Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Організація і нормування праці за принципами соціально-економічної безпеки на підприємствах харчової промисловості
    (2021) Драган, Олена Іванівна; Бергер, Аліна Дмитрівна
    У статті обґрунтовується актуальність дослідження організації і нормування праці з урахуванням принципів соціально-економічної безпеки. Соціально-економічна безпека підприємства на перше місце ставить всебічне врахування інтересів, потреб і захисту людини у сфері праці. Узагальнено класифікацію загроз техніко-технологічній безпеці підприємства з поділом на зовнішні та внутрішні. Розроблено сучасну структуру техніко-технологічної безпеки, за складовими, зокрема, стан та рівень техніко-технологічної бази підприємства, виробнича безпека, охорона праці, техніка безпека, система управління охороною здоров’я і безпекою праці. Проаналізовані негативні тенденції у розвитку організації і нормування праці підприємств харчової промисловості сьогодення. Запропоновані заходи щодо удосконалення організації і нормування праці на підприємствах харчової промисловості з урахуванням принципів соціально-економічної безпеки та міжнародного досвіду. The actuality of research’s improvement of organization and set of labour norms taking into account principles of socio-economic safety is established in the article. The increase of organization efficiency and set of labour norms of food industry enterprises, the estimation influences on the qualities of operating norms, that must take into account all factors and risks of food productions by the modern standards of personnel safety is proven in the article. Socio-economic safety of the enterprise respect the person’s interests, necessities and his/ her safety in the sphere of labour. The personnel as the basic value of the enterprise must work in safe normal terms and with the high labour productivity. The influence of socio-economic safety through the component of technical and economical safety on labour organization and its constituent of set of labour norms is offered in the article. The classification of threats of technological and technical safety of the enterprise with dividing them into external and internal is generalized. The modern structure of technical and technological safety by the constituents, in particular, the state and level of technical and technological base of the enterprise, productive safety, labour safety, technician safety protection, control system of health protection and labour safety is worked out. The best enterprises of food industry are certificated by the standards of ISO 9001 “System of management quality”, ISO 22000 “System of management safety of food products” and ISO 45001 “Control system of health protection and labour safety”, that fully answers the requirements of technical and technological safety, organization and set of labour norms. Especially popular distribution of introduction standard experience of ISO 45001 as the most modern world requirements to the health protection and labour safety in obedience to International Labour Organization. The negative tendencies in organization and set of labour norms of food industry enterprises of present time are analyzed. The events in relation to the improvement of organization and set of labour norms on the food industry enterprises, taking into account the principles of socio-economic safety and international experience in accordance with standards, positions and rules of International Labour Organization are offered.
  • Ескіз
    Документ
    Сутність інформаційного забезпечення управлінських рішень з охорони праці у закладах вищої освіти
    (2020) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    У статті проаналізовано сутність інформаційного забезпечення закладів вищої освіти в галузі охорони праці: функції управління, координації та контролю фахівців з охорони праці у закладах вищої освіти. Визначено розподіл інформаційних потоків у структурі вищого навчального закладу. Запропоновано загальний підхід для вдосконалення системи управління інформаційними технологіями з урахуванням чіткої взаємодії начальника служби охорони праці з керівниками всіх структурних підрозділів вищого навчального закладу, для адекватного та постійного управління з урахуванням усіх факторів що впливають на стан охорони праці, для передачі начальнику структурних підрозділів оптимального комплексу заходів забезпечення безпеки праці. The study analyzed in detail the essence of information support of higher educational institutions in the occupational safety and health: the functions of management, coordination and control of labor protection specialists in higher education institutions. One of the most important tools of conducting labor protection policy in institutions of higher education is the modern information support of departments (services) of labor protection.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості при виробництві напоїв
    (2017) Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна; Породько, Петро Вікторович; Ковбич, Владислав Олегович
    У статті аналізується стан промислового травматизму на підприємствах харчової промисловості у виробництві напоїв у період з 2010 по 2015 роки. Виявлено, що організаційні причини призводять до 80% травм. Результати аналізу аварій з фатальним результатом надані в залежності від віку потерпілих співробітників та їхнього стажу роботи у професії. Результати є значними, їх слід враховувати при розробці організаційно-технічних заходів, вони є основою для застосування невідкладних заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків. Отримані результати можуть бути використані для покращення прийняття управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов роботи підприємств харчової промисловості та підприємств інших галузей промисловості України. The article analyses the condition of industrial traumatism at the enterprises of the food industry in the manufacture of beverages for the period 2010—2015, found that the organizational causes lead to 80% of injuries. The results of the analysis of accidents with a fatal outcome depending on the age of the affected employees and seniority in the profession, with training and briefings on labor protection. The results are significant, which should be considered in the development of organizational and technical measures and is the basis for the application of urgent measures aimed at addressing the identified deficiencies. The results obtained can be used in the improvement of project management decisions to ensure safe working conditions of food industry enterprises and enterprises of other industries of Ukraine.
  • Ескіз
    Документ
    Прийняття управлінських рішень з охорони праці при роботі енергетичних об’єктів підприємств харчової промисловості
    (2018) Сірик, Аліна Олегівна
    У статті розглянуто основні проблеми сучасної системи управління охороною праці енергетичних господарств підприємств харчової промисловості. Зміст статті дає можливість зрозуміти, яким чином працює розроблена структурно-логічна модель інтелектуальної інформаційно-аналітичної системи управління охороною праці. Запропоновано впровадження нових підходів до покращення системи управління охороною праці на харчовому підприємстві, що передбачає управління ресурсами, ведення документації системи управління охороною праці, готовність до аварійних ситуацій під час експлуатації енергетичних об’єктів підприємств харчової промисловості та реагування на них, передачу і обмін інформацією з питань охорони праці. The article deals with the main problems of the modern system of labor protection management of energy enterprises of food industry enterprises. The content of the article provides an opportunity to understand how the developed structural-logical model of the intellectual information-analytical system of labor protection management works. The introduction of new approaches to improving the system of management of labor protection at the food enterprise, which involves resource management, documentation of the system of management of labor protection, preparedness for emergency situations during the operation of the energy facilities of food industry enterprises and the response to them, transmission and exchange of information from labor protection issues.
