Статті

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7522

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 56
  • Ескіз
    Документ
    Вплив розмірів землекористувань на рівень виробництва
    (2011) Данкевич, Андрій Євгенович
    Розглянуто стан розвитку фермерських господарств області, методику складання та практичного застосування бюджету витрат на вирощування озимої пшениці
  • Ескіз
    Документ
    The farming costs (including insurance) of the agricultural holdings in the European Union
    (2023) Arych, Mykhailo; Kuievda, Yulia; Dvořák, Marek; Hinke, Jana
    The paper is devoted to exploring the farming costs (including insurance) indicators of the agricultural enterprises in the European Union. The analysis employs the box plot methodology that provides a five-number summary for a set of data. In this paper, we analyse the evidence of interconnection between the indicators of efficiency and competitiveness and insurance costs regarding food market security. This research discusses the dynamic changes of the absolute value of farming costs (including insurance) indicators and different relative indicators derived from the original one for the agricultural enterprise holdings in the European Union for the period of 2004-2019. The results show that farming costs (including insurance) indicators of the agricultural holdings should be considered as an instrument for providing food market security. Based on these research results, we are going to further explore the impact of insurance on the food market security. In addition, these research results could help to clarify the difference between EU countries and dynamic changes in farming costs (including insurance) indicators of agricultural holdings. У статті досліджено показники витрат на ведення сільського господарства (включаючи страхування) сільськогосподарських підприємств у Європейському Союзі. Під час аналізу використовується методологія прямокутної діаграми, яка надає зведення з п’яти чисел для набору даних. У цій статті ми аналізуємо докази взаємозв’язку між показниками ефективності і конкурентоспроможності та витратами на страхування. У статті обговорюються динамічні зміни абсолютного значення показників витрат на ведення сільського господарства (включаючи страхування) та різних відносних показників, отриманих сільськогосподарських підприємств у Європейському Союзі за період 2004-2019 рр. Результати показують, що показники витрат на ведення сільського господарства (включаючи страхування) агрохолдингів слід розглядати як інструмент забезпечення безпеки продовольчого ринку. На основі цих результатів дослідження ми збираємося продовжити дослідження впливу страхування на безпеку продовольчого ринку. Крім того, ці результати дослідження можуть допомогти з’ясувати різницю між країнами ЄС та динамічними змінами показників витрат на ведення сільського господарства (включаючи страхування) сільськогосподарських угідь.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні
    (2020) Ніколаєнко, Світлана Миколаївна; Куліш, Сніжана Геннадіївна; Янченко (Солодка), Ангеліна Володимирівна
    У статті досліджено стан виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні протягом 2016–2018 років. Оскільки ринок хліба розвивається, розширює свій асортимент і з’являються нові проблеми з його розвитком, потрібно постійно аналізувати зміни в усіх аспектах виробництва хлібопекарської галузі. Було проведено порівняльний аналіз обсягів реалізації хлібобулочних виробів, витрат на виробництво продукції, зміни кількості підприємств хлібопекарської галузі, зміни чисельності працівників. Виявлено основних учасників ринку та з них виділено лідерів на ринку хлібобулочних виробів у досліджуваному періоді. Проведено розподіл виробників-конкурентів на три стратегічні групи відповідно до обсягів виробництва та виробничих потужностей. Встановлено, що попит на продукцію зменшився, конкуренція між підприємствами зросла, плинність кадрів також зросла. За допомогою проведеного дослідження виявлено зниження ефективності роботи підприємств хлібопекарської галузі та його причини. Ключові слова: дослідження, виробництво, аналіз, хліб та хлібобулочні вироби, витрати, статистичні дані. The article researches the state of production of bread and bakery products in Ukraine for 2016–2018 years. This topic is relevant because bakery products are daily in the diet of all categories of the population of Ukraine and are designed to satisfy physiological needs. It can be considered that the bakery industry is strategically important for ensuring food security of our country. The main purpose of the article is to analyze the production of bread and bakery products in all possible parts of the accounting of this industry. As the bread market develops, expands its range and appears a new problems with its development, it is necessary to constantly analyze changes in all aspects of the bakery industry. A comparative analysis of the volume of sales of bakery products, production costs, changes in the number of enterprises in the bakery industry, changes in the number of employees was conducted. The peculiarity of the market of bread and bakery products of Ukraine is almost one hundred percent supply of domestic products. The main market participants were identified and from them the leaders in the bakery market in the research period were detected. Sales networks are mostly located by region (city, district, region) with a delivery radius of up to 150 km. Therefore, the nature of competition is mainly local and interregional. The competitors are divided into three strategic groups according to production volumes and production capacities. It is established that the demand for products has decreased, competition between enterprises has increased, staff turnover has also increased. Enterprises engaged in production of bread and bakery products worked in quite difficult conditions in the research period. The research detected a decrease in the efficiency of the bakery industry and its causes. The analyze of the results of bakery enterprises shows that this industry needs government support to ensure further development. Also, it is necessary to seek a reserves and ways to increase the efficiency of bakery enterprises, considering the new trends that are emerging in the current conditions of Ukraine’s econom.
  • Ескіз
    Документ
    Побудова функції витрат – практичне застосування
    (2017) Носенко, Наталія Сергіївна; Осадча, Ганна Григорівна
    У статті розглянуто економічну сутність витрат та їх класифікація. Побудовано функцію витрат методом вищої-нижчої точки, методом найменших квадратів, методом аналізу бухгалтерських рахунків із застосуванням Microsoft Office Excel, а також обгрунтовано практичне застосування даних методів при плануванні, обліку та аналізі витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Допоміжні виробництва та альтернативні методи розподілу їх витрат
    (2016) Осадча, Ганна Григорівна; Рощина. О. М.
