном, а також стабілізацію сахаридів при комплексоутворенні з названими елементамита визначає подальшу стратегію зменьшення негативного впливузазначених сполук на живі організмиДокумент Modeling of the process of centrifugal mixing minced meat to optimize the production process of chopped meat semi-finished products(2024) Palamarchuk, Igor; Mushtruk, Mikhailo; Vasyliv, Volodymyr; Shtefan, Yevgenii; Priss, Olesia; Babich, Irina; Karpovych, Inna; Pushanko, NataliiaOne of the most important problems in ensuring the quality of mincemeat preparation in the production of sausages is the effective structuring of components and mixing of their ingredients. To solve this problem, researchers added a multifunctional admixture based on whey protein in the process of centrifugal mixing of the components, which determined the composition of the factor space of the investigated process. Based on the results of the research, the effective content of whey protein, sodium alginate, and soy fiber in the developed recipe was proven, which showed high characteristics in terms of fat-retaining and moisture-retaining ability, digestibility, pH level – activity, and other parameters. The developed formulation made it possible to improve the general indicator of the balance of amino acids in the product and increase the functional-technological and quality parameters of the developed products. The physical and mechanical characteristics of the obtained meat product were evaluated based on the results of physical and mathematical modelling. Modelling was carried out using Federman-on-Buckingham's second similarity theory and the "dimension theory" method, which allows the processing of the obtained experimental data in the form of a criterion equation, which was compiled using Froude, Euler, and Sherwood criteria. The purpose of this study was to obtain dependencies between such process factors as product density, the coefficient of dynamic viscosity of the technological medium, the ultimate shear stress, the change in the concentration of the main impurities of lactic acid in the raw material, the value of the diffusion coefficient and the coefficient of mass transfer in the loading mass, the weight of one load of products, the angular frequency of rotation of the screws of the minced meat mixer, the radius of the rotating working bodies, the characteristic size of the products after grinding. Using the complex criterion equation and the developed program, we find a recommended set of operating mode parameters for preparing minced meat under the conditions of centrifugal influence on the mixing process and the action of the specified factors.