  • Ескіз
    Документ
    Інтелектуалізація інформаційно-аналітичної системи управління охороною праці на харчовому підприємстві
    (2018) Євтушенко, Ольга Володимирівна
    Запропоновано інтелектуалізацію інформаційно-аналітичної системи управління охороною праці харчового підприємства на основі системи підтримки прийняття рішень. Поставлена задача вирішена шляхом впровадження в інтелектуальну інформаційно-аналітичну систему управління охороною праці елементу інтелектуалізації, у яку входить модель інтелектуального агента, що описується параметрами шкідливих і небезпечних факторів і використанням субмоделі поведінки та прийняття рішення посадовими особами. The intellectualization of the information and analytical labor protection management system at the food enterprise based on decision support system is proposed. The task is solved by introducing an element of intellectualization, which includes the model of the intellectual agent, into the information and analytical labor protection management system, which is described by the parameters of harmful and dangerous factors and the use of behavior and decision-making submodels by officials.
  • Ескіз
    Документ
    Інтелектуалізація системи управління охороною праці енергетичного господарства підприємств харчової промисловості
    (2017) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна
    Запропоновано інтелектуалізувати процес прийняття рішень, за рахунок чого можна підвищити ефективність функціонування інформаційно-керуючої системи управління охороною праці підприємств харчової промисловості. In the main work has been purposed to intellectualize the decision-making procedure, in such case, will be upgraded functioning of the information management system of labour safety in the food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення безпеки праці на енергетичних об’єктах підприємств харчової промисловості на основі використання методу «Дерево відмов»
    (2017) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна
    Розглянуто можливості аналізу ймовірності виникнення небезпечних ситуацій на енергетичних об’єктах підприємств харчової промисловості та їх запобігання за допомогою використання методу «Дерево відмов». Відображено декомпозицію подій, які впливають на утворення головної події-наслідку під час виникнення аварійних ситуацій. Запропонований метод є інструментом для якісного та кількісного аналізу досліджуваних подій, а також для визначення їх основних характеристик. The possibility of analyzing the probability of occurrence of hazardous situations on energy facilities of food industry enterprises and their prevention by using the "Tree of Failure" method is considered. Displays the decomposition of events that affect the formation of the main event-event in the event of emergencies. The proposed method is a tool for qualitative and quantitative analysis of the investigated events, as well as for determining their main characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення інформаційно-керуючої системи енергетичного господарства підприємств на основі інтелектуалізації процесу прийняття рішень
    (2017) Здановський, Володимир Григорович; Євтушенко, Ольга Володимирівна; Сірик, Аліна Олегівна
    Показано як удосконалити інформаційно-керуючу систему сучасних енергетичних господарств за рахунок інтелектуалізації процесу прийняття рішення на основі отриманого об’єму інформації. Shows how to improve the information management system modern energy farms through the intellectualization of the process decision making based on the received volume of information.
  • Ескіз
    Документ
    Використання мультиагентних технологій для підвищення рівня безпеки праці в енергетичному господарстві харчових підприємств
    (2016) Сірик, Аліна Олегівна; Євтушенко, Ольга Володимирівна
    У статті вирішено актуальне наукове завдання розробки моделей і методів підвищення рівня безпеки праці в енергетичному господарстві підприємств харчової промисловості на основі використання мультиагентних технологій. Наукові результати досліджень є внеском у розвиток теоретичних і прикладних основ розроблення методик, систем управління та контролю за безпекою робіт і станом охорони праці, зокрема із застосуванням інформаційних систем для підтримки й прийняття рішень з охорони праці, та можуть бути використані при вдосконаленні проектів управлінських рішень щодо забезпечення безпечних умов праці працівників енергетичного господарства підприємств харчової промисловості. This research addresses the actual scientific issue of developing models and methods to increase the level of safety in the energy sector of food industry using multiagent technologies. The scientific results of the research contribute to the development of theoretical and applied foundations of the development of methods, management systems and control of security operations and state of labor protection, including the use of information systems for supporting and adopting the decisions concerning labor protection and can be used to improve management decisions on providing working conditions safety in the energy sector of food industry.
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of selection factors for estimation of labour safety in the enterprises of the meat industry
    (2013) Evtushenko, Olga; Kovalenko, Sergey D.
    For the analysis and assessment of safety in the meat industry due to incompletely statistics in the field of agriculture for identifying factors that affect the safety, it is advisable to use the method of expert estimations. At the initial stage of experimental work, when we should separate the most important factors according to interview of specialists, from large number of factors, special attention is given to a priori method of ranking factors. Feature of the method is that the factors which, according to a priori information can have a significant impact, are ranked by decreasing their influence. The aim is to evaluate and identify the aggregate of factors that affect the risk of injury to workers meat processing plants during manufacturing operations in the workplace. Studies were conducted using the method of a priori ranking factors on the results of the expert survey. Analysis of the results of expert evaluation with sufficient consensus view of experts (95%) allowed us to rank and prioritize factors, what are affecting on overall injury rate during the process, and also importance of measures that will improve the level of safety in meat processing plants. The most significant impact on injuries and occupational diseases of workers meat processing enterprises has organizational and technical group factors. These factors, above all, should be considered when designing measures for safety in the workplace enterprises of meat industry.