    У статті розглянуто витрати допоміж¬них виробництв підприємства. Зокрема, досліджено сутність витрат допоміжних виробництв, номенклату¬ру статей їх калькуляції, облік витрат допоміжних ви-робництв, їх документальне відображення в системі бухгалтерської документації підприємства. Розглянуто альтернативні методи розподілу витрат допоміжних ви¬робництв
  • Ескіз
    Документ
    Методи побудови функції витрат - практичне застосування
    (2016) Осадча, Ганна Григорівна; Обатюк, Юрій Олександрович
    В статті розглядаються економічна сутність витрат, побудо-ва функції витрат методом вищої-нижчої точки, методом най-менших квадратів, методом аналізу бухгалтерських рахунків із застосуванням Microsoft Office Excel. Обґрунтовано практичне застосування даних методів при плануванні, обліку та аналізі витрат за комплексними статтями калькуляції та видами со-бівартості за етапами формування витрат.
  • Ескіз
    Документ
    Impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises of Ukraine in the context of the food market security
    (2019) Shirinyan, Lada; Arych, Mykhailo
    The study was carried out to analyze insurance costs and to determine the trends, patterns and impact of the insurance costs on the competitiveness of food industry enterprises in the context of the food market security. The theoretical background of the article is based on critical literature review of the insurance costs, food market security and competitiveness. The research study was used the methods of comparative, statistical analysis of data, systematization, scientific interpretation; generalizations and comparisons the indicators of market share and capacity, profitability and efficiency, insurance costs and correlation-regression analysis methods and indicators. The hypothesis about the existence of a dependence between the competitiveness of FIEs and the portion of money allocated to FIEs for insurance is confirmed only for FIEs with high efficiency of doing business.
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення збутової діяльності підприємства
    (2018) Пєтухова, Ольга Михайлівна; Стасішена, К. В.
    Досліджено роль і значення збутової діяльності підприємств у сучасних умовах загострення боротьби за споживача. Визначено основні задачі та проблеми організації збуту продукції на підприємствах харчової промисловості. Проаналізовано збутову діяльність філії ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей». Встановлено недоліки в організації системи управління збутовою діяльністю підприємства. З метою підвищення ефективності збутової діяльності запропоновано удосконалення структури управління філії ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей». Викладено пропозиції щодо удосконаленнязбутової діяльностіпідприємства, використання засобів залучення покупців і стимулювання продажів, оптимізації витрат на збут та зниження транспортно-логістичних витрат на філії ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей». The role and importance of sales activity of enterprises in the modern conditions of intensifying the struggle for the consumer is investigated. The basic problems and problems of the organization of sales of products at the enterprises of the food industry are determined. The marketing activity of the branch of PJSC "Yagotinskiy Dairy Factory" "Yagotynsky for children" is analyzed. There are shortcomings in the organization of the management system sales activities of the enterprise. In order to increase the efficiency of sales activity, the improvement of the management structure of the branch of PJSC "Yagotinskiy Dairy Plant" "Yagotinsky for Children" was proposed. Proposals on improvement of sales activity of the enterprise, use of means of attracting buyers and stimulation of sales, optimization of expenses for sale and reduction of transport and logistics costs at the branches of PJSC "Yagotinskiy Dairy Plant" "Jagotynsky for Children" are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Індексний метод аналізу цін продукції харчової промисловості
    (2018) Роганова, Ганна Олександрівна
    У статті проведено науковий пошук факторів, що впливають на індекс споживчих цін (ІСЦ) та не є врахованими при його визначенні. Поетапно проаналізовано механізм формування ІСЦ, виявлено недоліки існуючого алгоритму розрахунку ІСЦ. Оцінено ефективність харчової промисловості Україні в цілому за допомогою індексного методу. Запропоновано заходи, що можуть підвищити якість збору інформації та статистичну значимість ІСЦ. The purpose of the article is a scientific inquiry of factors influencing onto the consumer price index (CPI) and not taken in account when calculating it. As a result of investigation the mechanism of forming CPI was gradually analyzed, deficiencies of the current CPI calculation algorithm detected. Assessment of food industry efficiency in Ukraine in general carried out using the method of index numbers. Actions that could improve the quality of information collection and CPI statistical certainty suggested.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка витратних характеристик пневмосопла для технологічного процесу
    (2015) Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Любімов, Валерій Михайлович; Валіулін, Геннадій Раіфович
    З метою уточнення робочого процесу і методики розрахунку основних параметрів і характеристик струминно-реактивних пневмоагрегатів (пневмосопла обдуву) проведені дослідження, які допомагають вирішити задачі: аналізу можливостей використання пневмосопла на системах обдуву в технологічному процесі харчових виробництв, розрахувати оптимальний параметр системи обдуву і витратні характеристики стисненого повітря, уточнити математичну модель процесу шляхом проведення експериментального дослідження. На базі проведених досліджень можливе проведення діагностики, модифікації і поліпшення розподілення тиску і значень характеристик системи пневмосопла. With the purpose of clarification of working process and methodology of calculation of basic parameters and descriptions of stream—reactive пневмоагрегатов (blowing) studies that help to decide tasks are undertaken: analysis of possibilities of the use of nozzle on the systems of blowing in the technological process of food productions, to expect the optimal parameter of the system of blowing and expense/pl descriptions of the compressed air, specify the mathematical model of process by realization of experimental research.